30 Aralık 2016 17:26

Sur davasında reddihakim talebi

Yasak nedeniyle Sur'da mahsur kalan sivillerin yargılandığı davada sanık avukatları reddihakim talebinde bulundu. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde “sokağa çıkma yasağı”nın 104’üncü gününde çatışmalar nedeniyle ilçede mahsur kalan ve aralarında kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mazlum Dolan’ın da bulunduğu 32'si tutuklu 40 kişi hakkında açılan davanın yargılamasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Dün mahkeme salonunda polis ve askerler tarafından darbedilen 24 sanıktan 8'inin getirildiği duruşmada avukatları hazır bulundu. Dün duruşmada annesi Remziye Tosun'un yanında olan 3 yaşındaki kızı B.'nin duruşmaya getirilmemesi de dikkat çekti. Duruşmada fenalaşan 60 yaşındaki Seniha Sürer, duruşma salonuna çağrılan 112 acil servis ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Adliyedeki nezarethane tutulmasına rağmen 16 sanık “duruşma düzenini bozdukları” iddiasıyla mahkeme heyeti tarafından duruşma salonuna alınmadı.

‘SALDIRI KABUL EDİLEMEZ’

Duruşmada söz alan Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mahsum Batı, dün duruşma salonunda sanıklara ve avukatlara yönelik müdahaleye tepki göstererek, “Dün burada meslektaşlarımıza 'siz teröristsiniz' denilerek üzerlerine yürümüşler. Asker ve polislerin meslektaşlarımıza yönelik tavrını kabul etmemiz mümkün değil. 20 yıllık avukat olarak DGM'lerde yaşanan ve asla tasvip etmediğimiz görüntüler dün burada yaşandı. Avukatlık Kanunu, barolara insan haklarını ve koruma görevi vermiştir" dedi.

MAHKEME BAŞKANI: BU KADAR SANIK BİR ARADA YARGILANIRSA BÖYLE OLUR

Batı'nın sözünü kesen mahkeme başkanı, açıklamanın dava ile ilgisi olmadığını ileri sürerek, "Baro bununla ilgili basın açıklaması yapsın. Dün yaşananlar ne sanıkların ne jandarmanın ne de bizim suçumuz. Bu kadar sanık bir arada yargılanırsa böyle olur" dedi.

Avukat Resul Tamur ise davada yargılanan 16 sanığın adliyeye getirilmesine rağmen neden mahkeme salonuna çıkarılmadıklarını sorunca, mahkeme başkanı, “Duruşmanın düzenini bozdukları için duruşma salonuna getirilmemeleri yönünde talimat verdim" yanıtı verdi.

MÜVEKKİL İLE KONUŞMASI ENGELLENDİ

Avukatların, sanıkların duruşmaya getirilmesi yönündeki talepleri kabul edilmedi. Bu sırada Avukat Cemile Turhallı Balsak'ın müvekkili Helin Şen ile görüşmesinin engellenmesi üzerine jandarma ile avukatlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Ardından savunma yapan tutuksuz sanık Seda Arslan, gözaltında polisin 2 yaşındaki çocuğunu vermemekle tehdit ederek kendisine zorla ifade imzalattırmak istediğini söyledi.

Yapılan savunmaların ardından görüşünü açıklayan duruşma savcısı, Remziye Tosun'un aralarında bulunduğu 6 sanığın tahliyesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamını karar verilmesine talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Muharrem Şahin, “Dönemin başbakanı Sur'da tahliye edilen sivillerle ilgili 'Sur'da sivilleri tahliye ettik' diye basına günlerce haber yaptılar. Şimdi ise tutuklanan müvekkillerimize 'Siz neden Sur'dan çıkmadınız. O zaman siz örgüt üyesiniz' diye suçlanıyor. Bu nedenle tutuklular” dedi.

Helin Yapıcı'nın avukatı Cemile Turhallı Balsak ise "Dün duruşma salonunda mahkeme heyeti önünde aleni bir şekilde işkence ve darp olayı yaşandı" vurgusu yaptı.

‘MAHKEME BAŞKANI TARAF TUTUYOR’

Gazeteci Mazlum Dolan'ın avukatı Resul Tamur da, dün duruşmada yaşananlardan mahkeme heyetini sorumlu tutarak, adil ve tarafsız bir yargılama yapılmadığı için “reddihakim” talebinde bulundu. Tamur, talebinin gerekçelerini şöyle sıraladı: “Dünkü olay basit olarak geçiştirilemez. Dün yaşananlar gerginlik değil işkencedir. Sanıklara yönelik açık bir işkence yapıldı. Tutuklulara savunmalarının kısıtlanmasına demokratik tepkilerine gösterdiği için işkenceye maruz kaldı. Bu nedenle savunma hakkını kısıtladığınız ve buna karşı ses çıkarmayan mahkeme üyelerini reddediyorum. Güvenlik güçlerine yasa ve usule uyması konusunda çağrı yapmadığınız. Mahkeme heyeti, duruşma salonunda yaşananları engellemedi. Bu nedenle sizi reddediyorum. Dün bizim gözümüz önünde tutuklulara işkence yapıldı. Tutukluların durumunu ve can güvenliğini merak eden avukatların talebine karşı jandarmaya, ‘Gidin bakın diriler mi?' dediniz. Bu sözlerinizden sonra işkence muamelesi yapanlar da güldü. Dün taraf tuttunuz, taraflı davrandınız. İşkenceden yana taraf haline geldiniz."

Tamur'un reddihakim talebini değerlendirmek kısa bir ara veren mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Reddihakim talebinin bir üst mahkeme olan Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilmesi ve karar verilinceye kadar duruşmaya ara verilmesine karar verildi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de dağ keçilerinin korunması için bakanlığa başvuru

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da sokağa çıkma yasağına yılbaşı düzenlemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...