03 Ocak 2017 14:47

Ege’deki cezaevlerinde hak ihlalleri tavan yaptı

İHD, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Ege Bölgesi'ndeki cezaevlerinde hak ihlallerinin artığını ifade etti.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesinin, Ege Bölgesi’nde bulunan cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporlara göre, tutukluların iletişim, sağlık, barınma gibi pek çok hakkı kısıtlandı, darp ve kötü muamele ise had safhaya ulaştı. Cezaevlerinde özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra yoğun sürgünlerin ve işkencelerin yaşandığı kaydedildi. 

Kırıklar F Tipi Kapalı Cezaevinde kalan tutuklulara hastaneye götürülürken ters kelepçe uygulaması dayatıldığı, bunu kabul etmeyenlerin darbedildiği belirtildi. Tutukluların görüş günlerine kısıtlama getirildiği ayrıca aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinin de cezaevi yönetimi tarafından engellendiği vurgulandı. 

Kırıklar Cezaevinden Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevine sürgün edilen 15 tutuklunun hem ring aracında hem de Ödemiş Cezaevi girişinde gardiyanlar tarafından darbedildiği iddia edilirken, tutukluların darp raporu alarak suç duyurusunda bulunmasına rağmen bir sonuç alınmadığı kaydedildi. Manisa T Tipi Cezaevine ilişkin yer alan bilgilerde ise, kelepçeli tedavi uygulamalarını kabul etmeyenlerin gardiyan ve jandarma tarafından darbedildiği bildirildi.   İzmir Şakran T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan tutukluların işkenceye maruz kaldığı belirtilirken, bebeklerin de kaldığı kadın koğuşunda bebek maması, besin maddelerinin verilmediği aktarıldı. 

İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, cezaevi yönetimlerinin en ufak bir sorunda tutanak tutarak tutuklulara hücre cezası verdiğini belirtti. Çiçek, “Kimseye kendini savunma hakkı dahi vermiyorlar. Hasta olan tutsağı ters kelepçe ile götürüyorlar. Buna karşı çıkanı da hastaneye götürmüyorlar” diye konuştu. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri hakkında ilgili kamu kurumlarını bildirdiklerini de sözlerine ekleyen Çiçek, ancak yetkililerin gerekli hassasiyeti göstermediğini ifade etti. (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Soylu: 10 bin özel harekât alımı yapılıyor

SONRAKİ HABER

ÖSYM 2017’de ÖABT VE KPSS’de de değişikliğe gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...