05 Haziran 2012 08:28

Veli örgütlenmesi halk örgütlenmesidir

ÖVDER (Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) 1997’de velilerin kurduğu bir dernektir. ÖVDER, çocuklarımızın parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim hakkını savunmanın yanında, toplumsal eğitimi de amaç edinmiştir. Eğitim müfredatından, okul binalarının eğitim yuvaları olmasına, sınav sisteminden, gençlerimizin ç

Veli örgütlenmesi halk örgütlenmesidir
Paylaş
ÖVDER İzmir Şube

ÖVDER (Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) 1997’de velilerin kurduğu bir dernektir. ÖVDER, çocuklarımızın parasız, bilimsel, demokratik ve anadilde eğitim hakkını savunmanın yanında, toplumsal eğitimi de amaç edinmiştir. Eğitim müfredatından, okul binalarının eğitim yuvaları olmasına, sınav sisteminden, gençlerimizin çalışma yaşamına kadar birçok konuda eylem ve etkinlikte bulundu, bulunmaya da devam ediyor. Son olarak da,  eğitim sistemini parçalayan, dinselleştiren ve en önemlisi paralı hale getiren, kısa adı 4+4+4 yasasına karşı çalışmalar yapmaktadır.
Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununda, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunda ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yapılan değişikliklerle ilgili bilgilendirici bildiriler dağıttık ve imza masaları açarak binlerce imza topladık. Bunları Başbakana gönderdik. Başbakan diğer önerileri duymadığı gibi bizleri de duymadı. Gerek velileri gerekse kamuoyunu yanıltıcı bilgiler vererek yasayı çıkarttırdı, vekillerine bol bol teşekkür etti.

Bilgilendirme toplantıları
Bu yasa çıkartıldıktan sonra, İzmir şubesi olarak veli toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarımızı merkezi yerlerde yaptığımız gibi, okul çevrelerindeki kafeteryalarda da yapıyoruz. Okul çevrelerindeki toplantılara velilerin katılımı daha çok oluyor. Bu toplantılarda bir kez daha gördük ki, veliler çıkan yasa konusunda doğru bilgiye sahip değil.
Örneğin, daha önceki yasada “İlköğretim tüm kız ve erkek vatandaşlar için devlet okullarında zorunlu ve parasızdır” ifadesinin, yeni yasadan çıkartıldığını, eğitimin artık paralı hale getirildiğini söylediğimizde, “Başbakan her şeyi söyledi de bunu neden söylemedi, okullara koyduğu kuran-ı kerim dersini bizim çocuklarımıza para ile mi satacak” diye tepki gösteriyorlar.

Veliler endişeli
Özellikle bu öğretim yılında çocuklarını okula gönderecek veliler çok tedirgin ve tepkililer. 5,5 yaşındaki çocuğun bir oyun çocuğu olduğunu, sıralara dahi oturamayacağını söyleyerek, ÖVDER’den yardım bekliyorlar. ÖVDER olarak, velilere çocuklarını bu yaşta okula göndermek istemiyorlarsa, önce gerekçesini bildirerek okullara dilekçe vermelerini, verilecek cevaba göre yasal haklarını kullanmalarını öneriyoruz. Bu konuda ÖVDER olarak her türlü desteği vereceğimizi belirtiyoruz.
Velileri “dindar nesil yetiştirme” söylemi ile yanıltan ve bölen hükümet, asıl niyetini velilerden ve toplumdan saklamıştır. Bu, velilerin toplantılarda sorduğu sorularda daha net ortaya çıkmaktadır. Veliler, neden tek bir seçmeli dersin belirlendiğini, başka seçmeli derslerin neden belirlenmediğini, bakanlığın seçmeli olarak belirleyeceği derslerin öğretmeninin atanıp atanmayacağını, öğretmen atanmadığında çocuklarının Kuran-ı kerim ve peygamberimizin hayatı dersinin seçtirilen ders mi olacağını soruyorlar. Bu konuda bakanlığın ve hükümetin yasa tartışmalarında olduğu gibi açık davranmadığını söylüyorlar.  İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan liseye geçişlerin nasıl olacağı ve imam hatip ortaokulu dışında hangi ortaokulların açılacağı konularında da velilerin çok soruları var. Bakanlık bunlara da hala cevap vermiş değil.
Kademeli geçişin olacağını söyleyen bakan, son genelgesiyle bundan da vazgeçmiştir.
Bu öğretim yılında 2,5 milyona yakın çocuğun 1. sınıfa kayıt olacağını ve 1.sınıfların yanında diğer sınıfların da çok kalabalık olacağını söylediğimizde, “Bakanlık bizim çocuklarımızı kobay olarak mı kullanacak, pilot uygulamalar yaparak bu sistemin eksik ve yanlışlıklarını görerek geçse daha iyi olmaz mıydı? “ diye soruyorlar.
Hemen hemen hepsi anne olan velilerin, soruları,  tedirginlikleri ve tepkileri çok. Yeni eğitim öğretim yılında daha da artacak. Yani bu yaz veliler için daha sıcak olacak.
ÖVDER, artık velilerin kendi kendine tepki göstermesini istemiyor. Örgütlü ve ortak tepkilerle çocuklarının eğitim hakkını savunmaları için bu toplantılarına devam edecek. Hükümet çıkardığı yasayı dahi uygulama becerisini gösteremeyecek. Oldu bittilere karşı, taleplerimizi okul bahçeleri ve alanlarda öğretmenlerle ve çocuklarımızla birlikte daha etkili göstereceğiz. Evlatlarımızın, çocuk yaşta çırak ve gelin olmasına müsaade etmeyeceğiz.

ÖNCEKİ HABER

“Güzel günler göreceğiz çocuklar”

SONRAKİ HABER

Aklımız başımızda, vazgeçmiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...