03 Ocak 2017 16:01

Güney Kore Devlet Başkanı duruşmaya katılmadı

Güney Kore’de Devlet Başkanı Park Geun-hye, yolsuzluk ve siyasi nüfuz soruşturmasıyla ilgili mahkemesinin ilk duruşmasına katılmadı.

Paylaş

Güney Kore’de Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan siyasi skandalla ilgili Anayasa Mahkemesinde ilk duruşma yapıldı. Park yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve siyasi nüfuz soruşturmasıyla ilgili Anayasa Mahkemesindeki ilk duruşmaya katılmadı. Duruşma sadece 9 dakika sürdü. 9 yargıçtan oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti, Park katılmadığı için duruşmayı yarına erteledi. 

Mahkeme Heyeti Başkanı Park Han-Chul “Adil ve kapsamlı bir dava için elimizden geleni yapacağız” dedi. Heyet, 2. duruşmada Park’ın katılımını beklemeden davayı görmeye devam edecek. Anayasa Mahkemesi, geçen hafta Park’ı ifade vermeye zorlamayacağını açıklamıştı. Park, hükümette resmi görevi olmayan yakın dostu Choi Soon-sil’in yöneticisi olduğu vakıflar aracılığıyla ülkenin büyük holdinglerinden 70 milyon dolarlık yüklü bağışlar toplamasına ve bunun karşılığında bağışçılara siyasi menfaat sağlanmasına göz yummakla suçlanıyor. 

MAHKEME AZLİ ONAYLARSA SEÇİM KAPIDA

Güney Kore parlamentosu, 9 Aralık’ta Park hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park’ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn’a devredilmişti. Anayasa Mahkemesi 6 ay içinde Park’ın görevden azlini onaylarsa devlet başkanlığı seçimi için tarih belirlenecek. Yasa gereğince, 60 gün içinde devlet başkanlığı seçimine gidilmesi gerekecek. 
Yolsuzluk suçlamalarına ek olarak Park’ın muhafazakar hükümeti muhalif sanatçıları kara lsteye almakla ve 2014’te 300’den fazla ortaokul öğrencisinin öldüğü feribot faciasına müdahalede başarısız olmakla da suçlanıyor. 

DANİMARKA, CHOİ’NİN KIZINI İADE EDECEK

Öte yandan Güney Kore’deki siyasi kriz Avrupa’ya uzandı. Choi’nin 20 yaşındaki kızı Chung Yoo-ra, soruşturmada ifade vermeye çağırıldığı halde ülkesine dönmediği için Danimarka’da gözaltına alınmıştı. Güney Koreli savcılar, Choi’nin, kızının Ewha Kadın Üniversitesine girişinde siyasi gücünü kullandığından şüpheleniyor.
Bu arada Güney Kore’de, Devlet Başkanı Park’ın istifası için çok sayıda ve yüz binlerce kişinin katıldığı eylemler yapılmaya da devam ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclis anayasa değişikliği için Ocak'ta aralıksız çalışacak

SONRAKİ HABER

Erdoğan Türk-İş Heyetini kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...