03 Ocak 2017 10:43

KESK: Anayasa değişikliği teklifi geri çekilsin

KESK, Cumhurbaşkanı'na geniş yetkiler getiren anayasa değişikliği teklifinin Meclis'ten geri çekilmesini istedi. 

Paylaş

KESK yaptığı yazılı açıklamayla önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Anaysa deşikliği teklifini değerlendirdi. Açıklamada, ülkeyi rejim değişikliğine götüren anayasa değişikliği teklifinin AKP-MHP ortaklığı dışında toplumda tartışılmaması için özel tedbirler alındığı belirtildi. Teklifin jet hızıyla TBMM’ye getirilmesinin emekçilere karşı yapılan en büyük kumpas olduğu ifade edilen açıklamada, bu yolla yapılacak bir referandumun çoğunluk partisinin kararını halka onaylatması şekline dönüşeceği kaydedildi. AKP'nin anayasa değişikliği için referandumda yüzde 50 ve biraz üstünü yeterli gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, değişikliğin bu şekilde kabulünün toplumun açıkça ikiye bölünmesine neden olacağı uyarısı yapıldı. 

KRALLIKLARA YENİSİNİ EKLEYECEKLER

Anayasaların toplumsal uzlaşı belgeleri olduğu belirtilen açıklamada, “AKP hükümeti tarafından dayatmacı bir yaklaşımla yapılan son anayasa değişikliği tasarısı, yaşadığımız çok ciddi sorunlara çözüm üretmekten çok uzak olup, tam tersine, çatışmaları derinleştiren ve yeni çatışma alanları üreten niteliktedir. Darbe ürünü olan 1982 Anayasasının antidemokratik ruhunu ortadan kaldırmak bir yana AKP kendi sivil darbesini, itiraf ettikleri üzere fiili rejim değişikliğini anayasal kılıfa büründürmek istemektedir. Açıkça; mevcut Cumhurbaşkanı kanunların üstünde yetkilerle donatılarak Ortadoğu’daki krallıklara bir yenisinin eklenmesi hedeflenmektedir” denildi. 

SENDİKAL MÜCADELE TÜMDEN KALDIRILMAK İSTENİYOR

Böylesi bir ortamda çok zor şartlar altında yürütülmeye çalışılan sendikal örgütlenme ve mücadelenin de tümüyle ortadan kaldırılarak sadece yandaş sendikacılığa izin verileceği kaydedilen açıklamada, değişiklik teklifinin derhal geri çekilmesi, toplumsal kutuplaşma, gerginlik ve çatışma zeminine neden olan uygulamalardan vazgeçilmesi, savaş politikaları yerine barışçıl politikalara dönülmesi çağrısında bulunuldu. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL'in uzatılması bugün görüşülecek

SONRAKİ HABER

Reina'da katledilen 6 kişinin cenazesi Adli Tıp'tan alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...