04 Ocak 2017 07:52

İZELMAN'da teklif yüzde 9'a çıktı

Yüzde 9'luk zam teklifini değerlendiren Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan, mevcut şartlarda TİS'in masada bitemeyeceğini söyledi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketinde Genel İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube ile Büyükşehir yönetimi arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Dün yapılan 5. oturumda da anlaşma sağlanamadı. 

Belediye bürokratları daha önce tüm ekonomik maddeler için verdikleri yüzde 7'lik zam oranını yüzde 9'a çıkardı. Mevcut teklif enflasyon oranına denk düşüyor. Öte yandan bürokratlar, eksik ücretle çalışan işçiler için de önerilerde bulundu. Yüzde 20 eksik ücretle çalışan işçilerin maaşlarının tam ücret seviyesine, yüzde 40 eksik ücretle çalışan işçilerin de kademeli olarak tam tam ücret seviyesine çekilmesi önerisinde bulundu. Öte yandan yine eksik ücretle çalışan işçilerin aldığı 60 günlük ikramiyenin de üst sınır olan 112 güne çekilmesi teklifinde bulunuldu. Bir sonraki oturum ise 13 Ocak Cuma günü olacak. 

'BU ŞARTLARDA MASADA BİTMEZ'

Son TİS oturumunu gazetemize değerlendiren Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan, şartsız, koşulsuz bir şekilde eksik ücretle çalışan işçilerin tam seviyesine çekilmesini istediklerini belirterek "3 toplu sözleşmedir eksik ücret alan işçiler mağdur ediliyor. Eşit işe eşit ücretin hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca taban ücret zam önerilerinin de netleşmesini bekliyoruz. Yüzde 25'lik zam beklentimizin arkasındayız. Bunu masada da dile getirdik. Sosyal maddelerin de ayrı olarak masada konuşulmasını istiyoruz.  Sözleşmeyi masada bitirmek istiyoruz ama bu şartlarda olmaz. Bürokratlara 'Siz bizi sokağa itiyorsunuz, sokağa inmekten çekinmeyeceğiz' de dedik. Gerekirse de sokağa ineceğiz" dedi. 

7 BİN İŞÇİYİ KAPSIYOR

Toplu sözleşme görüşmeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile idarenin fen işleri dairesi, mezarlıklar dairesi, katı atık dairesi, idari birimler gibi 17 farklı biriminde çalışan yaklaşık 7 bin sözleşmeli işçiyi ilgilendiriyor. 

TEMEL SORUN EKSİK ÜCRET

İZELMAN’da çalışan işçilerin yaşadıkları sorunların başında ücret adaletsizliği geliyor. Şirkete 2009 yılında alınan işçiler diğer işçilere göre yüzde 20, 2011 yılında alınan işçiler ise yüzde 40 eksikle çalışıyor. Bu fark kendini sosyal haklarda da gösteriyor. Son 3 sözleşmenin ana gündemi bu adaletsizliğin giderilmesi ancak bu sorun şimdiye kadar çözülebilmiş değil. Son TİS görüşmelerinde aradaki farklarla ilgili yapılan iyileştirmeler işçilerin beklentisini karşılayamadı. İZELMAN’da hala 2500 civarında işçi diğer işçilere göre eksik ücret alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Asıl haz kazanmak değil daha iyiyi hayal edebilmek

SONRAKİ HABER

'Atatürk Havalimanı'ndaki saldırı kimin bilgisinde yapıldı?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa