02 Ocak 2017 16:42

Vatandaşa 192.5 milyon liralık elektrik yükü

Elektrik dağıtım şirketleri genel aydınlanma tarifesine yüzde 21.3 zam yaptı.

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), kayıp ve kaçak hedeflerini tutturamayan elektrik dağıtım şirketlerinin genel aydınlatma tarifesinde yüzde 21.3 zam yaparak yurttaşların üzerine yıllık 192.5 milyon liralık ek yük getirdiğini öne sürdü. EMO’dan yapılan açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) yeni yıl tarifesinde de kamu yararı yerine dağıtım şirketlerini kolladığı belirtildi. 

YÜZDE 6 ZAM

Dağıtım maliyetlerindeki artışın gerekçelerini açıklamayan EPDK, 1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe koyduğu tarifeyle, ‘dağıtım bedeli’ adı altında toplulaştırılan kalemde artışlara gidildi. 

Söz konusu artış sanayi ile şehit aileleri ve gazilerin faturasına yansıtılmayacak. EMO açıklamasında, yeni düzenlemenin yansıması diğer kesimlere yansıması şöyle özetlendi: “Ticarethaneler, meskenler ile tarımsal sulamadan kesilen dağıtım bedeline yüzde 6.3 zam yapıldı.”

SORUN TEKNİK SIKINTILARLA AÇIKLANAMAZ

Elektrik Mühendisleri Odası kesintilere ilişkin şu uyarıyı yaptı: “Gelinen noktada; şirketleri denetleyip, yükümlülüklerini takip etmesi gereken EPDK’nın uygulamaları ve düzenlemelerinin kendisi, denetime muhtaç bir alan olarak ortada durmaktadır. Ülkemizin enerji alanında içinde bulunduğu açmaz; günlük, teknik sıkıntılarla açıklanamayacak denli büyüktür. Nitekim aralık ayının son günlerinden itibaren yurttaşların büyük bir çoğunluğu ve sanayi kuruluşları tarafından da can yakıcı bir şekilde hissedilen karanlıkta saatler geçirilmektedir. Ülkemizin enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için öncelikle güvenilir, denetim mekanizmaları oluşturulmuş kurum ve sistemler gerekmektedir. Bunun için de şirketlerin çıkarlarının değil, kamunun yararını gözeten iktidar, kurum ve çalışanlara ihtiyaç vardır.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da mültecilere yılbaşı ablukası

SONRAKİ HABER

Kadınlar, kadın öğrenciye tecavüz edilen sokakta eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...