03 Ocak 2017 00:35

3 Ocak 1991: 12 Eylül sonrası işçi sınıfının ilk genel grevi

3 Ocak 1991 tarihi Türkiye işçi sınıfı mücadelesinin dönüm noktalarından biri oldu. Genel grevin üzerinden tam 26 yıl geçti.

Paylaş

3 Ocak 1991 genel grevinin üzerinden tam 26 yıl geçti. 26 yıl önce güvenceli çalışma ve insanca yaşanılabilir ücret talepleriyle yurt genelinde hayata geçirilen genel grevin talepleri de güncelliğini koruyor.

Türk-İş’in 12 Eylül sonrası en önemli eylemlerinden biri, 3 Ocak 1991 tarihinde uygulanan genel grev oldu. Bu genel grev 12 Eylül darbesinden sonraki ilk genel grev olma özelliğini de taşıyor. O zamanki adıyla DGM (Devlet Güvenlik Mahkemeleri), eyleme katılanlar ve öncüler hakkında soruşturma açtı.

Bahar eylemleri olarak ifade edilen işçi eylemlerinin yoğunlaştığı dönemin önemli dönüm noktalarından biri olarak sayılabilir 3 Ocak genel grevi.

Madenlerde yaşanan iş cinayetleri ve toplu sözleşme süreçlerinde yaşanan tıkanmalar ve zamlara karşı yapılan genel grevin hemen ardından 4 Ocak’ta da ünlü madenci yürüyüşü düzenlendi. Türk-İş’in genel grev çağrısı üzerine 180 bin işçi, genel grev tarihinden önce greve başladı. Ocak ayı sonuna kadar ise greve çıkan işçi sayısı 300 bini geçti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Boya tamirhanesinde yangın: 1 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

‘Godot'yu Beklerken’ 64 yıl geçti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...