Schneider işçileri yarın grev için sandığa gidiyor

Schneider işçileri, Çiğli, Manisa ve Samandıra fabrikalarında grev oylaması için yarın sandığa gidiyor.

05 Ocak 2017 14:31
Paylaş

Schneider’a ait Çiğli, Manisa ve Samandıra fabrikalarında grev oylaması gerçekleştirilecek. Gece vardiyasından çıkan işçilerin oy kullanabilmesi için her üç fabrikada da sabah 07.00’de başlayacak olan oylama 16.00’da sona erecek. Oylamadan evet çıkması halinde işçiler 20 Ocak’ta greve başlayacak. 

EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında süren sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine grev kararı alınmıştı. Sendikanın grev kararı alması üzerine EMİS de lokavt kararı alarak fabrikanın giriş kapısına asmıştı. 

PATRON ALGI OPERASYONU YAPIYOR

Öte yandan Schneider patronunun yüzde 70’e varan oranda zam istiyorlar açıklaması yapması ve bunu video olarak bütün işçilere göndermesi işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. İki yıllık toplam maliyet üzerinden “Yüzde 70 zam istiyorlar” şeklinde kirli bir bilgi yayıldığını ifade eden işçiler patronun böylece sendika üyesi olmayan ama grev oylamasına katılacak beyaz yakalı personeli maniple etmek istediğini, “Beklentileri yüksek masaya oturmuyorlar” algısı yaratmak istediğini söyledi. Yine Schneider patronu TİS süreci boyunca işçilerin yaptıkları eylemlerden kaynaklı olarak işçilerin ücretlerinden kesinti yaptı. Grev oylamasına ilişkin görüşünü aldığımız Çiğli Schneider İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak, “Beyaz yakalı arkadaşlarımızın da katılması ile süreç daha hızlı ve sağlıklı işleyecek bizim açımızdan. Böylece işverenin elindeki son dayanağı da almış olacağız” dedi.

Sadak şöyle devam etti: “Schneider Enerji’deki gibi zorla imza toplama benzemiyor bu iş. İnsanların kimin yanında olduğunu belli etmesi açısından da bir bakıma turnusol kağıdı. Beyaz yakalı arkadaşlarımızı da gelecekleri ve hakları için evet demeye çağırıyoruz. Evet çıkarsa süreç daha çabuk ilerler. Hayır çıkması durumunda biz yine eylemlerimize ve mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

SCHNEİDER ENERJİ MORAL VERDİ

Gebze’de bulunan Schneider Enerji’de yapılan oylamadan “greve evet” çıkması EMİS sözleşmesi kapsamında bulunan tüm işçilere moral verdi. Patronun zorlamasıyla 134 kişinin talebiyle yapılan grev oylamasında, greve “hayır” oyu 110’da kaldı. Sendika üyesi 287 işçinin bulunduğu fabrikada, mazeretli 4 işçi oylamaya katılamazken greve evet oyu 309 oldu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

 Kar, Akseki- Seydişehir yolunda ulaşımı engelliyor

SONRAKİ HABER

Asil Çelik’te işçiler 18 Ocak’ta greve çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...