31 Aralık 2016 08:33

TGC: 2017 yılında gazetecilik yapabilir olmayı umut ediyoruz

TGC Yönetim Kurulu 2016 basın raporunu açıkladı: 144 gazeteci ise yeni yıla cezaevinde giriyor.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 2016 basın raporunu açıkladı ve “2017 yılında gazetecilik yapabilir olmayı umut ediyoruz” mesajını paylaştı. TGC Yönetim Kurulu'nun  yaptığı açıklamada Cumhuriyet tarihi  boyunca siyasi iktidarların medya ile ilişkisinin sorunlu olduğuna bu dönemde de sorunların ağırlaşarak devam ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak hazırladığımız rapora göre 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Uluslararası basın meslek örgütlerine göre dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Türkiye ise cezaevindeki 144 gazeteci ile gazetecilerin tutuklu olduğu ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor. 2016 yılında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması'nda Türkiye, 2015'e göre iki puan daha kaybederek, 180 ülke arasında 151. sıraya geriledi.”

Washington'daki 'Freedom House'un Türkiye'yi basın özgürlüğü açısından 'yarı özgür ülke' konumundan 'özgür olmayan ülke' konumuna düşürdüğünü vurgulayan TGC, “Gazetecilerin haber yaptıkları için siyasetçiler tarafından doğrudan hedef seçilmesi, tehdit edilmesi, gözaltına alınması ve tutuklanmaları yurttaşların haber alma hakkı açısından karanlık bir tabloyu ortaya koyuyor. Son olarak attığı tweetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık tutuklandı. Bu gerçekler ışığında 2017 yılının  halkın haber alma ve bilgi edinme hakkı için çalışan gazetecilerin sadece yaptıkları haberler nedeniyle sözlü ve fiziksel şiddete uğramadığı, hedef gösterilmediği, gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı bir yıl olmasını diliyoruz. Çalışan, çalışamayan ve cezaevinde tutuklu olan tüm meslektaşlarımızın yeni yılını kutluyoruz” dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş ve Yüksekdağ: Bu geçirdiğimiz en kalabalık yılbaşı!

SONRAKİ HABER

Çelikhan'daki Çat Barajı dondu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...