06 Ocak 2017 14:22

Metal işçisi sandıktan zaferle çıktı

EMİS üyesi işletmelerde, patronların sendika üyesi olmayan çalışanlara baskı yaparak gerçekleştirdiğin grev oylamalarından işçiler zaferle çıktı.

Paylaş

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) üyesi işletmelerde, patronların sendika üyesi olmayan çalışanlara baskı yaparak gerçekleştirdiğin grev oylamalarından işçiler zaferle çıktı. Schneider Enerji’nin ardından Schneider Elektrik’e bağlı fabrikalar ile Gebze’de bulunan General Elektrik’te yapılan oylamalardan da işçiler patronların oyunlarını boşa çıkararak “greve evet” dedi. 

GREVE ÇIKAMIYORLAR AMA...

Yasalara göre grev kararının alındığı işyerinde çalışanların en az dörtte biri isterse, o işyerinde grev oylaması yapılıyor. Ancak bu hesaba sadece greve çıkabilen sendikalı işçiler değil fabrikada kapsam dışı olarak gösterilen ve sendika üyesi olamadığı için greve çıkamayan beyaz yakalı idari personel de katılıyor. Patronlar ağırlıklı olarak idari personel üzerinde baskı kurarak fabrikaları grev oylamasına götürüyor. 

İlk oylama dün Gebze’de bulunan Schneider Enerji’de yapıldı. Patronun zorlamasıyla 134 kişinin talebiyle yapılan grev oylamasında, greve “hayır” oyu 110’da kaldı. Sendika üyesi 287 işçinin bulunduğu fabrikada, mazeretli 4 işçi oylamaya katılamazken 309 kişi greve evet dedi. 

SCHNEIDER VE GENERAL ELEKTRİK

Grev oylamaları bugün de sürdü. Gebze’de bulunan General Elektrik’te yapılan oylama sonunda ezici bir çoğunlukla evet oyu çıktı. 675’i Birleşik Metal-İş üyesi işçi olmak üzere 847 çalışanın oy kullandığı seçimlerde 683 “Evet” oyu çıktı. Grev oylaması için toplanan imza sayısı 230 olmasına karşın, “Hayır” oyu 161’de kalırken, 3 de geçersiz oy kullanıldı. 

Sendika üyesi 51 işçinin bulunduğu Schneider Samandra’da yapılan oylamada da 78 “Evet”, 70 de “Hayır” oyu verildi. 

Sendika üyesi 148 işçinin 146’sının oy kullandığı Schneider Elektrik Çiğli fabrikasında 162 “Evet” oyu kullanılırken, “Hayır” oyu 76’da kaldı, 3 de geçersiz oy kullanıldı. 

Schneider Elektrik Manisa fabrikasında ise 619 oy kullanıldı. “Evet” 453 çıkarken, 163 “Hayır” oyu kullanıldı. 3 oy da geçersiz sayıldı. 

PATRONUN KAPSAM DIŞI OYUNU

Geçtiğmiz dönem Schneider Elektrik’in İstanbul Ataşehir’de bulunan merkezi büro işkolunda sayılırken, patron bu dönem işkolunu değiştirerek metale aldı. Bu nedenle Schneider Elektrik bünyesinde toplam 650 sendikalı işçi bulunurken, sendika üyesi olamayan kapsam dışı personel sayısı ise 216 artışla 750’ye çıktı. Buna karşın yapılan oylamada kapsam dışı personelin de desteğiyle “Evet” oylarının toplamı 708 olurken, “Hayır” oyu 569’da kaldı. Böylece Schneider Elektrik işçileri patronun tüm oyunlarını boşa çıkararak greve “Evet” dedi.
İşçilerin üyesi olduğu Birleşik Metal-İş ile EMİS arasında süren sözleşme görüşmelerinin patronların düşük zam dayatması nedeniyle tıkanması üzerine işçiler 20 Ocak’ta greve çıkma kararı almış, patronlar da bunun üzerine fabrikaları grev oylamasına götürmüştü. 

İŞÇİ MEMUR EL ELE HEP BERABER GREVE!

Grev oylaması pazartesi günü yapılacak olan ABB işçileri de yaptıkları eylemle kararlılıklarını dile getirdi. Fabrika içinde ıslık ve alkışlarla yürüyüş yapan işçiler “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Yönetim uyuma grev kapıda”, “Hakkımızı alacağız başka yolu yok”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz” sloganlarını attı. Beyaz yakalı çalışanlara dayanışma çağrısı da yapan işçiler “İşçi memur el ele hep beraber greve” sloganını attı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İHD: İşçilerin aleyhine sürdürülen OHAL kaldırılsın

SONRAKİ HABER

Şırnak Küpeli Dağı'nda çatışma: 2 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...