04 Ocak 2017 00:20

İ.Ü öğrencileri: Okula gitmekten korkuyoruz, önlem alın!

IŞİD’in yeni hedefinin İstanbul Üniversitesi olduğu iddiaları öğrencilerin kaygısını arttırdı.

Paylaş

Ezgi ERGİN
İstanbul


IŞİD’in İstanbul Üniversitesini hedef aldığını gösteren görsellerin Reina Katliamı’nın ardından sosyal medyada yeniden dolaşıma sokulması nedeniyle İstanbul Üniversitesi öğrencileri tedirgin. IŞİD’in yeni hedefinin İstanbul Üniversitesi olduğu iddiaları öğrencilerin kaygısını arttırdı. Öğrencilerle konuşmak üzere üniversitenin Beyazıt Kampüsüne gidiyoruz. ‘Olaysız’ denebilecek günlerde bile Fen Fakültesi girişinde bekleyen TOMA, her daim Beyazıt Meydanı’nda bekletilen 3 adet çevik kuvvet otobüsü ile Hukuk Fakültesinin arka girişinde bekleyen özel tim ekiplerini bu kez göremediğimiz için şaşırıyoruz.

Kampüsteki ilk durağımız Edebiyat Fakültesi oluyor. Sınav dönemi olduğu için fakülte oldukça kalabalık. Öğrencilerin, ders ve sınav değerlendirmelerinden çok, ‘ülkedeki saldırılar’ ve ‘güvenlik’ konularını konuştuğunu işitiyoruz. İlk olarak kütüphanenin kuytu bir noktasında ders çalışan bir coğrafya bölümü öğrencisiyle sohbet ediyoruz. İsmini vermek istemeyen öğrenci, “Bir olay yaşanmadan önce tedbir alınmasını istiyoruz. Güvenli bir ülkede yaşamak ve bu korku atmosferinin kalkmasını istiyorum” diyor. Oldukça tedirgin olduklarını belirterek ekliyor: "En basiti kütüphanede ders çalışırken bile her an bir şey olabilir korkusuyla ders çalışıyoruz. Yalnızca bizi değil ailelerimizi de tedirgin ediyor bu durum." Kütüphanenin en kuytu yerinde ders çalışmasının nedenini sorduğumuzda, “Silahlı bir baskın olursa en korunaklı yer burası” yanıtını alıyoruz. İsmini vermek istemeyen bir matematik bölümü öğrencisi de, kampüste güvende olmadıklarını vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Geçen sene yaşanan Vezneciler saldırısının ardından yine bu şekilde tedirginlik ortamı hakim olmuştu. Bugün de IŞİD’in afişi aynı etkiyi yarattı. Öğrenciler olarak önlem alınmasını istiyoruz.”

GÜVENLİĞİ SAĞLAYAN YOK

İletişim Fakültesi Öğrencisi Büşra Uygun da, “Ana kapının önünden her geçtiğimde o afiş aklıma geliyor; korkarak geçiyorum. Haberlere baktım, doğru dürüst bir açıklama yok. Önlem alınıp alınmadığından bile emin değiliz” diye tepki gösteriyor. Sohbetimize öğrencilerden Altuğ Osmanoğlu da katılıyor. Osmanoğlu, “Kimse güven garantisi vermiyor. Ankara patlamasından sonra çıkıp "Bombacıların listesi elimizde vardı ama eylem yapmadan yakalayamayız" demişlerdi. Şimdi de açık bir fotoğraf var ellerinde. Derste, sınavda, yolda ya da herhangi bir yerde eğlenirken kuzu kuzu sıramızın gelmesini mi bekleyeceğiz?” diye tepki gösteriyor. Edebiyat Fakültesinden bir öğrenci de, yaşadığı tedirginliği şu sözlerle dile getiriyor: “Ailem sınavı filan bırak, korkuyorsan okula gitme dedi. Okula gitmeye korkar oldum. Bir öğrenci bunları düşünmek yerine derslerini, arkadaşlarıyla geçireceği vakitleri düşünmeli. Güvenlik önlemlerinin de tam sağlandığını düşünmüyorum. Sahte bir kimlikle bile okula girip istediklerini yapabilirler.” İsmini vermek istemeyen bir başka öğrenci de, “Dekan ‘Bu fotoğraftan 1 aydır haberimiz var, gerekli önlemler alınmıştır’ dedi. Fakat 1 aydır gözümüze çarpan hiçbir önlem görmedik. Artık şansa yaşıyor gibiyiz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Yaşadıklarımız emekçilere dönük saldırının parçası’

SONRAKİ HABER

Hükümetin OHAL'e dayanak yaptığı toplantı aslında olmamış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...