05 Haziran 2012 03:35

‘Artık ölmek istemiyoruz’ çığlığı

Tuzla tersanelerinde alınmayan önlemler nedeniyle işçi ölümleri giderek katliama dönüşürken, tersane işçileri topladıkları “artık ölmek istemiyoruz” talepli imzaları Meclis Dilekçe Komisyonu’na iletti. Emek Partisi (EMEP) eski Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile basın toplantısı da y

‘Artık ölmek istemiyoruz’ çığlığı
Paylaş

TUZLA İŞÇİLERİ MECLİS’TE

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel dün Tuzla tersanelerinden işçiler Ali Doğan ve Kadir Seyhan’la birlikte Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Verilere göre her gün 3 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiğini, bugüne kadar bu cinayetlerin önlenmesi için toplantılar yapıp, araştırma ve soru önergeleri verdiklerini kaydeden Tüzel, bugüne kadar 151 tersane işçisinin iş cinayetlerine kurban gittiğini, 2012 yılının ilk 5 ayında 319 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Geçtiğimiz ay da en az 69 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Tüzel, Tuzla tersanelerindeki taşeronlaşmanın, kâr hırsının, alınmayan önlemlerin işçileri nasıl yaşamlarından ettiğini anlattı.

Tersane işçilerinin, işyerlerinde tek kuralın, ‘kuralsızlık’ olduğunu söylediğini de aktaran Tüzel, işçilerin sendikalaşmasının sağlanmasını, gerekli önlemlerin alınması ve caydırıcı yaptırımlar konusunda hükümeti uyardı. Tüzel, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin bütün işyerlerine yaygınlaştırılmasını ve sendikalaşmanın önünün açılmasını istedi.

ARKADAŞININ ÖLÜMÜNÜ ANLATTI

Daha sonra söz alan Kadir Seyhan, son kazada bir arkadaşının yanı başında nasıl ölüme gittiğini gözleri dolu dolu anlattı. Sesi titreyen, güçlükle konuşan Seyhan, telefon geldiği için yarım dakika ile ölümden kurtulduğunu, o günden beri psikolojisinin bozulduğunu söyledi. 2,5 aydır psikolojik tedavi gördüğünü, ‘fiziksel bir şeyin yok’ denilerek rahatsızlığının iş kazasından sayılmadığını da belirten Seyhan, kazada ölen işçilerin ailelerine ‘dava açma’ baskıları yapıldığını da anlattı. Seyhan bir daha arkadaşlarını kaybetmek istemediklerini, bunun için gerekli önlemlerin alınmasını istediklerini söyledi.

‘TUZLA’DA KURALSIZLIK KURAL’

Benzer açıklamaları Ali Doğan da yaptı. Bugüne kadar 101 arkadaşının ölümüne tanık olduğunu ifade eden Doğan, “Tuzla tersaneleri kuralsızlığın kural olduğu bir yer” dedi. 2001’den bu yana 151 arkadaşlarını iş cinayetlerine kurban verdiklerini belirten Doğan, “Kuralsız çalışma koşullarında, 152. işçi olmak istemiyoruz” dedi. Tıpkı sigortasız çalıştırmanın yasaklanması gibi, sendikasız çalıştırmanın da yasaklanmasını isteyen Doğan, Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, deneyimli işçilerin de bu komisyonlarda yer alması, açılan davaların da bir an önce sonuçlanması taleplerine de yer verdi.  Doğan daha sonra “Ölmek. İstemiyoruz!” başlıklı Cumhurbaşkanlığı’na,  TBMM Başkanlığı’na ve Meclisteki partilere çağrılarının yer aldığı imza metnini okudu.  Doğan, “artık ölmek istemiyoruz” diyerek, ilgililerin gerekli önlemleri almalarını istedi. Açıklamanın ardından imza metinleri Dilekçe Komisyonu’na iletildi.
(Ankara/EVRENSEL)


‘BAŞKANLIK SİSTEMİNE NE GEREK VAR?​’

Levent Tüzel, Meclis’teki basın toplantısı sırasında bir gazetecinin “başkanlık sistemi” ile ilgili sorusunu yanıtlarken, hükümetin zaten her türlü yetkiyi elinde bulundurduğunu söyledi.

Tüzel ayrıca bu tür tartışmaların ülkedeki temel demokrasi problemlerini saklamak amacıyla hükümet tarafından gündemde tutulduğuna dikkat çekti. Tüzel, hükümetin Türkiye’yi zaten istediği gibi yönettiğini belirterek, “Acaba yönetimde başkanlık sistemini gerektirecek hangi yetki eksikliği yaşanıyor?​” diye sordu. “Ülkemizde mesele başkanlık sistemi değil, halk iradesinin egemen olmasıdır. Meclis’teki bu AKP hegemonyasının son bulması en sıcak gündem olan Kürt sorununun konuşulmasıdır”  dedi.

ÖNCEKİ HABER

Üniversitede Uludere mezarlığı

SONRAKİ HABER

BDP Bingöl İl Başkanı Yurtsever tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa