04 Ocak 2017 10:05

‘Elektrikte derinleşen bataklık’ uyarısı

Uzman meslek örgütlerinin elektrik konusunda uyarıları devam ediyor. EMO, 'Çözüm kamu yararına düzenlemelerden geçiyor' dedi.

Paylaş

Marmara Bölgesinde geçtiğimiz hafta yaşanan elektrik kesintileri hem gündelik yaşamı, hem de sanayiyi olumsuz etkiledi. İstanbul ve Kocaeli gibi nüfus ve sanayi yoğun kentlerde yaşanan kesintilere ilişkin meslek odalarından uyarılar devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kesintileri sadece soğuk hava şartları ve şebeke arızaları gerekçesiyle açıklamasını eleştiren odalar, asıl sorunun plansızlık ve dışa bağımlılık olduğunu vurguluyor.

Doğal gaz çevrim santrallerine verilen gazın hane kullanımı gerekçesiyle azaltılması, kış saati uygulamasının elektrik tüketimini arttırması, dolardaki yükseliş ve elektrik iletim altyapısındaki yetersizliklerin kesintilere neden olabileceği uyarısını günler öncesinden yapan EMO bu kez de TEİAŞ ve Bakanlığın Aralık ayı verilerini değerlendirdi. EMO’nun değerlendirmesine göre, havaların soğuması nedeniyle doğal gaz tüketimi 1 Aralık itibariyle günlük 197.7 milyon metreküpe kadar yükseldi. Doğal gaz dışalımında yaşanan sıkıntı ise 25 Aralık verilerinde 156.7 milyon metreküpe düşüşle kendisini gösterdi. Yani Türkiye’nin dışa bağımlı olarak temin ettiği doğal gaz kaynağı 1 Aralık 2016 tarihine göre 25 Aralık’ta yüzde 20.7 azaldı. Elektrik üretimi için 1 Aralık 2016`da doğal gazın yüzde 19’una denk gelecek şekilde 38.4 milyon metreküpü kullanıldı.

İTHAL KÖMÜRÜN PAYI ARTTI

Ancak 14 Aralık’tan itibaren doğal gaz tüketimindeki elektriğin payı yüzde 10’a gerilerken, bu oran ay içinde yüzde 4’e kadar düştü. Elektrik üretiminde doğal gazın payı Aralık 2015`te yüzde 41 iken bu yıl yüzde 29.34’e gerilemiş oldu. Alım garantisiyle teşvik edilen kömür santralleri ise üretimlerinde herhangi bir artış göstermedi. Hidrolik santralların Aralık ayı üretimindeki payı da 2015 yılındaki yüzde 18.35 düzeyinden yüzde 24.39’a çıksa da, toplamda hidrolik, rüzgar, jeotermal ve kömürden oluşan yerli kaynaklarla yapılan üretim artışı doğal gaz santrallerindeki düşüşü karşılamaya yetmedi. İthal kömüre dayalı termik santrallardan yapılan üretim Aralık ayında 2015 yılına göre 944.6 milyon kilovat saat arttı. Böylece ithal kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 16.8’den yüzde 19.8’e çıktı.

‘TARİFE OYUNLARIYLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ’

Yaşanan sorunun faturasının elektrik tarifelerinde yapılan oyunlarla sanayiciye ve vergiler üzerinden dolaylı şekilde halka ödettirildiğine dikkat çeken EMO şu değerlendirmeyi yaptı: “Tüm bu oyunlar, piyasalaştırıldığı söylenen elektrik hizmetinin ucuz, kaliteli ve güvenilir sunulmasını engellediği gibi; maliyetin de hakkaniyetli ve adil dağıtımını önlemektedir. Bir kamu hizmeti olan ve bu nedenle başka sektörler gibi tamamen piyasaya bırakılmayıp EPDK gibi bir kurum kurularak denetlenmesi ve düzenlenmesi öngörülen elektrik sistemi ne yazık ki derinleşen bir bataklığa dönüşmüştür. Çözüm kamu yararına düzenlemelerden geçmektedir.”

‘SOĞUK HAVA DEĞİL, YÖNETİM HATASI’

Makina Mühendisleri Odası Ali Ekber Çakar da, kesintileri yazılı bir açıklamayla değerlendirdi. Elektrik kesintilerinin yalnızca hava şartlarının kötülüğü ile açıklanamayacağına dikkat çeken Çakar, “Kesintilerin temel nedeni enerjide dışa bağımlılık, kaynak kullanımı ve yönetimindeki plansızlık ile enerji yönetimindeki hatalardır” dedi. Çakar, TMMOB ve bağlı meslek odalarının bu çıkmazdan çıkılması konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya istifa etti

SONRAKİ HABER

Silopi’de öldürülen kadın siyasetçiler için araştırma talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa