06 Ocak 2017 00:45

Çocuklar okullarda kimlere emanet!

Ankara’da bir okulun panosunda Nihal Atsız’ın “Sen öldürüyorken de vururken de güzelsin” dizelerine yer verildi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ankara’da bulunan Tınaztepe Anadolu Lisesi'nde hazırlanan bir duvar panosu, yine “Çocuklarımız kimlere emanet” sorusunu akıllara getirdi. Irkçı fikirleriyle bilinen Turancı Yazar Nihal Atsız için hazırlanan özel panoda şu dizelere yer verildi: “Vur şanlı silahınla gönül mülkü düzelsin, sen öldürüyorken de vururken de güzelsin.” Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Elif Çuhadar, “Bu ve benzeri örnekler, iktidarın eğitim sistemi üzerinden kendi ideolojik bakış açısını öğrencilere dayatmaya çalıştığını göstermektedir. Bu tür ayrıştırıcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Tınaztepe Anadolu Lisesi’nde Nihal Atsız için öğrencilere hazırlatılan duvar panosu tüyler ürpertti. Okul koridorunda bulunan duyuru panosunda Nihal Atsız’ın hayatı, ideolojisi ve şiirlerinin yer aldığı özel bir köşe hazırlandı. Panonun hangi etkinlik kapsamında hazırlandığı bilinmezken, okul yöneticilerinin bunu keyfi olarak yaptığı iddia ediliyor. İki öğrenciye hazırlatılan panoda yazanlar, okullarda artan şiddet övgülerine bir yenisini daha ekledi. Ölmeye ve öldürmeye yönelik övgülerin olduğu panoda Atsız’ın “Vur şanlı silahınla gönül mülkü düzelsin, sen öldürüyorken de vururken de güzelsin” dizelerine yer verildi. Her güne ölüm ve katliam haberleriyle uyanan Türkiye’de okula asılan bu dizeler “Çocuklarımız kimlere emanet” sorusunu akıllara getirdi.

ÖĞRENCİLERE KARŞI TÜRKEŞ’İ SAVUNDU

Panoda yer alan öldürmeyi öven ifadelere tepki gösteren öğrenciler, daha önce benzer bir olayla karşılaştıklarında idareyle yaşadıkları diyaloğu anlattılar. Öğrenciler daha önce de Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfının (TÜRKAV) takvimlerinin okulun duvarlarına asılmasından duydukları rahatsızlıklarını idareye bildirdiklerini, ancak “Alparslan Türkeş’in övüldüğü siyasi materyallerin okula asılmaması gerektiği” yönündeki sözlerine okul yöneticilerinin “O Alparslan Türkeş, ona karışamazsınız” diye yanıt verdiklerini iddia ettiler.

MÜFETTİŞLER BİLE İDARENİN BASKISINI SORDU

Tınaztepe Anadolu Lisesi'nde idarenin tutumundan öğretmenlerin, hatta okula gelen müfettişlerin bile rahatsız olduğu belirtiliyor. Öyle ki müfettişlerin okul yönetimine “Neden öğretmenler kurulda söz almıyorlar” diye sordukları ifade ediliyor.

KAFATASI ÖLÇÜP, IRK BELİRLEMİŞTİ!

Hüseyin Nihal Atsız, 1905- 1975 yılları arasında yaşamış şair yazar ve öğretmendi. Özellikle 2. Dünya Savaşı döneminde Turancı, ırkçı fikirleriyle tanınan Atsız, o dönem Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e bir mektup yazarak Sabahattin Ali’nin ve diğer “komünistlerin” Milli Eğitim’deki görevlerinden alınmasının devlet başkanına olan bağlılığın bir gereği olduğu ifade etti. Kendisine “vatan haini” denilmesi üzerine Sabahattin Ali, Atsız hakkında hakaret davası dava açtı. Ancak Atsız’a verilen ceza önce indirime uğradı, sonra da ertelendi.

“Sözde Türk” gibi kavramları türeten Nihal Atsız, insanların kafataslarını ölçmesiyle biliniyor. İsteyenlerin kafatasını ölçerek güya bir takım hesaplarla insanların “yüzde kaç Türk” olduğunu söyleyen Atsız, bu aletin kendisine Hitler tarafından özel olarak armağan edildiğini öne sürmüştü. Ancak sonraları bu aletin Dr. Rıza Nur’dan kaldığı ve doktorların hamile kadınların rahat doğum yapıp yapamayacaklarını belirlemek için leğen kemiklerinin bulunduğu bölgenin ölçüldüğü havsala ölçme aleti olduğu anlaşıldı.

MEŞHUR IRKÇI VASİYETİ

Nihal Atsız hakkında en çok bilinenlerden biri de oğluna yazdığı ırkçı vasiyet. Vasiyeti 1941’de kaleme alan Atsız, bir buçuk yaşındaki bebeği Yağmur’a,Türkler dışında herkesi düşman ilan ediyordu; “Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içerideki düşmanlarımızdır. Bu kadar çok düşmanla çarpışmak için iyi hazırlanmalı. Tanrı yardımcın olsun” diyordu.

EĞİTİM SEN: SAKINCALI VE UTANÇ VERİCİ

Konuya dair gazetemize değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, özellikle 15 Temmuz sonrasında ülke çapında bilinçli olarak kışkırtılan ırkçı, milliyetçi söylemlerin başta eğitim kurumları olmak üzere, toplumsal yaşamın her alanını kuşattığını söyledi. Irkçı ve kafatasçı düşünceleriyle bilinen Hüseyin Nihal Atsız adına bir okulda köşe oluşturulmasının utanç verici olduğunu belirten Çuhadar, “Türkiye gibi çok kimlikli ve çok inançlı bir ülkenin okullarında ırkçı ve ayrımcı görüşleri ile bilinen bir kafatasçı adına köşe oluşturulması, öğrencilerin zihinsel gelişimi açısından son derece sakıncalıdır. Bu ve benzeri örnekler, iktidarın eğitim sistemi üzerinden kendi ideolojik bakış açısını öğrencilere dayatmaya çalıştığını göstermektedir. Böylesi bir uygulama gerek eğitimin temel ilkelerine, gerekse insanlığın ortak evrensel değerlerine karşı olması yönüyle değerlendirilmeli ve bu tür ayrıştırıcı uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Umut da bitmez, ekoloji mücadelesi de

SONRAKİ HABER

ABD, Polonya'ya tank ve zırhlı araçlar gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa