05 Ocak 2017 09:50

Kilise katliamı sanığı: Üzgün değilim

ABD’de siyahların gittiği kiliseye silahlı saldırı düzenleyen Dylann Roof’un günlüğü bulundu. Katliam sanığı, üzgün olmadığını yazmış.

Paylaş

ABD’de siyahların gittiği bir kiliseye silahlı saldırı düzenleyen ve nefret suçu işlediğine hükmedilerek idamla yargılanmaya başlanan Dylann Roof’un cezaevindeyken yazdığı günlük bulundu. Günlükte yapılan incelemede, Roof’un yaptıklarından pişman olmadığını yazdığı görüldü.

ABD’nin Güney Karolina eyaletine bağlı Charleston kentinde Haziran 2015’te siyahların gittiği tarihi kilisede dokuz kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan ve nefret suçu işlediğine hükmedilen 23 yaşındaki Dylann Roof’a verilecek cezanın belirleneceği dava dün görülmeye başlandı. Mahkemede jüri karşısına çıkan Roof, katliamla ilgili olarak öldürdüğü masum insanlar için gözyaşı dökmediğini söyledi. Sanık, pişmanlık duyduğuna ilişkin herhangi bir özür ifadesi de kullanmadı.

KENDİ ZAVALLILIĞIM İÇİN GÖZYAŞI DÖKÜYORUM

Savcı, mahkemedeki açılış hülasasında, Roof’un cezaevindeki hücresinde ele geçirilen günlüğünü okudu. Roof’un kaleme aldığı günlüğünde geçen ifadelerden bir bölümü şöyle: “Kristal berraklığında yaptığımdan pişman değilim. Üzgün değilim. Öldürdüğüm masum insanlar için gözyaşı dökmüyorum. Kendi zavallılığım için gözyaşı döküyorum. Ben ilk etapta yapmak zorunda olup yaptığıma acıyorum.”

Savcı, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduğu mahkeme salonunda jüriye hitaben yaptığı 30 dakika süren konuşmasında da Roof’un pişmanlık duymadığını belirterek, ırkçı eyleminden dolayı idam cezasını hak ettiğini söyledi.

‘PSİKOLOJİK SORUNUM YOK’

Mahkemedeki savunmasında jüriden, avukatı David Bruck’un “Müvekkilimin açıklanmayan zihinsel kusurları var” sözlerini unutmalarını isteyen Roof ise “Psikolojik olarak hiçbir sorunum yok. Ne size ne kendime ne de başka birine yalan söyleyeceğim” dedi. Davanın görülmesine sonraki günlerde tanıkların dinlenilmesiyle devam edilecek.

Roof, 17 Haziran 2015’te Emanuel Afrikan-Methodist Episcopal Kilisesi’ne düzenlediği silahlı saldırıda 9 siyahı öldürmüş, bir kişiyi yaralamıştı. Saldırının ardından internet sitesinde ‘ırkçı manifesto’ yayınlayan Roof’un, birçok kişi tarafından beyaz üstünlükçülüğün ve ırkçılığın simgesi görülen konfederasyon bayrağının da olduğu bazı fotoğraflar paylaştığı da ortaya çıkmıştı.

Polise verdiği ifadede saldırıyı kabul eden Roof, “Her gün siyahlar, beyazları öldürüyor. Birilerinin bir şey yapması gerekiyordu” demişti. Mahkeme jürisi, 33 ayrı suçtan yargılanan Roof’un her bir cinayet için ‘adam öldürme’, ‘nefret’ ve ‘dini vecibelerini yerine getirmenin engellemesi’ dahil 33 suçunu sabit görmüştü. (DIŞ HABERLER)

Yazıları Evrensel'de yayınlanan ABD'li gazeteci Mumia Abu Jamal 2 Ocak'ta yayınlanan köşe yazısında kilise saldırısı sanığı Roof'un idamına karşı olduğunu yazmıştı. 36 yıldır cezaevinde bulunan Mumia Abu Jamal, eski Kara Panterler Partisi üyesi.

ÖNCEKİ HABER

Askerleri IŞİD'e ÖSO'cular mı ihbar etti?

SONRAKİ HABER

Ankara'nın çevre düzeni planı netleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...