06 Ocak 2017 11:14

Seks kölesi heykeline kızan Japonya büyükelçiyi geri çağırdı

Güney Kore'nin, savaşta Japon ordusunun seks kölesi yaptığı kadınları temsil eden heykeli Japon konsolosluğunun önüne koyması Japonya'yı kızdırdı.

Paylaş

Güney Kore'nin, 2. Dünya Savaşı'nda Japon ordusunun seks kölesi yaptığı kadınları temsil eden bir heykeli Busan kentindeki Japonya Konsolosluğu önüne yerleştirmesi Japonya'yı kızdırdı. Japonya, Güney Kore Büyükelçisi'ni geri çağırdı. 

Sputnik'in haberine göre, 2. Dünya Savaşında Japon ordusunun cephedeki askerler için seks kölesi olmaya zorladığı kadınların çektiği acıları temsil eden heykelin, 28 Aralık'ta Busan kentindeki Japonya Konsolosluğu önüne koyulması iki ülke arasındaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. 

EKONOMİK MÜZAKERELER ASKIYA ALINDI 

Japonya gelişme sonrası Güney Kore Büyükelçisi Yasumasa Nagamine ile Busan'daki konsolosunu geçici olarak geri çağırdığını duyurdu. Heykelin misyon önüne konulmasını 'çok üzücü' olarak niteleyen Japonya hükümet sözcüsü Yoşihide Suga, Güney Kore ile yapılan ve aralarında döviz yardımlaşma anlaşmasının da bulunduğu yüksek düzeyli ekonomik görüşmeleri askıya aldıklarını söyledi. 

GÜNEY KORE DE JAPONYA'YA PROTESTOSUNU İLETTİ 

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı da Japonya'nın büyükelçiyi geri çağırma kararını 'çok üzücü' olarak niteledi ve iki ülkenin 'zor sorunlar bile olsa' ikili ilişkileri güven temelinde ilerletmek için çalışması gerektiğinin altını çizdi. Açıklamanın ardından Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se, Japon Büyükelçi Nagamine'yi bakanlığa çağırarak geri çağırılma kararı hakkındaki protestosunu iletti. 

HEYKEL, ANLAŞMAYI PROTESTO İÇİN KONULMUŞTU 

Güney Kore ve Japonya 2015'te seks köleleri konusunda nihai anlaşmaya varmıştı. Japonya özür dilemiş ve hayattaki seks kölesi Koreli kadınlara yardım yapılması için 1 milyar yen (8.6 milyon dolar) sözü vermişti. Ancak Güney Koreli aktivistler anlaşmanın seks kölesi kadınların fikri sorulmadan imzalandığını, kurbanlara yardımın doğrudan yapılmadığını ve Japonya'nın yasal sorumluluğu üstlenmediğini savunarak 28 Aralık'ta heykeli Busan'daki Japonya Konsolosluğu'nun önüne koymuştu. 

Polis heykeli kaldırsa da halkın baskısı nedeniyle birkaç gün sonra yeniden yerine geri konulmuştu. Japonya ise heykelin konulmasının hem yapılan anlaşmaya hem de 1961 tarihli Viyana Konvansiyonu'na aykırı olduğunu savunuyor. Güney Kore'de başkent Seul'deki Japonya Büyükelçiliği önündeki de dahil olmak üzere seks kölelerinin anısına dikilen 30'dan fazla heykel bulunuyor. 

SEKS KÖLELERİ KİMDİR? 

Japonya'nın 2. Dünya savaşı sırasında yaklaşık 200 bin Güney Koreli kadını cephedeki askerlere seks köleliğine zorladığı belirtliyor. Bugün, Güney Koreli bu kadınlardan sadece 28'i hayatta. Anlaşma yapıldığında ise 46'sı hayattaydı. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Valiliğinden kar ve soğuk uyarısı

SONRAKİ HABER

Okulda alçıpan zemin çöktü, 1 öğretmen yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...