05 Haziran 2012 03:26

Grev yasağına karşı sendikalar birleşmeli

AKP'nin özellikle 12 Eylül anayasa referandumunda “grev yasakları kalkıyor” söylemlerine rağmen bugün aceleyle meclisten geçirilen ve hava işkolunda grevi yasaklayan düzenleme ülkedeki işçi ve emekçilerden tepki almaya devam ediyor. Hükümetin grev yasağını, bunun için öne sürdüğü ger

Grev yasağına karşı sendikalar birleşmeli
Paylaş
Anıl Alkan / Didem Çelik

GREV HAKLARINA SAHİP ÇIKMIYORLAR

İlk olarak konuştuğumuz 8 yıllık Pirelli işçisi hükümetin grev yasağı getirerek yanlış yaptığını belirtiyor. Bu yanlışta sendikaların da suçu olduğunu dile getiren Pirelli işçisi “Sendikalar pasif davranıyor ve eylem haklarına sahip çıkmıyor” diyor.

7 yıllık başka bir Pirelli işçisi kendilerinde bir grev yasağı olmadığını ama daha önce grevlerinin ertelendiğini belirterek başlıyor sözlerine. Pirelli işçisi, “Bizleri yönlendiren sendikalar. Böyle durumlarda iş onlara düşüyor. Onlar bize çalışmayacaksın derse hiçbir işçi çalışmaz” dedi.

DESTEK EYLEMLERİ YAPILABİLİR

7 yıldır Pirelli’de çalışan işçi konuşmasına “Aslında şu noktada bizim yapabilecek bir şeyimiz yok. Bizler de greve çıkamayız” diyor. Pirelli işçisi,  “yapacak bir şeyimiz yok” fikrinin oluşmasında ise 12 Eylül referandumunda “dayanışma grevi” hakkının verileceğini vaat eden fakat hâlâ bu hakkı hayata geçirmeyen hükümetin, işçilerin dayanışmasını yasal olarak engellemesinin de katkısı var olduğunu söylüyor.

8 yıllık Pirelli işçisi tekrar söz alarak aslında yapılabilecek bir şeyler olduğunu belirtiyor ve “Greve çıkamasak bile destek eylemleri yapabiliriz” diyor.

'KONFEDERASYONLAR BİRLEŞMELİ'

Son olarak konuştuğumuz 8 yıllık Pirelli işçisi konfederasyonlar arasındaki ayrılıklara dikkat çekiyor ve “Böyle durumlarda konfederasyonlar birleşmeli ama birleşmiyorlar, birleşemiyorlar” diyerek bu durumun en büyük nedeninin ise sendikalar arası çıkar ilişkileri olduğunu belirtiyor.  

Pireli işçisi daha sonra “Tersi bir durumda tek konfederasyon olurdu. Ama şimdi bir sürü konfederasyon var” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jet hızıyla teşvik geliyor

SONRAKİ HABER

AKP inkar ve imhayla Kürt sorununu derinleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...