06 Ocak 2017 08:19

Savunma Bakanı: İncirlik Üssü, NATO üssü değildir

Savunma Bakanı Fikri Işık, 'İncirlik Üssü NATO üssü değildir. Türkiye'nin çıkarlarına tehdit olarak görülürlerse değerlendirilir' şeklinde konuştu.

Paylaş

Savunma Bakanı Fikri Işık, Habertürk yayınında konuştu. Işık,  “İncirlik Üssü, NATO üssü değildir. Türkiye'nin izniyle orada bulunuyorlar. Türkiye'nin çıkarlarına tehdit olarak görülürse, değerlendirilir. Muhataplarımızla konuşuyoruz. Şu anda görüşmeler devam ediyor, ABD ve diğer ülkelerden samimiyet bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMDE YOK

Bedelli askerliğe dair bir soruyu yanıtlayan Işık, “Kısa ve orta vadede gündemimizde yok. Terörle mücadele ediyoruz, diğer taraftan Fırat Kalkanı'nı yürüyoruz. Bir tarafta canlarını hiçe sayarak vatani görevlerini yapan askerler varken, bedelli askerliği konuşmamız mümkün değil. Şartlar değişirse bir şey diyemem. Türkiye'nin yeni savunma konseptine ihtiyacı var. Tehdit önceliklerine göre TSK'nın yapılanması değerlendiriliyor. Kaç kişilik orduya ihtiyaç var, bu birlikler nerelerde konuşlandırılacak, minimum sayı ne olacak… Bunlara göre her yıl belli bir askere ihtiyacımız olacak, fazlası olursa bedelli düşünülebilir. Bunun birkaç sene alacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

REİNA, ÇOK PROFESYONEL BİR TERÖR EYLEMİ

İzmir saldırısı için "İşaretler PKK'yı gösteriyor" diyen Işık, Reina saldırısı hakkında da şu yorumu yaptı: "Çok profesyonelce bir terör eylemi. İnanılmaz soğukkanlı bir terörist sözkonusu. Arkasında bir takım kuvvetlerin olduğu muhtemel. Bilgiler olgunlaştıkça kamuoyuyla paylaşılacak. Çok profesyonlece yapılmış, planlanmış bir terör eylemi."

'ABD HATA YAPTI, BEDELİNİ HEM BİZ HEM ABD ÖDEYECEK'

Işık, ABD'nin Suriye'de PYD'yi partner olarak seçmesinin yanlış olduğunu söyleyerek "ABD, DEAŞ'la mücadele edeceğim diye, PYD'yi partner olarak seçti. Biz bunun yanlış olduğunu baştan beri söylüyoruz. PYD, PKK'nın uzantısıdır. Muhataplarımıza söylüyoruz; PYD, PKK'nın Suriye koludur. Terör örgütüyle işbirliği yapmak yılanla çuval girmektir. ABD stratejik hata yapmıştır, bedelini hem biz ödüyoruz, hem de ABD ödeyecek. Tüm terör örgütleri kendilerini destekleyenlere ödetmiştir. DEAŞ'la savaşılsın diye verilen silahlar DEAŞ'tan çıkıyor" dedi.

'BAB ŞEHİR SAVAŞINA DÖNÜŞMEYE BAŞLADI'

Işık, IŞİD'le çatışmaların sürdüğü el Bab'a dair "El Bab'a gelene kadar farklı bir strateji vardı. Küçük yerleşim birimleri vardı, küçük öbekler halindeki DEAŞ vardı. El Bab'da bu, bir şehir savaşına dönüşmeye başladı. Bizim için en büyük risk sivillerin yaşıyor olması. Yavaş ilerlemesinin en büyük sebebi, sadece DEAŞ olsaydı, şimdiye söküp atmıştık. Bu biraz harekatı yavaşlatan neden. Biri de hava şartları" ifadelerini kullandı.

Işık, "Menbic için de "ABD, YPG Fırat'ın doğusuna çekilecek diye söz verdi. Sahadaki gelişmeler bu sözlerin tutulmadığını gösteriyor. ABD sözünü tutmazsa o zaman Türkiye temizlik harekatını yapacak. Beklentimiz ABD'nin verdiği sözü tutması" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Saldırıda yaşamını yitirenler için adliyede tören düzenlendi

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de operasyon: Kitap, takvim, dergi 'ele geçirildi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...