04 Ocak 2017 07:52

Asıl haz kazanmak değil daha iyiyi hayal edebilmek

Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, NBC'ye verdiği röportajda futbol felsefesine dair konuştu.

Paylaş

Manchester City Teknik Direktörü Pep Guardiola, NBC’den Roger Bennett'e özel bir röportaj verdi. Dün medya organlarına “60 yaşına kadar teknik direktörlük yapmayacağım” sözleriyle yansıyan röportajın tamamı yayımlandı. “Sonuç boş bir şeydir” diyen Guardiola, asıl hazzı “Bir sonraki adımda takımın daha iyi olabileceğini hayal edebilmek” olarak açıkladı.

Röportajdan öne çıkan bölümleri sizler için derledik.

Sizce futbol, prova yapılması ve idare edilmesi gereken bir orkestra gibi midir yoksa daha çok serbest caz gibi mi?
Defans, daha şematiktir, bir orkestra gibi. Ancak hücumda daha serbestsiniz. Sahanın belli bölümlerinde elbette yaratıcı olmalısınız. Fakat insanlar “Ben özgürlüğü, kendim için oynamayı severim” dediği zaman bu benim hoşuma gitmez Çünkü bir futbolcu, diğer 10 kişiyle birlikte bir takımın parçası olduğunu bilmeli. Her oyuncu, cazcı gibi davransa ortaya kaos çıkar. Takım olamazlar.

SONUÇ BOŞ BİR ŞEYDİR

Sonuçlara göre değerlendiriliyorsunuz ancak sizin oyun tarzınız, yarattığınız dönüşümün asıl göstergesi. Aradığınız şey skor değilse nedir?
Takımının oynadığı futbola dair bir şey hissettiğimde çok mutlu oluyorum. Sonuç, boş bir şeydir. Sonuç, “Önümüzdeki  2 gün mutlu olacağım çünkü daha az eleştirileceğim ve takımını geliştirmek için daha çok zamanım olacak” anlamına gelir. Ama beni en çok tatmin eden şey, nasıl oynadığımız. Örneğin Crystal Palace ve Burnley’e karşı kazandık ama takımımın futbolundan hiç zevk almadım. Kazandığımız için mutluydum ama takımın benim istediğim gibi oynadığını hissetmek istiyorum. Zaten böyle olmasa niye burada olayım? Niye buradayım? Şampiyonluklar kazanmak için mi? Tamam, kupaları kazan peki ya sonrası?

60 YAŞINDA HALEN TEKNİK DİREKTÖR OLMAYACAĞIM

Kazandığınızda bile nelerin yanlış gittiği üzerinde duruyorsunuz.
Bu, benim işimin bir parçası. Dünya üzerindeki tüm menajerler maçları kazanmak için varlar. Elbette, kazandığımızda çok mutlu oluyorum, bir bardak güzel şarap içip bunun keyfini çıkarıyorum.  Ancak asıl bir sonraki adımın daha iyi olabileceğini hayal edebilmeyi seviyorum. Bunu yapamazsam burada olmam. Böyle hissettiğim zaman kariyerimin sonunun geleceğini düşünüyorum. 60 ya da 65 yaşında halen teknik direktör olmayacağım. Hayır, hayır, hayır. Manchester City’de 3 yıl belki daha fazla kalacağım ancak bir menajer olarak kariyerimin sonuna yaklaşıyorum. Bundan eminim. Beni arayacak olursanız golf sahasına bakın. Orada olurum.

KARİYERİM SONA ERİNCE KAYBOLACAĞIM

Futbola dair neyi seviyorsunuz?
Oyunun kendisini, 90 dakikayı, taktikleri ve antrenmanları hazırladığınız zamanı. Bu yüzden buradayım. Kariyerim sona erdiğinde ortadan kaybolacağım. Bir daha beni hayatınızda görmeyeceksiniz. Belki golf sahasında ama oyunu seviyorum. Bence her teknik direktör böyledir. Futbol güzel bir oyun. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İlkokulda ‘Zafer İslam’ın’ pankartı!

SONRAKİ HABER

İZELMAN'da teklif yüzde 9'a çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...