03 Ocak 2017 15:33

Fiskaya’nın tarihsel hafızası yıkılabilir

Diyarbakır’daki Fiskaya Mahallesi tarihsel hafızasıyla birlikte yıkılma tehdidi altında.

Paylaş

1990’lı yıllarda köyleri yakılan ve göç ettirilen yurttaşların göçüyle oluşan Diyarbakır’daki Fiskaya Mahallesi, politik birikiminin yanı sıra kültürel zenginliği ve dayanışmanın örneğini yaşatmasıyla da öne çıkıyor. Surların dibinde, Dicle Nehri manzarasına sahip mahalle sakinleri, bu aralar evlerinin “kamulaştırma” adı altında yıkılmasından endişeli.

Diyarbakır’da tarihi surlar ile Dicle Nehri arasında dizili evlerden oluşan Fiskaya Mahallesi sakinleri, bu aralar evlerinin “kamulaştırma” adı altında yıkılıp, evsiz bırakılmanın kaygısını yaşıyor.Birbirine bitişik evleri ve dar sokakları, mahalle sakinlerinin komşuluk ilişkilerinin pekişmesini sağlamış. Evlerin damlarında toplanan Fiskaya’nın kadınları tüm işlerini el birliği ile yapıyor. Dar sokaklarında çocukların top oynadığı Fiskaya’da mahalle sakinleri, herkesin birbirini tanıdığını bu nedenle kapılarının genelde açık bırakıldığını, birbirlerine duyulan güvenin ve sıcak ortamın mahallelerinde hakim olduğunu söylemeden edemiyor. 2014 yılında Kobanê’ye dönük saldırılar üzerine topraklarından ayrılan Kürtlerin bir bölümü de kendilerine kucak açan Fiskayalıların evlerine yerleşti. Mahalle sakinlerinin temel gelir kaynağı hayvancılık ve tarımcılıktan geliyor.

DAYANIŞMA KUŞATMA  ALTINDA!

Mahalledeki yaklaşık 800 evin hemen hepsi birbirini tanıyor, biliyor. Zaten uzun yılları birlikte paylaşmış olan mahalle sakinleri, son günlerde derin kaygılar yaşıyor. Son dönemlerde mahallenin giriş çıkışlarında polis noktaları kuruluyor. Mahallenin “kentsel dönüşüm” adı altında yıkılacağı uzun yıllardan bu yana konuşuluyor. Bugünlerde Fiskaya’ya birkaç yüz metre mesafedeki İçkale civarında evler yıkıldı. Yıkılan evlerin tozu Fiskaya’ya kadar ulaştı. Bu konuda herhangi bir tebligat yapılmazken, mahalleli, evlerinin yanı sıra tarihsel ve toplumsal hafızanın yitip gitmesinden çekiniyor. Komşuluk ilişkilerinin, dayanışma ve duyarlılığın korunduğu mahallede yaşayanlar, apartman dairelerinde kalamayacaklarını söylüyor. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Laiklik çağrısı yapan Halkevleri üyesi iki genç tutuklandı

SONRAKİ HABER

Enerji Bakanına istifa çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...