06 Ocak 2017 09:00

İstanbul Kent Savunması: Biz betona beton deriz

İstanbul Kent Savunması, Kabataş'taki ‘kanat çırpan dev martı’ biçimli projeyi eleştiren Yılmaztürk ve Yapıcı'ya dava açılmasına tepki gösterdi.

Paylaş

İstanbul Kent Savunması, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Yılmaztürk ve ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı hakkında, Kabataş’taki Martı Projesi’ne “Beton Martı Projesi” dedikleri için Hakan Kıran tarafından açılan davaya tepki gösterildi.

Basın toplantısına Beyoğlu Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, hakkında dava açılan Mücella Yapıcı, Sami Yılmaztürk ve çok sayıda yurttaş katıldı. İstanbul Kent Savunması adına ortak basın açıklamasını okuyan Selen Bilgör, kentin önemli tarih ve kültür varlıklarını barındıran Kabataş’a aktarma merkezi adı altında devasa bir beton blok kondurulduğunu hatırlatarak, Hakan Kıran'ın projesini eleştiren  Sami Yılmaztürk ve Mücella Yapıcı' hakkında açılan tazminat davasına tepki gösterdi.

Sami Yılmaztürk ile Mücella Yapıcı’nın ve tüm yaşam savunucularının İstanbul Kent Savunması adına yanında olduklarını ifade eden Bilgör, “Biz betona ‘Beton’, bu kenti Betonkent eylemeyi düşünene de mimar değil ‘BetonKafa’ deriz!” dedi.

‘TARİH VE KÜLTÜR KIRIMI’

Aktarma merkezi adı altında hayata geçirilmek istenen projenin tarih ve kültür kırımı olduğunu belirten Bilgör,  “Mimar Sinan’ın özel eseri Fındıklı’daki Molla Çelebi Camii’nden başlayıp Dolmabahçe’ye, ünlü mimar Balyan’ın Bezmiâlem Valide Sultan Camii’ne uzanacak ve Dolmabahçe Sarayı’nı da etki alanı içine alacaktır. Denizden bakıldığında, Saray’ın siluetinin yanına herhangi bir yapıyı yakıştırabilmek için yüzlerce kez düşünülmesi gerekirken, Kıran’ın tepeden inme “Ben yaptım oldu” projesi tarihi bölgeyi ve özellikle Sinan’ın denizden görünümü eşsiz Molla Çelebi Camii’ni gölgeleyecek, dahası Kabataş’tan görünen tarihi İstanbul manzarasını da bloke edecektir” diye konuştu.

Hakan Kıran projesinin şeffaf ve demokratik yöntemlerle yürütüldüğü iddiasına tepki gösteren Bilgör, Hakan Kıran’a cevaplaması için beş soru yöneltti:
1) Hakan Kıran bu projeyi kime sorup da tasarlamıştır?
2) Kent Hakkı ve bu bağlamda demokrasi, kentsel mekan üzerinde söz hakkının kentin sakinlerinde olması ise, Kıran projesini İstanbullular ile tasarlamış da biz mi bilmiyoruz?
3) İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul halkının oylayacağı bir proje yarışması açmış da biz mi görmedik?
4) Kapalı kapılar ardında proje kotarmanın neresi demokratik yöntemdir?
5) Şeffaflığa gelince, 2005 senesinden bu yana kaç İstanbullu ile bu tepeden inme çift yumurtalı martı kuşu projesini paylaşmıştır?“

HAKAN KIRAN'A YENİ YIL HEDİYESİ: BETON PARÇASI

Basın açıklaması sonunda  İstanbul Kent Savunması, bir beton parçasını yeni yıl hediyesi olarak Hakan Kıran’a armağan etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş, Ahmet Şık'a işkence iddialarını TBMM'ye taşıdı

SONRAKİ HABER

'Barış dansı’na soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...