31 Aralık 2016 09:26

İHD, Ege Bölgesi kadın hak ihlalleri raporunu açıkladı

İHD: 2016’da Ege bölgesinde katledilen kadın sayısı 48.

Paylaş

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, 2016 yılında Ege Bölgesi kadınlara yönelik yaşanan hak ihlalleri ile ilgili raporunu yaptığı basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu. Rapora göre Ege bölgesinde bir yılda 68 kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı; 48 kadın cinayete kurban gitti, 28 kadın yaralandı, 48 çocuk istismara maruz kaldı, çocuk 2 kadın tehdit edildi, 1 kişi nefret cinayetinde kurban oldu ve 1 çocuk öldürüldü.

Basın metnini okuyan Şube Yöneticisi Mine Çetinkaya, Türkiye’de kadınlara yönelik yaşanan hak ihlalleri, yasal düzenlemelerin kadınları korumaya yetmediğini ve uluslararası sözleşmelerin yükümlülüklerinin yerine getirilmediğini ifade ederek “Siyasal iktidarın ve medyanın cinsiyetçi dili kadına yönelik ayrımcılığı beslemekte ve şiddeti adeta normalleştirmektedir. Kadınların yaşamına ve kararlarına karşı ‘mırıldanma’yı kendine hak gören eril zihniyet, kadını her türlü saldırının hedefi haline getirmektedir. Yargıya intikal eden kadınlara yönelik şiddet ve cinayet davalarında hala ‘iyi hal’, ‘haksız tahrik’ indirimleri uygulanmakta, özellikle çocukların mağduru olduğu tecavüz davalarında, ‘rıza’ faktörü tartışılmakta ve erkek failler yargı eliyle ya cezasız kalmakta ya da olması gerekenden daha az cezaya çarptırılmaktadır. Bu cezasızlık hem adalete olan güveni zedelemekte hem de kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddetin artmasına sebebiyet vermektedir” dedi.

Türkiye’de OHAL ilanı ile hukukun askıya alındığı bir döneme girmiş bulunulduğunu da ekleyen Çetinkaya şunları söyledi; “Gözaltı birimlerinde ve cezaevlerinde kadınlara yönelik olarak gerçekleştirilen çıplak arama uygulaması, işkence ve kötü muamele hat safhaya ulaşmıştır. Cezaevlerinde nakiller sırasında kadın mahpuslara yönelik olarak gerçekleştirilen ihlaller gün geçtikçe artmaktadır. Hasta mahpusların en temel insan hakkı olan yaşam hakları insan onuruna bağdaşmayacak şekilde cezaevlerinde tutulmaları nedeniyle ihlal edilmektedir. Ensar Vakfı’nda yaşnan cocuk tacizleri iktidar tarafından üstü örtülerek kapatılmaya çalışılmış, hatta daha ileri gidilerek tecavüze uğrayan kız cocuklarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesi için verilen önerge kadınların direnişiyle geri çektirilmiştir.”

OHAL KHK’si ile kapatılan 370 kitle örgütünün önemli bir bölümünü kadın derneklerinin oluşturtuduğunu belirten Çetinkaya “Kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu vurguluyor, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi ifade ediyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sığınmacı 7 Suriye askerini infaz etmekten yargılanacak

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nin 2017’den dileği kayıplarına ulaşmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...