06 Ocak 2017 10:38

‘Yürütmeyi ve Meclis’i vatandaş seçecek, neresi ihanet?’

Başbakan Yıldırım, anayasa değişikliğinde yürütmenin ve Meclis’in vatandaş tarafından seçildiğini söyleyerek 'Bunun neresi ihanet'dedi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliğinin yürütmenin ve Meclis’in doğrudan vatandaş tarafından seçilmesini esas aldığını belirterek, “Bunun neresi ihanet, bunu bana birisi izah etsin. Vatandaş kimin ihanet ettiğini, kimin hizmet ettiğini günü geldiğinde kararını verir” dedi.

Başbakan Yıldırım, Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bu anayasa değişikliği Türkiye Cumhuriyeti tarihine ihanettir” sözleri anımsatılan Yıldırım, “Fevkalade çirkin, yakışıksız bir ifadedir. Ana muhalefet partisi genel başkanına hiç yakışmıyor. Halkın iradesine başvurmak, halkın kararına gitmek ihanet diye nitelendirilemez. Ancak, ihaneti kimin yaptığını görmek için 15 Temmuza, seçilmiş hükümetleri çeşitli ayak oyunlarıyla devirmeye çalışan odaklara gitmek lazım. Onun ötesinde biz gayet iyi niyetle istikrar sürsün, büyüme devam etsin diye bir anayasa değişikliği getiriyoruz MHP ile beraber. Bu değişikliğin özü şudur, hükümet sistemi başbakanlıktan cumhurbaşkanı hükümet sistemine dönüştürülüyor ve yürütmenin doğrudan vatandaş tarafından seçilmesi, Meclis’in de yine eş zamanlı olarak vatandaş tarafından seçilmesini esas alıyor. Bunun neresi ihanet, bunu bana birisi izah etsin. Vatandaş kimin ihanet ettiğini, kimin hizmet ettiğini günü geldiğinde kararını verir” şeklinde konuştu.

‘BİZİM GRUBUMUZ 316 İMZA VERMİŞTİR, BU EVET DEMEKTİR’

MHP içinden gelen ‘hayır oyu’ tepkilerine karşılık, “Sizin de endişeniz var mı, AK Parti içinden de fire verilir mi?” sorusuna yanıt veren Yıldırım, şunları söyledi:

“Dedikoduyla amel olmaz. Bizim abdestimiz tam, namazımızdan şüphemiz olmaz. Bizim grubumuz 316 imza vermiştir. 316 imzanın anlamı ‘Biz 316 AK Parti milletvekili olarak bu getirdiğimiz değişikliğin arkasındayız. Evet oyu vereceğiz’ demektir. Bunun dışında ortaya atılan dedikodular tamamen değersizdir, hiçbir anlam ifade etmez.”

‘BAŞİKA’DA VARLIĞIMIZ ASLA IRAK’IN EGEMENLİĞİNE YÖNELİK BİR ŞEY DEĞİLDİR’

Başika konusunda Irak Hükümetiyle nasıl anlaştıkları sorulan Yıldırım, şu yanıtı verdi:

“Irak’la son 2,5 senedir maalesef ilişkilerimiz pek istediğimiz düzeyde gelişmedi. Bunun sebebi bölgede yaşanan istikrarsızlık diye düşünüyoruz. Bu dostlukları artırma, düşmanlıklarımızı azaltma politikamızın gereği olarak birer birer komşularımızla ilişkilerimizi tekrar yoluna koyuyoruz ve geliştiriyoruz. Bu bağlamda Irak ziyaretimizde esas itibariyle Türkiye-Irak arasındaki komşuluk ilişkilerini daha da pekiştirmek, ekonomik konularda önceki yıllardan kaynaklı kayıpları telafi etmek, işbirliğini artırmak, karşılıklı yatırımlar, karşılıklı ticareti geliştirmek ve her iki ülkenin toprak bütünlüğüne saygı esasında yıllardan beri ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün Irak topraklarından Türkiye’ye saldırılarının önüne geçmek konularını görüşeceğiz. DEAŞ’la mücadeleyi konuşacağız. Başika’da bulunan askerlerimiz, varlığımız asla Irak’ın egemenliğine yönelik bir şey değildir. Bölgede bulunan koalisyon güçleriyle beraber Musul başta olmak üzere değişik bölgelerdeki DEAŞ’la mücadele için orada Irak birliklerine eğitim vermektedir, terörle mücadelede destek vermektedir. Bu konuları ziyarette konuşacağız ama asıl itibariyle ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, bakanlar karşılıklı konuşacaklar, yeni işbirliği imkanları değerlendirilecek. Karşılıklı yatırım ve ticaretin artması konusuna öncelik verilecek. Yani anlaştığımız, birlikteliğimizin olduğu konuları ön plana çıkarmak, ayrılıkları görüşmek konuşmak suretiyle iyi komşuluk ilişkileriyle çözmek. Çünkü Irak, Suriye, Rusya, İran bizim komşularımız. Komşularımızla iyi geçinmemiz bizim geleneksel anlayışımıza da çok uygun bir şey. ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ Gazi Mustafa Kemal’in dediği gibi. Bu esastan hareketle, barışın kardeşliğin sağlanması, sadece Türkiye’nin ilerlemesi için değil, aynı zamanda bölge ülkelerindeki karışıklıkların sona ermesi, terörün verdiği zararların ortadan kaldırılmasına da büyük fayda sağlayacak.”

‘GİDERAYAK ZEVZEKLİK YAPMIŞ’

Amerikan Büyükelçiliğinin sosyal medyada paylaştığı, 1972 yılında Beyaz Saray’daki resmi devlet yemeğinde Başbakan Nihat Erim ve ABD Başkanı Richard Nixon’ın fotoğrafı hatırlatılan Yıldırım, “Sormak lazım nereden gelmiş aklına giderayak? Ben de bir alaka kuramadım. Altında bir mesaj yoksa o zaman zevzeklik yapmış” dedi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Bakan Albayrak: Elektrik kesintileri normal kesintiler değil

SONRAKİ HABER

Yıldırım'dan ABD Büyükelçisine: Zevzeklik yapmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...