01 Ocak 2017 13:04

Bir kez daha göç yolundalar: Êzidî kampı boşaltılıyor

Kayyım atanan Yenişehir Belediyesi tarafından istenmeyen Êzidîler, kamyon ve otobüslere bindirilerek, Midyat’taki AFAD kampına götürülmeye başlandı.

Paylaş

Şengal’de 2014 yılında IŞİD'in saldırıları sonrası göç etmek zorunda kalan ve Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce Fidanlık Kampı’na yerleştirilen Êzidîler, Yenişehir Belediyesi’ne atanan kayyım ile Diyarbakır Valiliği’nin talimatıyla Midyat Kampı’na yerleştiriliyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı ile birlikte Êzidî kampına giden kayyımın, Êzidîler ile görüşüp onları AFAD kampına yerleştireceklerini söylemesinin ardından bugün Şengalliler kamyon ve otobüslerle kamptan çıkarılmaya başlandı.

MİDYAT KAMPINA GÖTÜRÜLÜYORLAR

Kamptaki Êzidîlerin AFAD kampına yerleştirilecekleri tartışmaları günlerdir basında işlenirken, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca durumu Meclis gündemine taşımıştı. Günlerdir yaşanan tartışmaların ardından Êzidîler bugün kampa gelen özel firmalara ait otobüsler ve Yenişehir Belediyesi’ne ait kamyonlar ile Midyat’ta Suriyeliler ile Êzidîlerin birlikte kaldığı AFAD kampına götürülüyor. Êzidîler daha önce buradan ayrılmak istemediklerini ve AFAD kampına yerleşmek istemediklerini defalarca belirtmişti.

‘GİTMEYİ İSTEMİYORUZ AMA MECBURUZ’

Bin 23 Êzidî’nin yaşadığı kampta kadınlar ayıkladıkları eşyaları torbalara yerleştirirken, gençler ise toplanan eşyaları kamyonlara taşıdı. Her defasında gitmek istemediklerini, ancak buna mecbur bırakıldıklarını dile getiren Êzidîlerden biri, bugüne kadar 6 defa yer değiştirdiklerini söyleyerek, “Tam düzenimizi sağlamışken bir karar çıkarılıp yerimizin değiştirileceğini söylüyor. Daha önce belediye partinin (DBP) elindeyken burada rahattık. Kayyımın gelmesiyle birlikte keyfi uygulaması sonucu bizi buradan çıkarıyorlar. Gitmeyi istemiyoruz ama mecburuz. Bize başka seçenek kalmıyor” diye konuştu.

ELEKTRİK VE SULARI KESİLECEKTİ

Kampta ektikleri son sebzeleri toplayan Êzidî kadın ise, “Elimizde olsa toprağımızı terk etmezdik. Çaresiziz. Buradan çıkmamız isteniliyor. Mecburen çıkacağız. Yapabileceğimiz bir şey yok” dedi.

Bir diğer Êzidî ise “Boşaltma kararına karşı çıkan bazı Êzidîlere AFAD yetkilileri ‘Kampın 10 gün içerisinde boşaltılması gerekiyor’ dediler. Elektrik ve suyu keseceklerini, gıda dahi verilmeyeceğini, bundan dolayı burada artık yaşayamayacağımızı söylediler” diye konuştu.

KAYYIM VE KAYMAKAM ‘ÖZEL’ İLGİLENDİ

Êzidîlerin boşaltıldığı, AFAD’ın denetiminde olan kamp ile ilgili Yenişehir Belediyesi’ne atanan kayyımın ve Yenişehir Kaymakamlığı’nın özel ilgilendiği de belirtildi. Kesinlikle basının girilmesine izin verilmediğini belirten AFAD yetkilisi, 10 güne kadar burada bulunan tüm Êzidîlerin Midyat Kampı’na yerleştirileceğini ve Êzidîleri aynı kampta toplama gibi bir planın olduğu bilgisini verdi. AFAD yetkililerinin verdiği bilgiye göre şimdiye kadar Suruç, Malatya ve Midyat kamplarına bakıldı ve sonuç olarak Midyat’a yerleştirmekte karar kılındı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Canpolat: Ülkeyi kan gölüne çevirenler istifa etmeliler

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım, 'Noel Baba kılığı' iddiasını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...