31 Aralık 2016 02:49

2016'da neler yaşandı

Darbe girişimi, bombalı saldırılar, tutuklamalar; Vedat Türkali, Tarık Akan, Muhammed Ali ve diğer yitirdiklerimiz; işte 2016'nın satır başları...

Paylaş

17 ŞUBAT: Ankara Merasim sokakta bombalı saldırı oldu. Kızılay, İstanbul İstiklal caddesi, Beşiktaş ve Kayseri saldırıları da bu yıl yaşandı. 2016 yılında sivil, asker ve polislerin hedef alındığı 27 bombalı saldırı yaşandı.300’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi. 

12 MART: Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait evlerde kalan en az 10 çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. 

22 MAYIS: AKP olağanüstü kongre yaptı. Binali Yıldırım AKP’nin yeni genel başkanı seçildi.

3 HAZİRAN: Spor tarihinin en büyük kahramanlarından Muhammed Ali hayatını kaybetti.

23 HAZİRAN:  Birleşik Krallık’ta Avrupa Birliği üyeliği konusunda referandum yapıldı. Referandumdan Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılması sonucu çıktı.

14 TEMMUZ: Fransa’nın Nice kentindeki Bastille Günü kutlamalarına intihar saldırısı gerçekleştirildi. 84 kişi hayatını kaybetti. Benzer bir TIR’lı saldırı 19 Aralık’ta Almanya’nın Berlin kentindeki Noel pazarına yönelik de düzenlendi

15 TEMMUZ: İstanbul ve Ankara merkezli darbe girişimi yaşandı. Yurtta sulh konseyince TRT'de bildirim okundu. Darbe engellendi.

20 TEMMUZ: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra MGK kararlarını açıkladı. Tüm ülkede 3 aylığına OHAL ilan edildi. OHAL daha sonra 3 ay daha uzatıldı. 

24 AĞUSTOS: Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı, adı verilen operasyon başlatıldı.

29 TEMMUZ: Edebiyatımızın usta isimlerinden Vedat Türkali’yi kaybettik.

16 AĞUSTOS: Özgür Gündem Gazetesi geçici olarak kapatıldı. Önce Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ardından Gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan ve Dilci Necmiye Alpay tutuklandı.

16 EYLÜL: Sınıfımızın en yakışıklı abisi Tarık Akan yaşamını yitirdi.

26 EYLÜL: Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki 52 yıllık çatışmaları bitiren barış anlaşması imzalandı referandumda reddedilen anlaşma revize edilerek kabul edildi 

28 EYLÜL: KHK ile aralarında Hayatın Sesi TV, İMC TV, TV10 ve Zarok TV’nin olduğu 12 televizyon ve 11 Radyo kapatıldı. Zarok TV ve Yön Radyo tekrar açıldı. 29 Ekim’de KHK ile aralarında Evrensel Kültür, Tîroj ve Özgürlük Dünyası’nın da olduğu dergi, ajans ve gazeteler kapatıldı. 22 Kasım’daki KHK ile 370 derneğin faaliyeti durduruldu.

31 EKİM: Cumhuriyet gazetesine operasyon düzenlendi. 10 yazar ve yönetici tutuklandı. 

4 KASIM: HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 9 HDP milletvekili tutuklandı. Ardından 3 vekil ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de tutuklandı. Ayrıca bu yılın başından beri 51 DBP’li belediyeye kayyım atandı. 70 belediye eş başkanı tutuklandı.

8 KASIM: Kimsenin şans vermediği; siyasi deneyimi bulunmayan milyarder iş adamı Donald Trump, Cumhuriyetçi Partinin adayı olarak ABD’nin 45’inci devlet başkanı seçildi. 

11 KASIM: Efsane sanatçı Leonard Cohen hayatını kaybetti.

17 KASIM: Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyünde Ciner Holdinge ait bakır madeni sahasında meydana gelen şev kayması sonucu 16 işçi toprak altında kalarak can verdi.

25 KASIM: Küba Devrimi’nin efsanevi lideri, ABD’nin öldürmek için 600’den fazla suikast girişiminde bulunduğu Fidel Castro, 90 yaşında eceliyle öldü...

29 KASIM: Adana’nın Aladağ ilçesinde Süleymancılar tarikatına ait yurtta yangın çıktı. Yangında 11’i öğrenci 1’i eğitmen 12 kişi yanarak can verdi.

14 ARALIK: Cizre’de başlayan ‘sokağa çıkma yasağı’ 2 Mart 2016 günü kaldırıldı. Nusaybin, Şırnak kent merkezi, Sur başta olmak üzere çok sayıda kentte yüzlerce kişi çatışmalarda yaşamını yitirdi. 


 

ÖNCEKİ HABER

Kürt sorunu OHAL’in ‘terör’ parantezine sığmaz!

SONRAKİ HABER

2016’nın manşetleri ne dedi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...