05 Ocak 2017 00:37

Hakları ihlal edene değil; raporlaştırana soruşturma!

İHD, TİHV, MAZLUMDER ve SES için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCK’nin 301’inci maddesinden soruşturma açıldı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TCK’nin 301’inci maddesinden soruşturma açıldı.

“Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak”tan açılan soruşturmanın gerekçesinin ise, Cizre başta olmak üzere Kürt illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları süresince söz konusu insan hakları örgütlerinin hazırladıkları raporlar olduğu öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı, kurumların hazırladığı raporlara dair Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunmuştu.

ERDOĞAN ‘ÜZERİNE GİDİLSİN’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Nisan 2016 tarihinde Polis Teşkilatı kuruluşunun 171’inci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmasında, “Bu raporları yayımlayanların üzerine gidilmesi lazım. Neyin raporunu yayımlıyorsun” diyerek, insan hakları kurumlarını hedef göstermişti.

‘İSTEDİĞİMİZİ YAPARIZ...’

Konuya ilişkin Evrensel’e konuşan kurum temsilcileri yaşanan hak ihlallerini gidermek yerine haklarında soruşturma başlatılmasının manidar olduğunu söyledi. Soruşturma açılan kurumlardan THİV ’in Diyarbakır temsilcisi Barış Yavuz söz konusu soruşturmanın kurumları baskılamaya çalışmak olduğunu kaydederek, “Çalışmalarımızı kriminalize etmeye çalışıyorlar. Hazırladığımız raporlarda hak ihlallerini, hukuka aykırılıkları anlatıyoruz. Fakat bizim hakkımızda işlem yapıyorlar. Bu hukuka aykırılıklar ya da hak ihlallerini araştırmaları gerekiyor. Gereken araştırmaları yapmak yerine bize karşı işlem yapmaları tam anlamıyla ‘Biz istediğimizi yaparız’ demektir”dedi.

‘KURULUŞ AMACIMIZ İHLALLERİ ARAŞTIRMAK’

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise kuruluş amaçlarının başında gelen çalışmalarının soruşturulduğunu ifade ederek, “Soruşturmada adı geçen bütün kurumların amacı hak ihlallerini araştırmak ve ortaya çıkarmaktır. Zaten tespit ettiğimiz hak ihlalleri, bölgede görev yapan kolluk güçlerinin, bürokratların bu yönde varsa eksiklikleri giderilmesine dönüktür. Bizim işimizde zaten bunları araştırmaktır”dedi.

Haklarında açılan soruşturmayı doğru bulmadıklarını söyleyen Bilici, “Hak ihlallerine sebebiyet verenleri soruştursunlar. Biz tespitte bulunuyoruz ve bunu yaparken mağdur olan kişilerle görüşüyoruz, gizli saklı yaptığımız bir şey yok. Bizim muhatabımız İçişleri Bakanlığı ve siyasal iktidardır. Biz yaşanılabilir bir ortam için bu çalışmaları yapıyoruz. İhlaller kim tarafından yapılırsa yapılsın bizim işimiz bunu açığa çıkartmaktır”dedi.

‘DEFELARCA HEDEF GÖSTERİLDİK’

MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Ali İhsan Gültekin de, insan hakları örgütlerinin bölgedeki çatışmalı ortam dolayısıyla hazırladıkları raporların ardından defalarca hedef gösterildiğini belirterek, “Soruşturma başlatılması beklenen ve şaşırtıcı olmayan bir durumdur. Bizler yaşanan her durum hakkında araştırma yapıp, raporlar açıklamak durumundayız. Kurumlarımızın temel işlevlerinden bir tanesi insan hakları ve ihlallere karşı mücadele etmektir. Bunun bir soruşturmaya tabi tutulması anlaşılır değildir” diye değerlendirdi.

‘KAMUOYUNA DUYURDUK DİYE...’

OHAL’in insan hakları ihlallerini artıran bir uygulama olduğunu, ihlaller bir boyutunun da kendilerine yönelik başlatılan bu tarz soruşturmalar olduğuna vurgu yapan Gültekin, “Yıllardır raporlar hazırlayıp, kamuoyuna açık bir şekilde paylaşıyoruz, ancak bugün bunlara dair soruşturma açılması manidardır. Raporlar bölgede meydana gelen çatışmalardaki durumu objektif bir şekilde aktaran raporlardır. Soruşturma burada yaşanan ihlallerini kamuoyuna aktarmış olmamızdan kaynaklıdır” dedi. Gültekin, “OHAL ile yapılan hukuksuzlukların bitirilmesi gerekir”dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Kolombiya’da barış, mücadelede yeni bir aşamadır'

SONRAKİ HABER

Darbe komisyonu bitti; sorular yanıtsız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...