05 Ocak 2017 00:25

‘Cihatçılar Suriye’ye Türkiye üzerinden gidiyor’

Orta Asyalı cihatçıların Suriye'ye geçişte vize serbesti nedeniyle Türkiye'yi tercih ettikleri iddia edildi.

Paylaş

Reina saldırganıyla ilgili iddialar, IŞİD'in Kırgızistan ve diğer Orta Asya ülkelerindeki varlığı hakkında yeni soruları gündeme getirdi. BBC Türkçe Editörü Öykü Altuntaş, BBC Kırgız Servisi'nden Gülnara Kasmambetova’yla IŞİD’in Orta Asya’daki varlığını konuştu.

Gülnara Kasmambetova, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin verdiği bilgilere göre 2600’e yakın Orta Asyalının cihatçı gruplara katılmak üzere başka ülkelere gittiğini; bu rakamın basında yer alan haberlerde ise 4500 şeklinde ifade edildiğini söyledi.

Kasmambetova’ya göre bu kişilerin ülkelerinden ayrılmalarının bir sebebi ülkelerindeki ekonomik sorunlar... Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın sınırındaki Fergana Vadisi’ni istikrarsız bir bölge olarak tanımlayan Kasmambetova, 2014’te Kırgızistan’dan 300 kişinin IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gittiğini; bazılarının ailelerini de yanlarında götürdüğünü söyledi.

Orta Asya’da radikal islamcıların sosyal medya, cami ve mescitlerde örgütlendiğini ve bu yolla militan devşirdiğini söyleyen Kasmambetova, militanların Suriye’ye geçmek için ise vize serbestisi olan Rusya ve Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi. Kasmambetova alternatif rotanınsa Afganistan ve Pakistan olduğunu söyledi. IŞİD’e katılmak üzere yola çıkan pek çok kişinin göçmen ve öğrenci statüsü altında asıl amaçlarını gizlediklerini söyleyen Kasmambetova, yakalananların pek çoğunun da Türkiye sınırındaki üslerde eğitim aldığını ifade etti.

Kasmambetova, cihatçı örgütlere katılım nedenlerini ise şöyle anlattı: “Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan ülkeler aniden ideolojik bir boşluğa düştü. İslam konusunda yeterince bilgili değillerdi ve başka ülkelerden duyduklarını İslam ideolojisine ilişkin gerçekler olarak algıladılar. İslam dini arayışındaki gençler; adil bir ülke, yüksek maaş gibi vaatlerle propagandaya daha açık hale geldiler. Radikal örgütlere katılanların pek çoğunun otoriter ülkelerden geldiklerini görüyoruz.”

IŞİD'in üstlendiği Reina saldırısının ardından basında, zanlının Kırgızistan vatandaşı olduğu öne sürülmüş ve ona ait olduğu iddia edilen bir pasaportun fotoğrafı yayınlanmıştı. Ancak pasaportu yayımlanan kişinin saldırıyla bağlantısı olmadığı anlaşılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ensar propagandası için sınavları iptal ettiler

SONRAKİ HABER

Grip salgını nedeniyle acil servisler doldu taştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...