02 Ocak 2017 16:37

Almanya’da mültecilere yılbaşı ablukası

Almanya'nın Köln kentinde yılbaşı gecesi alınan güvenlik önlemlerine ırkçı ve ayrımcı muamele damgasını vurdu. 

Paylaş

Almanya’da bu yılbaşı kutlamalarında gözler adeta Köln’ün üzerindeydi. Zira geçen yılbaşı gecesinde Köln merkezi tren istasyonu ile tarihi Dom Katedrali arasında bulunan alanda 1000 kadar mültecinin toplanarak Alman kadınlara tacizde bulunduğu ileri sürülmüş ve bunun üzerinden yoğun bir propaganda yürütülmüştü.

Bu yılda da aynı görüntülerin yaşanmaması gerekçesiyle haftalar önce hazırlıklara başlayan Köln polisi, merkezi tren istasyonu ve Dom Katedrali’nin etrafına çok sayıda kamera yerleştirdi. Kameralar gece boyunca Köln Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan merkezle canlı bağlantı halinde yayın yaptı. 

SIĞINMACILARA SOKAKTA KİTLESEL GÖZALTI

İnsanların tren istasyonu ve Dom çevresinde toplanmasını engellendi. Meydana girişler ve havai fişek atılması yasaklandı. Gece boyunca 1500 polis ve 600 belediye güvenlik görevlisi kontroller yaptı.

Öte yandan yılbaşı gecesi, tren istasyonu ve Dom Katedrali çevresinde, “görünümlerinden” Kuzey Afrikalı oldukları anlaşılan yüzlerce kişi polis tarafından tren istasyonun arkasındaki Breslauer Meydanı’nda çembere alınarak saatlerce bekletildi. Hepsi kimlik kontrolünden geçirildi, oturum statüleri gözden geçirildi.

300 kişi de Deutz’daki tren garında bekletildi ve kontrolden geçirildi.

IRKÇI İFADEYE BÜYÜK TEPKİ

Gece boyunca sosyal medya üzerinde kentteki güvenlik önlemleri hakkında bilgi veren Köln Emniyet Müdürlüğü, bir tweetinde açık olarak, “Merkezi tren istasyonu yüzlerce Nafris kontrolden geçirildi” bilgisini paylaştı. Almanca’da Kuzey Afrikalı anlamına gelen “Nordafrıkas” kelimesinin kısaltması olarak Emniyet yetkilileri ve polisin kullandığı “Nafris” kavramı basında geniş tepki gördü. Emniyet Müdürü Jürgen Mathies özür dilemek zorunda kaldı. 

Öte yandan bunca “güvenlik önlemi”ne rağmen yılbaşı gecesi iki taciz olayı yaşandı. Çıkan değişik olaylarda ise 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların kökenlerine dair bir bilgi verilmedi. 

Geçen yılbaşında meydana gelen olayları gerekçe göstererek eylem yapmak isteyen NPD ve AfD gibi ırkçı örgütlerin eylemlerini yasaklayarak olumlu puan alan Köln polisi, aynı gece göçmenlere yönelik ayrımcı tutumu nedeniyle aldığı bu puanı kaybetti.

SİYASETÇİLER KONSEPTE TEPKİ GÖSTERDİ

Köln polisinin ayrımcı güvenlik konseptine siyasetçiler tepki gösterdi. Korsanlar Partisi’nden SPD’ye geçen Christopher Lauer, yapılanları “insanlıktan uzak bir durum” olarak değerlendirdi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Simone Peter, bin kadar insanın sırf dış görünüşünden ötürü aranıp kontrol edilmesinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu ifade etti. Sol Parti Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eşbaşkanı Özlem Alev Demirel de “İnsanların kökenine göre bir güvenlik konsepti geliştirmesi kabul edilemez” açıklaması yaptı. CSU İçpolitika Uzmanı Stephan Mayer ise gelen bu eleştiriler karşısında polisin güvenlik planını savundu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Reina'ya karanfil bırakan 15 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Vatandaşa 192.5 milyon liralık elektrik yükü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...