31 Aralık 2016 00:35

Patronlar bu zammı emsal gösterecek

Asgari ücrete yapılan düşük zamma tepki gösteren işçiler bu düşük zammı emsal göstererek işçilerin ücretine de düşük zam yapılacağını vurguluyor.

Paylaş

Asgari ücrete düşük zam yapılmasına işçilerin tepkileri devam ediyor. İşçiler, kendi işyerlerinde patronların bu düşük zammı emsal göstererek işçilerin ücretine de düşük zam yapılacağını vurguluyor.

Artemis işçileri “Sendikasız bir işyeriyiz. Zaten iş güvencemiz yok. Bu zam bize yapılacak zammı da etkileyecek. Patron bunu emsal göstererek en fazla 100 lira zam yapacak. Sendikalı işçilerin harekete geçmesi lazım her yerde” dedi.

Bir Artemis işçisi, “Ben 1400 lira alıyorum. Doğal gazı, suyu, elektriği aynı fiyattan ödüyoruz. Gelirler aynı değil ama aynı fiyat üzerinden ödüyoruz. Patrona gelince kıyak bize gelince yok. Bari asgari ücret vergi dışı bırakılsın” dedi. 

Başka bir işçi de şunları söyledi: “Ne yetmesi, bir ay içinde işi bırakmayı düşünüyorum. Bize verdiği 100 lira zam. Etin kilosu kaç para oldu? İki dönem çocuklar nasıl okula gidecek? 1400 lirayla ben 700 lira ev kiramı mı vereyim ev mi geçindireyim? Yalnız ben çalışıyorum.  Hiçbir şeye yettiremiyorum. Kredi kartlarına yükleniyoruz. Her geçen gün borç artıyor. Büyük fabrikadaki işçilerin harekete geçmesi lazım.”

Bir işçi de “Her zaman biz işçiler ağlıyoruz. 1600 lira verilseydi de bir kere de patronlar ağlasaydı. Sigarayı bile artık sarma içiyoruz” dedi.

Arçelik’te sözleşmeli olarak işe başlayan herkesin asgari ücret aldığını belirten bir Arçelik işçisi, “Ama yetmiyor. İstanbul’da en düşük kira 600 lira. Kış ayındayız. Doğal gazı, elektriği, suyu, telefon faturası... Hepsini toplarsan bu ücretin çok üstüne çıkıyor. Bu ücret kime yetsin? Herkes kredi kartlarına yüklenecek” dedi.

YAPILAN ZAM DA BES’E GİDECEK

Asgari ücret 1300 lirayken LC Waikiki’de taban ücretin 1425 lira olduğunu söyleyen bir LC Waikiki işçisi, “Her yıl yaptıkları gibi bu yıl da LC Waikiki’de 80 ila 100 lira arasında bir zam yaparlar” dedi. Ancak yapılacak bu zammın ocak ayında uygulanacak bireysel emeklilik sistemi kesintisine gideceğini dile getiren işçi, “Yani bugün LC Waikiki’de 1500 lira ücret ödense 100 lira da ocak ayında kesilse eski maaşına geri dönecek” diye konuştu.
İşçilerin birçoğu kirada olduğunu, birçoğunun bankalara borçlu olduğunu belirten işçi, “İşçilerin şu anki koşullarda 1500 lirayla bile geçinmeleri imkansız” dedi.

BEKLENTİMİZ DÜŞTÜ

Taban ücreti asgari ücretin biraz üzerinde olan MNG Kargo’dan bir işçi de yapılan zammın yetersiz olduğunu söyledi. 10 senelik işçilerin 1500 lira civarında ücret aldığını söyleyen işçi, “Yapılan zam miktarına bakınca bizim de beklentimiz düştü” dedi. Evdeki tek çalışan olduğunu söyleyen işçi, “Eşim ve 4 çocuğum var. 4’ü de okula gidiyor. Bazen günlük işlere gitmek zorunda kalıyorum. Bu şartlar altında geçinmek çok zor. Elektrik, su, doğal gaz, kira... Para bitti işte. Sosyal hayat desen sıfır. Ailelerimizi bir yere götüremiyoruz. Yaşamımız işe git eve gel yatmaktan ibaret. Senenin 12 ayı çalışıyoruz. Bakıyoruz yine borç içerisindeyiz” diye konuştu. MNG Kargo işçisi, “Asgari ücretin, bir işçiyi borçlanmadan hayatına devam edebileceği bir seviyeye çekilmeli” dedi. 

MÜCADELE ETMEZSEK KÖTÜ KOŞULLARDEVAM EDECEK

İSTANBUL’dan bir nakış işçisi: Birçok arkadaşımız asgari ücreti bekliyordu. Çünkü geçen yıl yapılan 300 liralık zam bu yıl da yapılır da 1600 TL olur mu deniyordu. Ama olmadı. Her gün baskı ve yoksulluğun arttığı bu dönemde dünden daha çok yan yana gelmeye, birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. Eğer mücadele etmezsek böyle kötü şartlara ve komik ücretle yaşamaya devam edeceğiz.

İstanbul’dan bir nakış işçisi: Açlık sınırı 1432 TL yoksulluk sınırı da 4 bin 665 TL olan ülkemizde asgari ücret 1404 olarak belirlendi. Yani zaten yoksul olan işçiye aç kalmamak için mücadele etmesi reva görüldü. Acı gerçek şu ki işçinin artık bir insan olduğunu hatırlamaya vakit bile bulamayacak. Tatil, eğitim, seyahat, sağlık ve para biriktirme bir işçi için hayal bile değil artık. Şimdi yıl başında acaba akşam kuru yemişimi alıp evde ailemle TV izlemek çok mu lüks olur diye soruyorum.  (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

VEDAŞ’dan ne halk memnun ne kaymakamlık

SONRAKİ HABER

 Yeni yılda barış olsun ölümler olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...