02 Ocak 2017 11:31

‘Muayene ücretlerine zam, acil servislere yönlendiriyor’

Uzmanlar, muayene katılım paylarına zam yapılmasının, acillere yönelimi artıracağını söylüyor. 

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel, muayene katılım paylarına zam yapılmasına tepki gösterdi. 

2016 yılının ağustos ayında Sayıştayın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Döner Sermaye İşletmeleri Düzenlilik Denetim Raporu’nu yayınladığını hatırlatan Tükel, “Yayınlanan bu rapor, Sağlık Bakanlığı hastanelerinin finansal olarak sürdürülebilir olmadığını ortaya koydu. Ciddi bir borç yükü altında olduklarını ve kısa vadeli borçlarının ödeme güçlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor.Ve yaptıkları iş ve işlemler sonucu zarar ettiklerini vurguluyor. Hatta sağlık tesisleri için ortada döndürülen bir sermayenin olmadığı sonucuna varılıyor raporda. Bu bir iflas anlamına geliyor. Hatta şunu da öneriyor. ‘Döner sermaye bütçesi uygulamasının kaldırılarak merkezi yönetim bütçesinin esas alınması daha uygundur’ diyor” dedi. 

“Hastane hizmetleri finansmanı için ek kaynak olarak vatandaşın cebine yönelmiş oluyor” diyen Tükel, katılım paylarında yüzde 60’a varan ciddi zamlarla da bu finansmanın karşılanmaya çalışıldığına dikkat çekti. Bunun da sağlıkta eşitsizliklerin arttığı bir durumda tıbbi hizmetlere erişimin yurttaşların büyük çoğunluğu için giderek daha da zorlaşacağı anlamına geldiğini ifade eden Tükel, “Acillere başvuru sayısı 1 yılda 100 milyonu geçmiş durumda. Nüfusun çok üstüne çıkmış bir sayı bu. Bu, ücretsiz sağlık hizmeti almak için buradaki katkı payları arttıkça acile bir yönelim anlamına geliyor. Tabi bu da çok sağlıksız bir durum ortaya çıkarıyor. Biz TTB olarak nitelikli, ulaşılabilir, giderlerin vatandaşın cebinden değil kamu kaynaklarından karşılandığı bir sağlık sisteminin hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

 {{302228}}
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan Esad'lı geçiş açıklaması: Yetkileri kısıtlanmalı

SONRAKİ HABER

Kocaeli Demokrasi Girişimi'nden BES'e ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...