01 Ocak 2017 14:42

BMGK Suriye planını onayladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, Rusya’nın girişimi ile hazırlanan Suriye barış planı onaylandı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dün New York’ta yapılan oturumunda Suriye’de şiddetin sona ermesini ve barışın sağlanmasını öngören karar tasarısı oy birliğiyle kabul edildi..

Moskova’nın girişimi ile hazırlanan, Türkiye ve İran’ın da dahil olduğu plan, ateşkesin yanı sıra Kazakistan’ın başkenti Astana’da barış görüşmelerinin yapılmasını öngörüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ‘muhalif’ kabul edilen silahlı örgütlerin temsilcilerinin katılacağı görüşmelerin 15 Ocak’ta yapılması planlanıyor. DW Türkçe’nin haberine göre karar metninde, Astana’daki görüşmelerin, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 8 Şubat’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak toplantının “önemli bir etabı” olduğuna dikkat çekildi.

TRUMP’IN DESTEĞİ BEKLENİYOR

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin cuma günü Astana’daki görüşmelerin hazırlıkları için yapılan toplantıya Mısır, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı da davet etmişti. ABD’nin müstakbel Başkanı Donald Trump yönetimindeki yeni hükümetin de “önemli bir katılımcı” olacağı ifade edildi. İran da sorunun çözümünde önemli bir ortak olarak görülüyor.
Bunun yanı sıra BMGK, Suriye halkının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yardım ekiplerinin acilen ve güvenli bir şekilde bölgeye ulaşmasını talep etti.

Oylamanın ardından açıklama yapan İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Peter Wilson, “2016’yı bitirirken, Suriye’de kan dökülmesini engelleme zamanının geldiği konusunda anlaşabildik” dedi.

Vitali Çurkin de BMGK üyelerine destekleri için teşekkür ederek, "Çok zor bir yıl olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

ATEŞKESLE İLGİLİ SORULA İŞARETLERİ

Ancak İngiltere, ABD ve Fransa’nın temsilcileri planın ayrıntıları konusunda bilgilendirilmediklerine işaret ederek, örneğin ateşkesin hangi silahlı gruplar için geçerli olduğunun tam olarak bilinmediği ifade edildi. Fransa’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alexis Lamek, Türk-Rus planında açıklığa kavuşmamış noktaların bulunduğunu dile getirdi. 

Bu arada, direnişçi gruplar hükümete bağlı birlikleri ateşkesi ihlal etmekle suçlayarak, çatışmalara devam etme tehdidinde bulundu. Ancak gözlemciler Suriye’de cuma akşamı yürürlüğe giren ateşkese büyük ölçüde uyulduğunu, bazı küçük çaplı çatışmaların yaşandığını bildirdi. Ateşkes radikal İslamcı grupları kapsamıyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’den verilen bilgilere göre, Barada Vadisi çevresinde direnişçiler ile hükümete bağlı birlikler arasında çatışmalar devam ediyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

DİSK: Katliamın siyasi sorumluları istifa etmelidir

SONRAKİ HABER

Endonezya’da turist teknesi yandı, en az 23 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...