04 Ocak 2017 02:55

HDP’li Sancar: Katliamlar sizin sorumluluğunuzdadır

HDP Milletvekili Mithat Sancar, Reina Katliamı’na ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi.

Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulunda Ortaköy Katliamı üzerine söz aldı. Hükümetin katliamlardaki sorumluluğuna dikkat çeken Sancar, “Nasıl ‘Bölünmüş yollar, otoyollar, Avrasya Tünelleri bizimdir’ diye övünüyorsanız katliamlar, bu cinayetler, bu barışı bozan, ülkeyi kana bulayan bütün olaylar da sizin sorumluluğunuzdadır” dedi.

Sancar’ın genel kurulda yaptığı konuşma özetle şöyle:
“İçişleri Bakanı, ‘İç güvenlik görevini, kamu düzenini sağlama görevini yerine getirememiş bir İçişleri Bakanı olarak istifa ediyorum huzurlarınızda’ deseydi, belki de Türkiye'de yeni bir başlangıcın ilk adımını atar, bir simge hâline gelirdi, ama bunu yapmadı. Peki, bunu yapmadı, başka şeyler yapabilirdi, mesela yılbaşındaki bu korkunç katliamla ilgili daha ayrıntılı bilgiler verebilirdi. O katliamın nasıl oluştuğunu, katillerin nasıl hazırlandığını ve ortamın nasıl hazırlandığını burada bize objektif olarak anlatmaya çalışsaydı bu da gerçekten medeni bir adım olurdu. Onu da yapmadı.

Sayın Bakan bundan önce bazı saldırılarda, katliamlarda konuşmalar yaptı ve intikam yeminleri etti, hatta neredeyse intikam çağrıları yaptı. İntikam gibi bir yöntem, çağdaş bir hukuk devletinde bir bakanın, hele de bir İçişleri Bakanının ağzına almaması gereken bir kelimedir. Peki, başka neler yapılıyor? Linç girişimleri. Türkiye linç girişimlerini iyi tanıyor, geçmişimizde bunun çok kötü, çok karanlık ve kirli örnekleri var. Yönetim tekniği olarak lincin amacı şudur: Size yönelebilecek halk tepkisini başka yere yönlendirmek, sorumluluktan kurtulmak.

‘ALEVİLER HEDEF GÖSTERİLİYOR’

Konuşmasında katliam sonrası sosyal medyada Alevilerin hedef gösterildiğine dikkat çeken Sancar, “Reina'daki bu korkunç katliamdan sonra, sosyal medyada yeni bir günah keçisi yaratılıyor; sanki bu ortamdan Aleviler sorumluymuş gibi Aleviler hedef gösteriliyor. AKP'nin içinde veya çevresinde bulunanlar televizyonlara çıkıp ‘Alevi örgütlerinin liderleri Türkiye'de öldürülürler’ diye söyleyebiliyorlar. Yılbaşından önce bağıra çağıra gelen bir katliam söz konusu. Sosyal medya paylaşımları için ‘Soruşturma açıldı’ diyor Sayın Bakan. Peki, bunlar yapılırken niye hiç sesiniz çıkmadı?” diye sordu.

‘KATLİAMLAR DA SİZİN SORUMLULUĞUNUZDA’

Katliamın süyasi sorumlusunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun olduğunu ifade eden HDP’li Sancar, “Böyle bir ülkede siz şiddeti de terörü de önleyemezsiniz çünkü terörü, şiddeti önlemenin iki ayağı vardır: Güvenlik, siyaset. Güvenlik ayağında zaten durum ortada, ne güvenlik sağlanabiliyor, ne istihbarat var ortada. Katliamlar arka arkaya geliyor, insanlarımız öldürülüyor, Türkiye kan gölüne dönmüş durumda ve bundan dolayı da herhangi bir sorumluluk üstlenmeye yanaşmıyor hiç kimse. Hükûmet sürekli sorumluluğu başkalarına atmaya çalışıyor. Bari siyasetinizle bu ortamı şiddete ve katliamlara elverişli hâlden çıkarmaya çalışın. Nedir o? Bu gerilimi düşürmek, toplumsal diyalog, ‘Düşman’ söyleminden vazgeçmek, demokrasiyi geliştirmek, özgürlüklere saldırmaktansa özgürlüklere kastedenlere karşı tedbir almak. Bunları da yapmadığınız zaman ülkeyi karpuz gibi ikiye, bazen dörde bölebiliyorsunuz. Bu söylem, bu düşmanlaştırma ve gerilim söylemi, intikam ve linç politikası ülkeyi parçalıyor. Katliamların olduğu bir ülkede sorumluluk her şeyden önce siyasi otoritenindir. Nasıl ‘Bölünmüş yollar, otoyollar, Avrasya Tünelleri bizimdir.’ diye övünüyorsanız katliamlar, bu cinayetler, bu barışı bozan, ülkeyi kana bulayan bütün olaylar da sizin sorumluluğunuzdadır. Bunun da hesabını vermenin en medeni yolu bu konularla ilgili bakanların önce burada samimi bir öz eleştiri, açık bir bilgilendirme, ardından istifa etmeleridir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kızıl Ordu Korosu’nun şefinin ismi okula verildi

SONRAKİ HABER

Kürkçü Paris Katliamı'nda MİT bağlantılarını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...