04 Ocak 2017 21:41

Darbe komisyonu bitti; sorular yanıtsız kaldı

Darbe girişimine yönelik kurulan Araştırma Komisyonu, Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ bitirildi. Geriye yanıtlanmayan, karanlıktaki sorular kaldı.

Paylaş

TBMM’de 15 Temmuz darbe girişimine yönelik kurulan Araştırma Komisyonu, Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın “artık çalışmalarını bitirsinler” demecinin ardından, süre uzatımına gitmeyerek, çalışmalarını tamamlama kararı aldı.

Komisyonun AKP’li Başkanı Reşat Petek, dün yaptığı basın toplantısında “141 kişinin bilgisine başvurduk. 61 kişiden yazılı cevap aldık. 142 saat 22 dakika komisyon toplantısı düzenledik” dedi. Komisyonun CHP’li üyeleri Sezgin Tanrıkulu ile Aykut Erdoğdu ise düzenledikleri basın toplantısında, darbe komisyonunun çok sayıda soruyu yöneltmelerinin  AKP’liler tarafından engellendiğini söyledi.

KARANLIKTA KALAN SORULAR

CHP’li Aykut Erdoğdu, komisyonun yanıt bulamadığı soruları şöyle sıraladı:
- Darbeyi gerçekleştirdiğini iddia edilen ‘FETÖ’ mensupları TSK ve Emniyet olmak üzere devlete nasıl yerleştirildi? Devlet bunlara nasıl müsaade etti? Kimlerin bunda ihmali var?

- Darbeyi önlemekle görevli olan MİT ve emniyet bu görevlerini yerine getirdiler mi? Darbe öncesinden bilinip bekleniyor muydu?

- Cumhurbaşkanı darbe girişimini ‘Eniştemden öğrendim’ dedi. Oysa darbe sonrasında ortaya çıkan bilgilerden hareketlenmenin bir gün önceden başladığı o gün öğleden sonra yoğunlaştığı MİT’e bir pilotun giderek bilgi verdiği, MİT Müsteşarının Genelkurmay Başkanıyla o gün öğleden sonra görüşmeye başladığını artık biliyoruz. Fakat o görüşmelerden Cumhurbaşkanının haberdar edilip edilmediğini bilmiyoruz. MİT Müsteşarı ve Genelkurmay Başkanına bunları soramadık. Onlar bildiklerini bu komisyonda anlatamadı. Bu AKP tarafından engellendi.

- Sürekli üst akıl ve dış mihraklar meselesi var. Eğer bizim ülkemize müdahale ediliyorsa bunu da açığa çıkaracak olan darbe komisyonuydu. Bu darbenin dış bağlantısı var mıydı? Bununla ilgili bir çalışma yapılamadı.

- Yurtta Sulh Komitesinden bahsediliyor. Kimden oluştuğunu bilmiyoruz. Darbe başarılı olsaydı Başbakan, Cumhurbaşkanı kim olacaktı, hangi bakanlar atanacaktı. İşte bizim bunları araştırmamız gerekiyordu. Darbenin siyasi ayağının ortaya çıkarılması gerekiyordu.

- Kilit isim Adil Öksüz darbe sonrası yakalanıyor. Üzerinde belgeler var. üzerinde sadece devletin birimleri tarafından kullanılan bir GPS olduğu iddia ediliyor. Ve tuhaf biçimde serbest bırakılıyor. Bizim Adil Öksüz meselesini aydınlatmamız gerekiyor. O hakim ve savcılara talimat gitti mi? deliller nasıl yok edildi. İçişleri Bakanı ‘Biz yakaladık adalete teslim ettik’ dedi. Ama Adalet Bakanı yanıt vermedi.

BYLOCK KRİZİ

Aykut Erdoğdu, TBMM’de 120 milletvekilinin ByLock kullandığına ilişkin iddiaların da aydınlatamadığını belirterek, “Terörist olduğu iddia edilen 120 vekil anayasa değişikliğinde oy kullanabilir. Darbe Komisyonu bunu ortaya çıkarmalıydı ve soruşturma komisyonuna dönmeliydi. Bu da olmadı” dedi.

Komisyon Başkanı Reşat Petek ise  “Bir ByLock listesi soruşturması konusu olduğu için böyle bir listenin buraya getirilerek ‘Efendim hangi siyasiler ByLock kullanıyor ortaya çıksın’ gibi taleplerle karşılaştık. Çok ciddi bir iş yapıyoruz. Araştırma Komisyonu olarak çalışıyoruz, yargı alanına girmeden CMK ve Anayasa’yı dikkate alarak çalışıyoruz” diye konuştu.

RAPOR 15 GÜN İÇİNDE HAZIRLANACAK

Komisyon Başkanı Reşat Petek, dün yaptığı basın toplantısında, Komisyonun çalışma süresini uzatmayacağını açıkladı. Petek, “22 toplantı yaptık, kişi başına ortalama 3 saat dinleme süresi olmak üzere konuya doğrudan hakim 51 kişiyi dinledik, ziyaretlerde 90 kişiyle görüştük. Toplamda 141 kişinin bilgisine başvurduk, 61 kişiden yazılı cevap aldık. 142 saat 22 dakika komisyon toplantısı düzenlemişiz. Komisyonumuza dilekçeler geldi. İncelenip ilgili olanlar üyelerle paylaşıldı. Başka kamu kurumlarını ilgilendiren dilekçeleri de ilgili kamu kurumlarına ilettik. 604 dilekçe bu şekilde değerlendirildi” dedi. Petek, Komisyonun 15 gün içinde raporunu tamamlayıp Meclis Başkanlığına sunacağını söyledi.

ERDOĞAN’IN TALİMATIYLA BİTTİ

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Araştırma Komisyonunun Cumhurbaşkanının 9 Aralık’ta yaptığı “Komisyon süratle raporunu hazırlamalı” demecinin ardından, çalışmalarını askıya aldığını ve sürenin dolmasıyla bitirdiğini söyledi. Tanrıkulu, “TBMM’de ilk kez bir komisyon süre uzatımına gitmedi” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hakları ihlal edene değil; raporlaştırana soruşturma!

SONRAKİ HABER

Zonguldak'ta 5 öğretmen 'FETÖ'den tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...