02 Ocak 2017 05:11

İzmir'in havası günbegün kirleniyor

Ekolojist Ertuğrul Barka İzmir'de art arda yükselen gökdelenlerin hava akımını engellediğini ve kirliliğe neden olduğunu belirtti.

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçtiğimiz ay paylaştığı "Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı" verilerine göre, İzmir'de bazı bölgelerde hava kirliliği sınır değerlerini aştı ve hava kalitesi "sağlıksız" düzeyin bir alt kademesi olan "hassas"a düştü. Hava kirliliği nedeniyle kentte gökyüzünü siyah bulutlar kaplarken, başta İzmir'in simgesi tarihi Saat Kulesi olmak üzere sahiller ve ana arterlerde görüş mesafesinde özellikle akşamları azalma yaşandığı görülüyor. 

ORTALAMA KİRLİLİK 113 METREKÜP

Kasım ayında Alsancak, Gaziemir, Şirinyer, Güzelyalı, Çiğli, Karşıyaka ve Bayraklı'daki hava kalitesi ölçüm istasyonlarından alınan bilgilere göre ise, mevzuat gereği en fazla 90 olması gereken metreküp başına hava kirletici partikül madde miktarı Güzelyalı'da 265, Gaziemir'de 263, Bayraklı'da 261 ve Şirinyer'de de 208'e yükseldi. Hava İzleme verilerinde, gelinen nokta İzmir genelinin 113 gibi bir oranda seyrettiği görülüyor. 

'GÖKDELENLER HAVA AKIMINI ENGELLİYOR'

Yaşanan kirliliğe ilişkin konuşan Ekolojist Ertuğrul Barka, kirliliğin sebebinin düşük kaliteli, partikül madde ile kükürt miktarı yüksek olan kömürlerin kullanımı olduğunu belirtti.İzmir'de hava akımını engelleyen ve son dönemde giderek artan gökdelenlere dikkat çeken Barka, "İzmir'de yapılan gökdelenlerin etkisidir. Aliağa, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ve Karşıyaka'dan geçerek Kemalpaşa'ya doğru bir hava koridoru vardır. Kordon'daki apartmanlar nasıl İzmir'in İmbet'ini engelledi ve değiştirdiyse, bu gökdelenler de bu hava koridorunu engellemektedir. Aliağa Ağır Sanayi Bölgesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin baca gazları bu engellerle karşılaşınca belirli miktarda kentin üzerine çökmektedir. Bu gökdelenlerden yapılması planlanan 110 tane daha olduğunu anımsatayım. Halkın gelirinin yoksulluk sınırında veya altında olan mahallelerde de çöp ve her türlü atık yakılmaktadır" dedi.

'KÜKÜRTLÜ KÖMÜRLERDEN VAZGEÇİLMELİ'

Hava kirliliğinin azalması için öncelikle oluşmamış kömür yataklarından çıkartılan düşük kalorili ve yüksek partiküllü, kükürtlü kömürlerden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Barka, bu kömür madenlerinin de çalıştırılmaması gerektiğini söyledi. Barka, kente giren kömürlerin sıkı denetimden geçirilerek, kalite belgeleri istenmesi gerektiğinin altını çizerek "Bu konuda Mahalli Çevre Kurulu karar almalıdır. Sanayi bacaları mutlaka elektronik sistemlerle sürekli denetlenmeli. Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'ne aykırı olanlara parasal cezalar uygulandığı gibi üretimleri de derhal durdurulmalıdır" dedi.

Barka, "Ekolojik değerler göz önünde bulundurularak kullanılabilir hâle getirilmelidir; reenjekte edilmeyen jeotermal kaynaklardan enerji üretimine izin verilmemelidir" diye belirtti. Öte yandan Kültürpak projesine de dikkat çeken Barka, kentteki ağaç varlığı korunarak zenginleştirilmesi ve Kültürpark ile benzeri yeşil alanların çoğaltılması gerektiğini vurguladı. 

ÖNCEKİ HABER

Çınar'daki cinsel istismar dosyası Sivas'a gönderildi

SONRAKİ HABER

Dolar ve avro yeni yıla yükselişle başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...