29 Mart 2011 14:58

Londra'da Libya zirvesi

NATO, Arap Birliği, Afrika Birliği ve İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin katıldığı Libya zirvesi Londra’da gerçekleşti. Kaddafi’nin sürgüne gönderilmesi fikrinin tartışıldığı toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kaddafi’nin sivillere saldırısını durdurmak ve ateşkes için

Londra'da Libya zirvesi
Paylaş

40’a yakın ülkenin lideri Libya’ya yönelik devam eden hava saldırısını ele almak üzere Londra’da bir araya geldi. Zirvede, Libya lideri Muammer Kaddafi ve yakın çevresinin başka ülkeye sürgüne gönderilmesi fikri gündeme geldi.
 
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantının açılış konuşmasını ev sahibi İngiltere Başbakanı David Cameron yaptı. Cameron askeri müdahalenin Libya için kalıcı çözümü getireceğine inanmadığını belirtti.

Cameron, “Evet askeri hareketimiz insanları saldırılardan koruyabilir ve evet insani yardım hareketimiz halkın yeniden toplanmasına yardım edebilir. Fakat bu özgürlüğe giden yolu açmak için yeterli değil. En sonunda sonuç politik ve Libya halkının kendi kaderini kendilerinin çizeceği şekilde olmalı” dedi.

İtalya çözüm planı içinde sürgünün yanı sıra acil ve kesin ateşkes, isyancılarla aşiret liderleri arasında diyalog toplantılarının yapılmasını öngördü.
  
Zirvede bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Kaddafi’nin sivillere saldırısını durdurmak ve ateşkes için NATO’nun tüm gücünü kullanması gerektiğini belirtti.
 
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un yanı sıra NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ABD Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton ve bazı Arap ülkelerinin liderleri de zirveye katıldı.

BİR SONRAKİ TOPLANTI KATAR'DA

Libya’daki durumun ele alınacağı bir sonraki temas grubu toplantısının ise Katar’da yapılacağı bildirildi.

Açıklanan nihai bildiride, ‘‘Konferansa katılanlar Libya ile ilgili bir temas grubu oluşturulmasına karar verdi. Katar, mümkün olan en kısa zamanda ilk grup toplantısını düzenlemeyi kabul etti’‘ denildi.

Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri, Libya’da operasyona katılan Arap ülkeleri. Katar, konferansta Başbakanı ile temsil ediliyor. (DIŞ HABERLER)


'NATO TEMSİLCİLERİ MUHALİFLERLE İLETİŞİMDE DEĞİL'

Öte yandan NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı James Stavridis, hiçbir NATO temsilcisinin Libya’daki muhaliflerle irtibatta olmadığını söyledi.

Amerikalı Oramiral Stavridis, Amerikan Senatosunun Savunma Komisyonunda yaptığı açıklamada, ‘‘Benim bildiğim kadarıyla şu anda Libya’da hiçbir NATO temsilcisi bulunmamaktadır’‘ dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fukushima’da alarm

SONRAKİ HABER

Libya'da hava saldırısı ve çatışmalar devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...