03 Ocak 2017 14:08

'Halkın iradesine karşı darbe hukuku işletiliyor'

Kayyım atanmasının ardından görevden alınan Dersim Belediye Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç: Halkın iradesine karşı darbe hukuku işletiliyor.

Paylaş

Dersim Belediyesine kayyım olarak atanan Vali Yardımcısı Olgun Öner’in onayıyla görevden alınan Belediye Eş Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç yaşanan duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Demokratik Güç Birliği’nin adayı olarak EMEP’ten 2014 mart seçimlerinde Belediye Başkan Yardımcısı seçilen Tunç, halkın iradesine karşı darbe hukukunun işletildiğini söyledi.  

Eğitim Sen Dersim Şubesinde yapılan açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, KESK bileşenleri, Dersim Barosu, İHD, EMEP, HDP, DBP üye ve yöneticileri, belediye il encümenleri ve daha önce KHK ile ihraç edilerek görevden uzaklaştırılan Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Kasum destek verdi.

Tunç, pazartesi günü kendisine yapılan yazılı tebligatla başkan yardımcılığı görevinden alındığını ifade ederek, daha önce de Dersim Belediye Eş Başkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun’ un ve Belediye Meclis Üyesi Cemile Ataş’ın  tutuklandığını hatırlattı. 17 Kasım 2016 günü Dersim Belediyesine Vali Yardımcısı Olgun Öner’in kayyım olarak atandığını kaydeden Tunç, “Gelinen aşamada belediyede seçilmiş temsilci kalmamıştır. Bu mantık halkın iradesini teslim almaya yöneliktir. Bu uygulamalar Dersim halkına hizmet etmez” dedi.

‘DARBE MANTIĞI’

Kayyım atama ve görevden alma anlayışının 15 Temmuz’da yönetime el koymaya çalışan darbecilerden farklı bir tutum olmadığını kaydeden Tunç, “Bu anlayışı sadece Dersim halkı değil, Türkiye halkları kabul etmeyecektir. Eğer amaçları söyledikleri gibi halka, Dersime hizmetse buyursunlar gelsinler sandık kuralım ve erken bir seçime gidelim. Halkın takdiri ne olacaksa herkes ona saygı duysun. Fakat şekli demokrasinin en önemli ilkelerinden olan ‘Seçimle gelen seçimle gider’ ilkesi dahi ihlal edilerek tam bir darbe mantığı hükmü icra edilmektedir” dedi.

Baskıcı politikalar karşısında sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Tunç, “Ülkeyi Ortadoğu’da bir savaş ortamına koyanlara, halkları birbirine düşmanlaştırıcı politikaları körükleyenlere karşı barış, demokrasi ve özgürlük mücadelemizi yükseltmeye, kazanımlarımızı büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘YEREL MEŞRULUĞU KAZANDIRMAYACAĞIZ’

HDP Milletvekili Alican Önlü de, kayyım uygulamalarıyla birçok kişinin hukuksuz yere işten attığını, KHK’ler ile kamu emekçilerinin de görevden alındığını belirterek, “14 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP’nin asıl yüzü ortaya çıktı. Birçok alanda hak ihlalleri ve hukuksuzluk faşist karakter kazanmıştır. Herkesin, her cephenin de ortak mücadelesini arttırması gerekiyor. O nedenle 2017 yılında ortak mücadelenin daha kalıcı ve uzun süreli olmasının sağlanması gerekir” diye konuştu.

Belediyeye atanan kayyımın tek başına asker ve polis zoruyla Dersim’i yönetme gücünün olmadığını, bunun için yerel ayaklarını oluşturmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Önlü, “Buna karşı ortak mücadeleyi kullanmamız bunu geriletecektir. Bu yerel meşruluğu kazandırmayacağız” dedi.

‘DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BÜYÜTMELİYİZ’

Emek Partisi İl Yöneticisi Derman Tarancı ise AKP’nin kayyım uygulamasının kıyımlarla devam ettiğini belirterek, “Hem demokrasi güçlerinin kazandığı mevzileri yok etmek hem de bu alanlarda kendi kadrolaşmasını sağlamaya çalışan bir hükümet politikasıyla karşı karşıyayız. Demokrasiyi sadece kendileri için gerekli görenlere karşı gerçek demokrasi, barış ve emek mücadelesini büyütecek birliktelikleri arttırmak durumundayız. Üyemiz Hüseyin Tunç’un görevden alınmasını kınıyoruz. Bu durum karşısında tek seçenek mücadele ve örgütlülüğü büyütmektir” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emek ve meslek örgütleri Reina’ya yürüdü

SONRAKİ HABER

Bakan Soylu: 10 bin özel harekât alımı yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...