04 Ocak 2017 00:50

Baştemsilci seçildi ama işten atıldı

Gaziemir Metro’da çalışan işçi, baştemsilci seçildiği halde atanmadı, itiraz edince de işinden oldu.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Gaziemir Metro’da çalışan Erkut Sağır isimli işçi, baştemsilci seçildiği halde Sosyal-İş Genel Merkezi tarafından atanmadı. Sağır, itiraz için harekete de geçince bu sefer de işinden oldu. Sosyal-İş Şube Başkanı Ermiş, Sağır’ın sendika aleyhine çalışma yaptığı için baştemsilci olarak atanmadığını iddia etti.

Metro Alışveriş Merkezinin Gaziemir’deki mağazasında çalışan Erkut Sağır, üyesi olduğu DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasının işyeri temsilciliği seçimlerinde aday oldu. 18 Kasım’da yapılan seçimlerde oy kullanan 84 işçinin 39’unun oyunu alarak seçimi ilk sırada tamamlayan Sağır, baştemsilci olarak atanmayı bekliyordu.

İMZA TOPLADI İŞTEN ATILDI

Sağır, seçimlerden bir ay geçmesine rağmen temsilci olarak atanmaması ve bu sürede şube yönetimi tarafından net bir açıklama yapılmaması üzerine 21 Aralık’ta Sosyal-İş Genel Merkezine dilekçe yazarak gerekçesini sordu. 23 Aralık’ta gelen cevapta Sağır’a “Göreve gelmeniz, Sendikamız İzmir Şubesi Yönetim Kurulu tarafından uygun görünmediği için atamanız gerçekleştirilmemiştir” denildi.

Verilen cevapların sendikal mevzuata göre hukuki olmadığını düşünen Sağır, işçilerden imza toplamaya başladı. İmza toplamaya devam ederken Sağır bu sefer de işyerinden tazminatsız, ihbarsız bir şekilden işten çıkarıldı. İşyerinden çıkarılmasına gerekçe olarak ise işyerinde izinsiz imza toplamak gösterildi. Sağır, hem sendikaya hem de işyerine dair süreci yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Gazetemize konuşan Sağır, mevcut temsilcilerin işçilerin haklarını savunamadığı için işyeri temsilciliğinde aday olduğunu ifade etti. İşyerinde işçilerin sendikaya güveninin olmadığını dile getiren Sağır, “Sorularımız, taleplerimiz hep karşılıksız kalıyordu. Son TİS’te de kazanılmış haklarımızda kayıp oldu. 130 üyenin 84’ünün oy kullanması bile işçilerin sendikaya olan bakışını, güvenini ortaya koyuyor. Eski baştemsilci ki aynı zamanda şube yöneticisidir, o da seçimlere katıldı ve çok az oy alabildi” dedi.

Şube Başkanı Müfit Ereş’in ilk olarak kendisine işyerinde almış olduğu disiplin cezalarını gerekçe gösterdiğini belirten Sağır şunları söyledi: “Sendika yönetmeliğinde böyle bir engel yok. Ancak sendika disiplin kurulunda ceza almam engel, öylesi bir cezam da yok. Sonrasında şikayet var denildi. Beni ‘Baştemsilci olarak seçildiğimde herkesin yerini değiştireceğim’ demekle suçladılar, kaldı ki değil benim, genel başkanın böyle bir yetkisi yok. Çok gülünç bir iddia olmuş. Son olarak sendikadan istifa edip, tekrar üye olmamı gerekçe gösterdiler. Ama bu da yasal olarak engel değil. Sendikanın mevcut durumunu göz önüne alırsak benim tepkim anlaşılır bir şey kaldı ki tekrar üye olmuşum.”

‘İŞYERİYLE İLGİSİ YOK’

Sendikanın, işçilerden topladığı dilekçeye de engel olmak istediğini ifade eden Sağır “İşçilerin yarıya yakını imza verdi, vermek isteyip de daha imzasını alamadıklarımız oldu. Bunun işten çıkarmak için bir gerekçe olmadığını düşünüyorum. İmzanın işyeri ile alakası, işyerini zora sokan bir tarafı da yoktu. Kaldı ki sendika temsilci olarak atamasa bile işçiler beni temsilci olarak görüyordu. Beni temsilci yapmamak için işten attırdılar diye düşünüyorum” diye konuştu.

AYLARCA ÇALIŞTIĞI MAĞAZAYA ALINMADI

Sağır’ın yaşadıkları ise bununla sınırlı kalmamış. Son olarak aylarca çalıştığı mağazaya alınmadığını da belirten Sağır şöyle devam etti: “Bir daha gelmemek için, gitmeden parasını ödediğim bir ürünü almak için müşteri gibi içeri girmeye çalıştım. Güvenlik kapıdan içeri almadı beni. ‘Seni mağazaya alamam, bugün giremezsin, yarın gel’ dedi. Ben de yasal hakkımı düşündüğüm için polisi aradım. Bir ekip geldi. Polisler, güvenlik amiri ile konuştuktan sonra ‘Adamın kendi özel mağazası, ister alır, ister almaz’ diye böyle bir beyanda bulundu. Polisler de engel oldu.”

ŞUBE BAŞKANI EREŞ: SENDİKA ALEYHİNE SÖYLEMLERİ VARDI

Konuyla ilgili telefonla konuştuğumuz Sosyal-İş İzmir Şube Başkanı Müfit Ereş, Sağır’ın temsilci olarak atanmamasını şu sözlerle gerekçelendirdi: “Çalıştığı 13 aylık süreçte, 3 defa istifa edip, geri geldi. Sendika aleyhine söylemleri vardı. İş akdinin feshedilmesi sendika ile ilgili değil, tamamen işverenle ilgili. İşveren, iş akdinin feshini istedi biz de baktık, uygun gördük, müdahale etmedik.” “Sendikanın disiplin kurulunun Sağır ile ilgili almış olduğu bir karar var mı?” sorumuza ise Ereş şu yanıtı verdi: “Yazılı şikayet vardı. Disiplin kuruluna sevk edildi. Bu süreçte de işyerinden de atıldığı için karara gerek kalmadı.” “İşçilerin iradesi yok sayılmış olmuyor mu?” sorusuna ise yanıt alamadık.

METRO SÖZLEŞMESİ HAK KAYBI GETİRMİŞTİ

Sosyal-İş Sendikası ile Metro Grosmarket arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri greve giden bir süreçte geçtiğimiz yıl Eylül ayında anlaşma ile sonuçlandı. Yaklaşık 3 bin 500 işçiyi ilgilendiren ve 3 yıllık imzalanan toplusözleşmenin “masa başında bitirilmesi”nin faturası ise ağır oldu. İşçilerin yılda 4 ikramiye hakkı 2015 yılı ücretine giydirilerek kaldırılırken, asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artış işçinin elinden geri alındı. İşe yeni alınacak işçiler için kademe sistemi getirilerek, ek ödemeler yüzde 50’ye düşürüldü. Yeni toplu iş sözleşmesi, mevcut işçilerin büyük çoğunluğu için yıllık 3 bin 252 TL yani 2 ikramiye tutarı kayıp anlamına gelirken bu tutar yeni getirilen kademe sistemi nedeniyle işe yeni alınacak işçilerde yıllık 7 bin 410 TL’ye ulaştı.

ÖNCEKİ HABER

Fiji 7.2 ile sallandı

SONRAKİ HABER

'Çözüm OHAL değil, demokrasi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...