31 Aralık 2016 00:59

Yine çocuklarımızın masrafından kısacağız

Zam işçinin durumunu değiştirmedi. Adanalı işçiler asgari ücrete yapılan zamma tepkili.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Asgari ücrete yapılan 104 liralık zamma Adanalı işçiler tepki gösterdi. Yıl boyunca elektrikten, gıda maddelerine, ulaşımdan yakacaklara, iğneden ipliğe birçok ihtiyaca zam geldiğini ifade eden işçiler, gelecek yeni zamları düşününce asgari ücretteki düşük zammın yıl boyunca geçerli olmasının kendilerini endişelendirdiğini ve zam taleplerinin devam edeceğini söylediler.

İNSANCA YAŞAMIN KIRINTISI BİLE ÇOK GÖRÜLÜYOR

Suat NacarAsgari ücret zammına “Çok mutluyuz, harca harca bitmez” şeklinde tepki gösteren Metal İşçisi Suat Nacar, “Beklemediğimiz bir durum değildi. Hükümet yapmaz dediğimiz bir durum değil. Geçtiğimiz yıl yapılan zam da aslında beklentimizin altındaydı. İyi bir zamdı diyemeyiz. Diğer zamları düşünürsek asgari ücrete yapılan hiçbir şey. İşçilere insanca yaşamın kırıntısı bile çok görülüyor” dedi.

EKONOMİK, SİYASAL GİDİŞAT KÖTÜ

Yapılan zammın hükümetin işçilere bakışını gösterdiğini ifade eden Nacar, “Hiçbir zaman bizim yanımızda yer almayacaklar. Çok komik bir rakam” dedi. Temmuz zammının olmayacak olmasının da ayrı bir konu olduğunu söyleyen Nacar, ekonomik ve siyasal gidişatın karanlık bir noktaya doğru ilerlediğini belirterek geleceği iyi görmediklerini söyledi. İki çocuk okutan Nacar, “Çocukların, kendimizin masraflarından, giyiminden, kuşamından kısacağız. Başka şekilde geçinemeyiz” dedi. 

Fatma BülbülBir muhasebe bürosunda çalışan Fatma Bülbül, “1400 lira ile evin kirasını mı ödeyeceksin, çocuğun masraflarını mı karşılayacaksın, faturaları mı ödeyeceksin?​” diye sordu. Eşi ile birlikte çalıştıklarında dahi geçinemediklerini ifade eden Bülbül, “Aldığımız ücret zaten yetmiyordu. Bir ailenin geçinebilmesi için asgari ücretin 1600-2000 lira arası olması gerekir” dedi.

VERGİ KALDIRILSIN

Bir markette çalışan İbrahim, verilen zam yanında “dayatmalı” bireysel emeklilik ve yüzde 20’lik vergi dilimi kesintisinden sonra zammın tamamının gideceğini ifade etti. Seçim olduğunda daha yüksek zam verildiğini dile getiren İbrahim, “O da yetmiyordu ama seçim bitti mi zam da düşüyor. Ben kredi çekerek evlendim, borçlarım var bu zamla, daha fazla kredi çekeceğiz, daha fazla borçlanacağız” dedi. Hükümet işçilerin zam talebini gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden İbrahim, asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılmasını istedi.

Şu an işsiz olan inşaat işçisi Muhammet genç bir işçi. Zam oranı ile ilgili “Diyecek bir şey bulamadım” diyor. “Başkanlık peşinde koşarken asgari ücreti mi düşünecekler?​” diyen Muhammet, kesintileri de düşününce kalan paranın bedavaya çalışmak anlamına geldiğini söyledi. Muhammet, “100 lira verip 200 lira alıyorlar. Bu adil değil. İşçilerin taleplerini görmezden gelemezler” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Metruk binanın duvarı araçların üzerine yıkıldı

SONRAKİ HABER

Avrupa’nın 2016 bilançosu hiç de parlak değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...