07 Ocak 2017 01:05

'İktidarın politikaları saldırılara zemin hazırlıyor'

Emek ve demokrasi güçleri, İzmir’de Bayraklı Adliyesi’nde yaşanan bombalı saldırıyı kınadı.

Paylaş

Eylem NAZILER / Vedat AYDEMİR
İstanbul

Emek ve demokrasi güçleri, gazetemize açıklamalarda bulunarak İzmir Bayraklı Adliyesi’nde yaşanan bombalıyı saldırı kınadı. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bu tür saldırıların önüne geçebilmek için tek başına güvenlik önlemleri almak yeterli değil” derken ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş da, bu tür saldırıların demokratik mücadele alanını daralttığını vurguladı. Demokrasi için Birlik Meclisi’nden Akın Birdal da, “Topyekün bu saldırılara karşı demokrasi hamlesi yapmak gerekiyor” dedi.

'HÜKÜMETİN POLİTİKALARI SALDIRILARA ZEMİN HAZIRLIYOR'

İzmir’de gerçekleşen saldırıyı kınayarak söze başlayan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Bu tür saldırıların artmasında iktidarın politikasının etkisinin olduğunu düşünüyorum. Reina saldırısını gerçekleştiren kişi ya da kişiler bir haftadır elini kolunu sallayarak aramızda dolaşıyor. Hala yakalanamadı. Dolayısıyla hükümetin hem Suriye’de savaşın içerisinde olması hem de ülke içinde kutuplaşmayı artıracak bir politika uygulaması bu tür saldırılara zemin hazırlamaktadır. Bu tür saldırıların önüne geçebilmek için tek başına güvenlik önlemleri almak yeterli değil. Daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlükler!” dedi.

'DEMOKRATİK MÜCADELE ALANINI DARALTIYOR'

İktidarın “Başkanlık sistemi” adı altında sivil diktatörlüğü getirmek istediğini belirten ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş da, bu tür saldırıların başkanlık sistemine karşı yürütülen demokratik mücadele alanlarını bütünüyle daralttığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Birbiri ardına sıraya girmiş gibi yarışan bir çizgiyle karşı karşıyayız. İsimleri değişiyor örgütlerin ama sonuç olarak sanki nöbetleşe bir sistem gibi toplumu pasifize eden bir şiddet sarmalının içindeyiz.” Ekonomide krizin derinleştiğini, işsizliğin arttığını kaydeden Taş, “Esnaf kan ağlıyor, bunları konuşmak yerine bu saldırıları konuşmak zorunda kalıyoruz. Yaşamak istiyoruz ve demokratik mücadele alanımızı büyütmek istiyoruz. Hem can güvenliğine sahip çıkmamız gerekiyor hem de AKP rejiminin başkanlık sistemine karşı mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

'DEMOKRASİ GEREKİYOR'

Demokrasi için Birlik Meclisi’nden Akın Birdal ise, “Yaşam hakkı özgürlüğüne yönelik saldırılar nereden olursa olsun kabul edilmemelidir” diyerek konuşmasına başladı. Saldırıların önlenmesi yolunda siyasal ve hukuksal hiçbir çaba gösterilmediğini belirten Birdal, “Her katliamdan sonra bir kaç gün tepki gösteriliyor. Sonra unutuluyor. Ardından yeni bir katliamla karşı karşıya kalıyoruz. Hala Ortaköy’ün katili belli değil. Demokrasiden, hukuktan, insan haklarından uzaklaşılmış bir rejimden ne bekleniyor?” diye sordu.

Bu saldırıları engellemek için ortak bir akıl ve ortak bir vicdan yaratmak gerektiğini belirten Birdal, “Memlekete dair kimin kaygısı varsa, şapkasını çıkarıp masanın üstüne koymalı. Bu son olsun. Mecliste demokratik, sivil, eşitlikçi bir birlik sağlamak gerekiyor. Düşünce ve ifade özgürlüğünün, basın özgürlüğü,nün seçilmiş insanların üzerindeki baskılar son bulmalı. Yoksa sorun çözülmez. Bu saldırılara karşı demokrasi hamlesi yapılmalı” dedi.

EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ: SORUMLU HÜKÜMETTİR

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Bayraklı Adliyesi’nde yaşanan saldırıya ilişkin ortak açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “OHAL hiçbir şeye çare olmuyor. Bombalamalar, saldırılar adeta hayatımızın tam ortasında yerini almışken, sorumlular sorumluluklarını görmezden geliyor. Gerçekleşen saldırının failinin kimliğine bakılmaksızın söylenmesi ve bilinmesi gereken, yapılanın ülkemizde son iki yılda giderek güç kazanan kaos atmosferine, tedirgin yaşama ve buna paralel olarak hak ve özgürlüklerin kısıtlanması sürecine katkı sunacağıdır” denildi. Saldırıların sorumlusunun hükümetin politikaları olduğuna vurgu yapılan açıklamada şöyle denildi: “Emek ve meslek örgütleri olarak, insan yaşamını hedef alan her türlü eylemin karşısında duracağımızı belirtiyor, emek ve demokrasiden yana tüm kesimleri ölümlere karşı yaşamı, barış ve demokrasiyi savunmaya, yaşanan acıların son bulması için birinci dereceden sorumlu AKP hükümetine karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz"

 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'nde rehabilitasyon merkezleri ve kurslara kar tatili

SONRAKİ HABER

KHK ile yayın yasağı düzenlemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...