30 Aralık 2016 10:50

10 bin konut çöpten üretilecek elektrikle ısınacak

Hatay'da günlük 900 ton evsel atığın enerjiye dönüştürülmesini sağlayan proje ile 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Paylaş

Burak ŞEFKAT
Hatay

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri hayata geçiriliyor. Günlük 900 ton evsel atığın enerjiye dönüştürülmesini sağlayan proje ile 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek projenin aktif hale gelmesiyle şehir ekonomisine katkı sağlanması ve atmosferdeki sera gazı etkisini de azaltılması hedefleniyor.

Şehirlerin ciddi sorunlarından biri olan ve her geçen gün artmaya devam eden kentsel ve evsel atıklar önemli bir maliyet oluşturuyor. Atıkları enerjiye dönüştüren yeni teknolojiler sayesinde ise atıklara bağlı oluşan maliyetler artık gelir olarak geri dönebiliyor. Bu konuda önemli bir çözüm sunması beklenen ve Akdeniz Bölgesi’nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri olan Enerji Üretim Tesisi, Hatay’da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Diğer yöntemlere göre hem zararsız olan hem doğaya katkıda bulunan proje ile evsel atıkların çürümesine bağlı olarak ortaya çıkan metan gazı salımı sayesinde enerji üretimi gerçekleştirilecek.

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Haziran 2016 yılında yapımına başlanan Enerji Üretim Tesisi’nin faaliyete geçmesiyle günlük yaklaşık 900 ton evsel atık toplanarak ilk etapta her biri 1,2 Megavat saat kurulum gücüne sahip 3 adet motor ile elektrik elde edilmesi ayrıca 4 Megavat değerinde elektriğin, şehir hatlarına aktarılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan'dan Şengal açıklaması: Tehditle sonuca ulaşılamaz

SONRAKİ HABER

Ahmet Şık'a tutuklama talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa