31 Aralık 2016 09:41

2016’nın müzik raporu

David Bowie, Prince, Leonard Cohen, George Michael ve Atilla Özdemiroğlu’nun da aramızdan ayrıldığı 2016, müzik için de iyi geçmedi. Darbe, OHAL, ve bombalı saldırılar nedeniyle bir çok konser iptal olurken, “Müzik susmamalı” diyen sanatçılar ise bir nevi “keyif düşkünü” olarak lanse edilmeye çalışıldı. Her şeye rağmen müzik susuturulamadı ve yıl sonu değerlendirmelerinde oldukça verimli bir tablo çıkıyor ortaya. Bir seneyi geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde dünyadan ve Türkiye’den dinleyicilerle buluşan  birbirinden değerli albümlerden bir seçki hazırladık.

YOU WANT IT DARKER

Efsanevi müzisyen ve şair Leonard Cohen'in on dördüncü stüdyo albümü olan “You Want It Darker” tüm dünyayla aynı anda yayınlandı. Colombia Records etiketiyle yayımlanan albümün prodüktörlüğünde iki isim dikkat çekiyor: Cohen'in oğlu Adam Cohen ve Madonna'yla olan çalışmalarıyla da nam salan Patrick Leonard… Albümdeki tüm şarkıların sözleri tabii ki Cohen'e ait. Müzikler ise Cohen'le birlikte Patrick Leonard (You Want It Darker) ve Sharon Robinson'un (On The Level) ürünü. Dokuz şarkıdan oluşan albüm, Cohen derinliğinden ve eşine az rastlanır ruhaniliğinden fazlasıyla nasiplenen bir şölen.

BLACKSTAR

David Bowie'nin son albümü Blackstar, sanatçının bizlere vedası oldu. Ardında bıraktığı onlarca albüme ve kariyerinin en önemli anlarına selam çakan albüm aynı zamanda sevenlerinin anlayabileceği muhteşem sembolleri bünyesinde barındırıyor. Yedi şarkılık albüm, Bowie'nin en karanlık albümlerinden biri olarak kabul ediliyor. Mitolojik bir konseptten izler taşıyan Blackstar baştan sona hikayesi bulunan bir albüm.

Bowie'nin yeni albümündeki şarkıların isimleri ise şu şekilde: Blackstar , “Tis a Pity She Was a Whore, Lazarus, Sue (Or in a Season of Crime), Girl Loves Me, Dollar Days ve I Can't Give Everything Away.

SKELETON TREE

Nick Cave ve The Bad Seeds'in 16. albümü Skeleton Tree/One More Time With Feeling de yılın en çok konuşulan albümleri arasında oldu. Bu albümün şarkıları  Andrew Dominik'in yönettiği belgesel film One More Time With Feeling'le bağlantılı olarak eylül ayında ilk kez filmin galasında duyuldu.
 
Grubun son kaydı “Skeleton Tree” yenilikçi bir tavırla, bize özlenen Nick Cave tadını sunuyor. İlk şarkı “Jesus Alone”la Cave dünyanın dört bir yanına dağılmış tüm derbeder ruhları çağırıyor. Geçtiğimiz yıl talihsiz bir şekilde hayata veda eden oğlu Arthur”a yazdığı şarkı “I Need You” ise albümün belki de en dokunaklı ve kişisel şarkısı. Albümün kapanış parçası “Skeleton Tree”, yaşanan tüm acıların artık geride kaldığını ilan edercesine “It”s all right now” diyerek kaydı sona vardırıyor.

HARDWIRED... TO SELF-DESTRUCT

Metallica'nın sekiz yıl aradan sonra yayımladığı yeni stüdyo albümü “Hardwired... To Self-Destruct” grubun kariyerinin her döneminden izler taşıyan çok karakterli bir heavy metal yolculuğu. Yazar Doğu Yücel Evrensel için yazdığı “Metallica”dan insanlığa uyarı” başlıklı değerlendirmede albümün “iyilikten giderek uzaklaşarak sonunu hazırlayan bir insanlığın resmini çizdiğini” söylemişti.
 
Grubun her döneminden izler taşıyan albümü Yücel şöyle aktarmıştı; "Metallica’nın onuncu albümü kolay bir albüm değil. Sadece grubun değil, 70’lerin Yeni Dalga İngiliz Metal’inden 80’lerin thrashmetal’ine, 90’ların progresifmetal’inden 2000’lerin modern metal’ineheavymetal’in tüm renklerini bir araya getiren sert ve engebeli bir yolculuk bu. Emniyet kemerinizi bağlayın ve “eğlence” parkında gezmeye hazırlanın. Tabii insanlığın sonunu gösteren kıyamet manzarası göze (kulağa) hoş gelmeyebilir, bizden uyarması.”
Albümün süprizlerinden biri de geçen senenin sonunda kaybettiğimiz Lemmy Kilmister için yazılmış olan “MurderOne” adlı şarkı oldu.

ADORE LIFE

İlk albümü olan Silence Yourself'i 2013'te yayınlayan İngiliz Post-punk grubu Savages, üç yıl aradan sonra yeni albümüyle döndü. İlk albümde olduğu gibi "Adore Life" albümünü de Matador Records etiketiyle piyasya sürecek Savages, albüm içerisinde toplam 10 şarkıya yer verdi. Jehnny Beth, Gemma Thompson, Ayse Hassan ve Fay Milton'dan oluşan grup, albümün ilk single'ını "The Answer" adlı çalışmasına seçti. “Adore Life” Spotify üzerinden ücretsiz olarak da dinlenebiliyor.

CITIZEN OF GLASS

Agnes Obel'in son albümü Citizen of Glass ekimde yayınlandı. 2010'da yayımladığı albümü “Philharmanonics” ile başarılı bir çıkış yakalayan Obel, “çıkışlar” üzerine bir denklem kuruyor ki 2013 çıkışlı “Aventine” ile başarının köklerini sağlamlaştırıyor. 3 yıllık sessizlik farklı bir çıkış arayan Obel'i cam temasında yakalıyor ve içsel bir yolculuğa çıkarıyor. 1981 doğumlu Danimarkalı Obel müzikal yolculuğunu sağlam adımlarla devam ettiriyor.

BİR KUŞAKTAN BİR KUŞAĞA

Yılın Türkiye’den en çok konuşulan albüm projelerinden biri elbette Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı için hazırlanan “Bir Kuşaktan Bir Kuşağa” oldu. San Romeo’da en iyi besteci ödülünü alan, bir kuşaktan bir kuşağa besteleri ve 40 dilde yayımlanan romanları ile milyonların gönlüne taht kurmuş büyük sanat insanı Zülfü Livaneli’nin 50. sanat yılı için 50 sanatçı bir araya gelerek 50 Livaneli bestesinden oluşan 3CD’lik büyük bir proje hazırladı.
Bir kuşaktan bir kuşağa süregelen ölümsüz şarkılardan oluşan dev albüm üç kuşağın buluşması oldu. İda Müzik ve Seyhan Müzik tarafından hazırlanan ve bir yıldan fazla süren çalışmanın yapımcılığını Bülent Seyhan ve Fuat Seyhan, Proje Koordinatörlüğünü de Seyfi Yerlikaya üstlendi.
 
Albümde Sezen Aksu ‘Günlerimiz’i, Fazıl Say ve Serenad Bağcan ‘Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor’u, Candan Erçetin ‘Merhaba’yı, Sıla ‘Belalım’ı Kenan Doğulu ‘Özgürlük’ü Selda Bağcan ‘Çırak Aranıyor’u, Funda Arar ‘Zor Yıllar’ı, Kardeş Türküler ‘Leylim Ley’i Yaşar ‘Gün Olur’u, Teoman ‘İstanbul’u Dinliyorum’u, Yeni Türkü ‘Gözlerin’i,  Aynur ‘Dağlara Küstüm’ parçasını, Kubat ‘Memik Oğlan’ adlı türküyü, Zuhal Olcay ‘Sevdalı Başım’ı,  Suavi ‘Saat 4 Yoksun’u, Nükhet Duru ‘Bir Yelkenlim Olsaydı’yı,  Feridun Düzağaç ‘Kardeşin Duymaz’ı,  Mehmet Erdem ‘Mektup’u,  Şevval Sam ‘Hoşçakal Kardeşim Deniz’i Halil Sezai ‘Asya-Afrika’ adlı eseri,  Jehan Barbur ‘Bulut mu Olsam’ı,  Fırat Tanış ‘İçimizden Biri’ni,  Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu ‘Eski Tüfek’i  Ata Demirer ‘Akdeniz’i, Haluk Levent ‘Kan Çiçekleri’ni, Cengiz Özkan ‘Mayın’ı,  Harun Tekin ‘Yangın Yeri’ni, Hüsnü Arkan ‘Nurhak’ı,  Bulutsuzluk Özlemi ‘Hoşgeldin Bebek’ adlı parçayı,  Ceylan Ertem ‘Kız Çocuğu’nu, Ciwan Haco ‘Merhaba’yı, Rojin ‘Kuşların Vurulduğu Zaman’ı seslendiriyor.

EV KAYITLARI

Kardeş Türküler ve Bajar gruplarından tanıdığımız Vedat Yıldırım ile Cansun Küçüktürk, ev buluşmalarında kaydettikleri şarkıları “Ev Kayıtları” adıyla albüme dönüştürdü. İkili kayıtları için “Evde pişirdik, stüdyo karşı yakada… Şarkılar yolda soğumasın… Çayın kahvenin yanında… Mutfağın yan tarafında… Kurduk odaya tezgahı… Ötemizde berimizde artık ne varsa çaldık söyledik. Edip Cansever’in deyimiyle ‘Oda da odaymış ha’. Ne çok şey sığmış meğer. Nizami enstrümanlara kutu, kaşık tuzluk da şarkılara tuz biber oldu. Sokaktan geçen araba sesi, sirenler, davetsiz misafirler de aktı şarkıların bir köşesine… Yani selamsız sabahsız mahalle bandosu…” diyor.

KAYITLAR 2005-2016

Bu sene 20. yılını kutlayan mor ve ötesi, yeni şarkısı “Melekler Ölmez”in hemen ardından box setlerinin ikincisi “Kayıtlar 2005-2016”yı müzikseverlerin beğenisine sundu.

20. yıl kutlamalarına DMC ve Rakun etiketiyle yayımlanan “Kayıtlar 1996-2004” adlı ilk box setle başlayan grup, 20 yıllık müzikal geçmişinin ikinci yarısını yansıtan bu box setle tüm kayıtlarını sevenleriyle buluşturmuş oldu.

“Kayıtlar 2005-2016” 4 CD ve 44 şarkıdan oluşuyor: “Büyük Düşler” (2006), “Masumiyetin Ziyan Olmaz” (2010), “Güneşi Beklerken” (2012) ve grubun farklı çalışmalar için kaydettiği tam 9 şarkıdan oluşan Diğer Kayıtlar. 2008 Eurovision Şarkı Yarışması için hazırlanan “Deli”, “İddia” ve “Sonbahar”, grubun bu yıl çıkardığı iki yeni single “Melekler Ölmez” ve “Anlatamıyorum” ile daha önce CD formatında yayımlanmamış iki İngilizce şarkı, “Loveliest Mistake” ve “Dependence Day” de bu seçkide yer alıyor.

Her üç kutunun görsel tasarımını da yenilikçi yaklaşımıyla dikkatleri çeken genç sanatçı Hüseyin Sandık üstlendi.

ŞİŞELERE MEKTUPLAR

2016’dan yaptığımız seçkiyi yılın ilk ve önemli albümlerinden biri olan “Şişelere Mektuplar”la bitirelim. Eski Bando’dan tanıdığımız müzisyen Güney Marlen’in ilk albümü “Şişelere Mektuplar” müzikal yapısı ve sözleriyle oldukça dikkat çekici. lbümün önemli bir yanı “Rakı gibisin / Her an çarpabilirsin /…/ Yakar geçersin / Kana girersin…” gibi sözleriyle açılır açılmaz ortama yaydığı anason kokusuyla hayran bırakan müzisyen, söyleyecek sözünü sakınmadan usul usul anlatıyor.

HOLOGRAM İMPARATORLUĞU

Yerli sahnenin kendine has isimlerinden Gaye Su Akyol’un yeni albümü “Hologram İmparatorluğu” da yılın sonlarına doğru yayınlandı ve hem Türkiye’de hem de dünyanın önemli müzik otoriterleri tarafından ilgiyle karşılandı. BBC World'ün western rock ve indie rock'ı Türkiye müziğiyle buluşturan müzisyen olarak tanımladığı Gaye Su Akyol’un albümü için Guardian’da da olumlu eleştirileri içeren “İstanbul'un Yeni Sesi Gaye Su Akyol” başlıklı bir yazı yayınlandı.

2014 yılında bestesi ve güftesi kendine ait ‘Develerle Yaşıyorum’ uzunçaları ile karşımıza çıkan Gaye Su Akyol, Türk müziğinin geleneksel dokusunu pop, rock ve electronica ile ustaca bir araya getiriyor. Bas, davul, gitar triosuna eklediği yerel çalgılara eşlik eden kadife sesi ve Doğu-Batı sentezi oluşturan Gaye Su Akyol yeni albümü kaçırmayacaklarınız arasında yerini alabilir.

PASTIRMA YAZI

Kendilerini sahnede yaşayan bir grup olarak anlatan Kolektif İstanbul, bu yıl “Pastırma Yazı” adını verdikleri yeni albümleriyle dinleyicileriyle buluştu. Grup abümün ilk klibini sözleri Ceylan Ertem’e ait olan “Acımadı Yine” isimli şarkıya çekti.

Değişik dönemlerde farklı müzisyenlerin bir araya gelmesiyle zenginleşerek bugünkü halini alan Kolektif İstanbul, doğaçlama dendiğinde akla gelen isimlerdendir. Sahnede yaratmış oldukları enerji ve coşkunun en önemli sebeplerinden birisi enstrümanların canlılığıyla bütünleşen bu doğaçlama müzik yapılarıdır. Anadolu ve Balkan müziğini farklı bir perspektifle harmanlayarak karşımıza çıkan ekip caz ve funk müziği altyapılarından beslenirken, bu ikiliyi hem Anadolu hem Balkan hem de gittikleri diğer coğrafyalardaki müzik kültürleriyle birleştirmekten geri kalmıyorlar.

FIRTINAYT

Her performansında dinleyicileri şaşırtan Büyük Ev Ablukada, uzun bir aranın ardından 16 Fırtınayt ile döndü.
 
Büyük Ev Ablukada, daha önce gerçekleştirdiği “Akustik" ve "Full Faça” performanslarının ardından son formatı “Fırtınayt” ile Babylon’a konuk oluyor. Grubun elektronik dünyaya adım attığı bu formatın, yılın başında "Olmadı Kaçarız" etiketiyle yayınlanan ilk teklisi “Hayaletler” büyük beğeni topladı. Babylon Soundgarden’daki performansının ardından yaz başında yayınlanan albümü “Fırtınayt”, Büyük Ev Ablukada’nın 2005 yılında Kumarbazın Seçimi oyunuyla başlayan yolculuğun yeni durağı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et