04 Ocak 2017 14:41

Merbel işçileri: Yeni yılda daha rahat yaşamak istiyoruz

Sözleşmeleri tıkandığı için greve doğru giden Merbel işçileri, taleplerinin ücretlerini hayat pahalılığı karşısında iyileştirmek olduğunu ifade etti.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Sözleşmeleri tıkandığı için greve doğru giden Konak Merbel işçileri, taleplerinin ücretlerini hayat pahalılığı karşısında iyileştirmek olduğunu ifade etti. Yeni yılda biraz daha rahat yaşamak istediklerini de dile getiren işçiler, grev kararının arkasında olduklarını dile getirdi. 

Konak Belediyesine ait Merbel Şirketi ile bu şirkette örgütlü olan Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinde, ara bulucu sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine geçtiğimiz hafta belediye binasına grev kararı asıldı. 

Belediyenin temizlik, fen, park bahçeler ve idari birimlerinde çalışan 640 işçiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde gerçekleşen 8 oturumda, taraflar ücret zammı, kıdem tazminatı, fazla çalışma ve ücretler, ikramiye, sosyal haklar olmak üzere 23 maddede anlaşamadı. Konak Belediyesi resmi enflasyonun da altında yüzde 7 zam dayattı. İki aylık sürede anlaşma sağlanamazsa işçiler greve çıkacak. 

AKP’NİN UYGULAMALARI İLE DE MÜCADELE EDİYORUZ

Doğumdan, ölüme kadar bir çok alanda Konak halkına hizmet veren Merbel’de çalışan işçilerle, TİS süreci üzerine konuştuk.  Merbel Baştemsilcisi ve İdari Birim Çalışanı Atacan Ak, TİS taleplerini günün ekonomik koşullarına göre belirlediklerini ifade ederek “İşçi arkadaşlarımızın hayat şartlarını enflasyon, hayat pahalılığı karşısında biraz daha iyileştirmeyi istiyoruz. Çok afaki şeyler talep etmiyoruz. Ülkede AKP iktidarının çıkarmış olduğu antidemokratik yasalardan dolayı zaten sendikalar sıkıntılı süreçler yaşıyor. Bir taraftan daha rahat örgütlenebilmek, daha iyi TİS yapabilmek için AKP’nin uygulamaları ile de mücadele ediyoruz. Bir yandan da işyerinde yaşadığımız sorunlar sıkıntılar var. Genel-İş Sendikası olarak 2017 yılında işçi arkadaşlara güzel şeyler vereceğimizi umuyoruz” diye konuştu. 

 ‘ENFLASYONUN ALTINDAKİ ÖNERİ KABUL EDİLEMEZ’

Reel enflasyonun altında bir zam teklifinin kabul edilemez olduğunu belirten Ak şunları söyledi: “Hayat koşulları yaşam koşulları gün geçtikçe ağırlaşıyor ama bizim aldığımız ücret gerçekten bu süre içerisinde pula dönüşmüş durumda. Anlaşma olmazsa grev kararımızdan vazgeçecek değiliz. Aldığımız kararları uygularız. Ben anlaşma yapılmasını ümit ediyorum ama anlaşamazsak Konak’ta sıkıntılı günler başlar. Yazdığımız maddelerin hayata geçmesi için de elimizden geleni yapacağız.”

 ‘EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’

Temizlik İşleri Birimi Temsilcisi Gani Alpar da, soğuk, şiddetli yağış demeden bir uçtan diğer uca Konak’ın bütün çöpünü temizlediklerini ifade ederek “Biz de en zor işlerden birini yapıyoruz. Türkiye standartlarında rahat, çocuğumuzu geçindirebilecek, bir ücret istiyoruz. Standartların üzerinde bir şey değil. Biz diğer birimlerden farklı olarak koku ve vardiya değişim primlerinin arttırılmasını istiyoruz. İşverenin teklifini kabul etmemiz mümkün değil. En kötü olarak bir önceki sözleşmedeki şartlarda tamamlanmasını istiyoruz. Yeni yılda daha rahat daha huzurlu güzel bir Konak için işçinin hakkı verilmelidir. Aldığımız ücretlerin aynı işi yaptığımız kadrolu işçilerin seviyesine çekilmesi gerekiyor. Eşit işe eşit ücret sağlanmalıdır” dedi.

‘SENDİKAMIZIN KARARLARINA UYACAĞIZ’

Park Bahçeler Birimi Temsilcisi Yener Hezer de şunları söyledi: “Budama biriminde bom operatörü olarak çalışıyorum. Benim burada yaptığım iş çok riskli bir iş. Sürekli yüksekteyim. Çekirdekten beri bu işi yapıyorum. Yaptığımız işe göre biraz daha rahat yaşamak talebimiz. Başkanımızdan taleplerimizi kabul etmesini istiyoruz. Grev kararını aldığımız karar doğrultusunda astık ama hiç birimiz greve gitmek istemiyoruz, başkanın daha iyi şartlarda bitireceğini inanıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıl daha iyi olacak. İyi şartlarda geçeceğine inanıyorum. Ama bir iyileştirme olmazsa sendikamızın aldığı kararlara da uyacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Chapecoense sahalara döndü

SONRAKİ HABER

İlaç fabrikasında 6 işçi zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...