06 Ocak 2017 08:06

Çocuklara tecavüzle suçlanan Fransız askerlerine takipsizlik

Orta Afrika Cumhuriyeti’inde, cinsel istismarla suçlanan Fransız askerleri hakkında takipsizlik kararı verildi.

Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti’inde çocuklara cinsel istismar iddiasıyla haklarında soruşturma açılan Fransız askerleri için takipsizlik kararı verildi.

Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki bürosunda şef olarak çalışan İsveçli Anders Kompass’ın Fransa’ya ilettiği raporun, BM bünyesinde Orta Afrika Cumhuriyeti’nde görev yapan barış gücü askerlerinin tecavüz ettiklerini göstermesinden sonra 14 asker hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Fransa’da savcılık, cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan 6 Fransız askeri hakkında delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Böylelikle para ve yiyecek karşılığı çocuklara cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan askerlerden 6’sı aklandı.

RAPORU YAZAN GÖREVİNDEN ALINDI

Kompass’ın raporunun medyaya yansımasından sonra, halkı korumak için gönderilen Fransız askerlerinin çocuklara tecavüzleri yoğun tepkilere yol açmıştı. Birleşmiş Milletler yetkilileri raporu Fransız Hükümeti’ne ileterek önlem almasını isteyen Kompass’ı görevden almıştı.

Kompass, soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasını mağdur çocuklar açısından ciddi bir darbe olduğu ve bunun Birleşmiş Milletler bünyesinde görev yapan askerlerin işledikleri suçların açığa çıkmasını zorlaştıracağını söyledi.

Rapor ile ilgili Fransa’nın çok olumlu tavır aldığını ve bilgileri soruşturması için polise yolladığını belirten Kompass, “Askerlerin yargı karşısına çıkarılmaları için, geçen sürede yeterli kadar kanıtların bulunmaması beni şaşırtıyor. Konu çok ciddi bir suçla, büyük bir ciddiyetle ele alınması gereken küçük yaştaki çocuklara tecavüzle ilgili” dedi.

FRANSA HAYAL KIRIKLIĞI OLDU

Aynı şeyin Fransa’da olması halinde kamuoyunun ilgisini daha fazla çekeceğini söyleyen Kompass, dünyanın en yoksul ve savaşın sürdüğü ülkelerden birinde çocuklar söz konusu olduğunda konunun geçiştirildiği değerlendirmesinde bulundu.

Çocuklara karşı suç işleyen askerlerin aklanmalarının olumsuz sinyaller verdiğini söyleyen Kompass, ”Umudum bir hukuk devleti olarak Fransa’nın bu suçlamaları iyice araştıracağı ve iyi bir örnek olacağı yönündeydi” diyerek askerler hakkında dava açılmamasından duyduğu hayal kırıklılığını dile getirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Taktik analiz: Tottenham Chelsea’yi nasıl yendi?

SONRAKİ HABER

İzmir saldırganlarının kimliği tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...