02 Ocak 2017 11:07

'Yoksulların sesi olan Dayanışmaevleri susturulamaz'

31 Aralık'ta KHK ile kapatılan Dayanışmaevleri Derneği için İHD İstanbul Şubesinde basın açıklaması yapıldı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde, 31 Aralık 2016 tarihinde KHK ile kapatılan Dayanışmaevleri Derneği için basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Dayanışmaevleri Derneği gönüllüleri, "OHAL'de, baskı, gözaltı ve dernek kapatmalarına mahkum değiliz. Dayanışmaevleri susturulamaz" pankartı açtı.  Açıklamaya SODAP Eşsözcüleri Saniye Evren ve Ersin Çatalkaya ile DirenÜniversiteliler de katılarak destek verdi.

Basın açıklamasını, Dayanışmaevleri adına dernek gönüllüsü Erdinç Yılmaz yaptı. OHAL kapsamında derneğin, Cumartesi günü öğlen saatlerinde İstanbul Valiliği tarafından mühürlendiğini söyleyen Yılmaz "Geçtiğimiz ay içerisinde iki kez daha saldırıya uğrayan, Okmeydanı’daki Dayanışmaevleri Genel Merkezimiz faaliyetlerinin durdurulması kararıyla mühürlenmiştir. Yoksulların sesi olan dayanışmaevleri susturulamaz"  diye konuştu.

Derneğe düzenlenen operasyon sırasında gönüllülerinden bir kişinin gözaltına alındığını da ifade eden Yılmaz, "Şu an için 5 gün gözaltı süresi verilen arkadaşımız halen hukuksuz bir şekilde Karaköy Polis Merkezinde bekletilmektedir. Dernek içerisinde arama yapan polis derneğin altını üstüne getirmiş, dernek evraklarımıza ve eşyalarımıza el koymuş, şehitlerimizin fotoğraflarını dahi almıştır. Dayanışmaevleri çalışanlarının ve mahalle halkının kapatma kararını protesto etmesiyle birlikte polis mahalleyi gaza boğarak müdahalede bulunmuştur. Müdahale sırasında esnafın kepengine ve sokaktaki ağaçlara da zarar verilmiştir" dedi.

'DAYANIŞMAEVLERİ HALKIN ÖZ ÖRGÜTÜDÜR'

Dayanışmaevleri olarak 20 yıldır çalışma yürüttüklerini söyleyen Yılmaz, "Bugün Dayanışma evleri susturulmak isteniyor çünkü; yıllarca çalışıp emeğinin karşılığını alamayan işçilerin haklarını aradığı için, yozlaşma, çürüme ve uyuşturucunun mahallelerden söküp atılması için etkin mücadele yürüttüğü için, yoksul çocuklarına gönüllü öğretmenler eşliğinde eğitim dayanışmasında bulunduğu için. Bu yüzden Dayanışmaevleri halkın öz örgütüdür! Adaletsizliğe karşı verilen hayatın içinden bir cevaptır. Bu yüzden susturulmak isteniyor" değerlendirmesinde bulundu.

HDP’ye yönelik başlatılan irade kırma, gözaltı ve tutuklamalara da değinen Yılmaz, özgür basın ve medya organlarının bir bir kapatıldığını belirtti. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Emekten yana sendikalarda toplu ihraçlar, sürgünler yaşandı. Kadın dernekleri ve çalışmaları durduruldu. Kayyımlar son hız atanmaya devam ediyor. Gazeteciler tutuklanıyor. Halen gözaltında olan gazetecilere 30 gün gözaltı süresi veriliyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı 30 Aralık tarihli bildiriminde 95 derneğin kapatıldığını duyurdu."

Son olarak dernek gönüllüleri, OHAL’e, KHK’lere karşı mücadele edeceklerini belirttiler. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fehriye Erdal davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Reina saldırganının daha net fotoğrafları yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa