30 Aralık 2016 10:16

Boydak işçilerinden TİS uyarısı

Boydak işçileri, toplu sözleşme görüşmeleri öncesi sendikaya karşı uyanık olma çağrısı yaptı.

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri

‘Asgari ücret belirlendi, açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildik’ diyen Boydak işçileri sendikalarının yapacağı sözleşme için de, “Uyanık olalım. Yine sendikanın oyunlarının kurbanı olmayalım” çağrısında bulundu.

Boydak Holding’in tüm işkollarındaki fabrikalarını kapsayan sözleşme süreci tüm fabrikaların ana gündemi. Sendikacılara güvensizlik ise hat safhada! Yeni bir sözleşme dönemine girdiklerini ifade eden Boydak işçileri, “Sendikamız yüzde 30 zam alacağını ifade ediyor. Aynı zamanda sendika bize, ‘Muhatap bulamıyoruz’ da demeyi ihmal etmiyor. Nasıl muhatap yok, yöneten kimse muhatap o” dedi. Bir sendika yöneticisinin “Yönetimin önüne kağıdı attık. En az yüzde 15 bunun altına inmeyiz” dediğini aktaran Boydak işçileri, şunları söyledi: “Her sendika yöneticisinin ifadesi farklı. Yalan söylüyorlar onda bile ortaklaşamıyorlar. Bu sendikanın klasik taktiği, işçilere alamayacakları-almayacakları zamlardan bahsederek yumuşatıyorlar.”

‘DENEYİMLERİ HATIRLAYALIM’

Sendikacıların geçmiş yıllarda imza attığı sözleşmeleri hatırlatan işçiler, “Deneyimlerimizi hatırlayalım. Geçtiğimiz yıllarda gerekeni yapmıştık ve hem sendikaya hem de patrona karşı büyük yürüyüşümüz olmuştu. İçinde oyunlar barındırsa da belli miktar zam almıştık. Bazı işçiler geçen seneyi göstererek, “vermezler bu yıl” diyor. Biz de soruyoruz, ne değişti? Hâlâ geçim sorunu yaşıyoruz. Her şeye zam geldi. Aldığımız ücret zammı eridi. Hakkımız olanı istemekten neden utanalım?” dedi.

Boydak’ın TMSF’ye devredildiğini hatırlatan işçiler, şöyle devam etti: “Bu işçilerde ciddi kafa karışıklığı yaratıyor. Muhatap kim, nasıl olacak, sözleşme gibi sorular var. Sağolsun sendika da hiç bir açıklama yapmıyor. Bu da bizde şüphe uyandırıyor. İş güvencemiz var mı yok mu bunlara cevap istiyoruz. Yarın kapının önüne koymayacaklarının garantisi yok.”

Seyyanen zam istemediklerini belirten işçiler, “Aynı zamanda sosyal haklarımız da gelişmeler olmalı artık. İaşe ve odun yardımı dışında pek bir şey yok. Kömür yardımı başta olmak üzere sosyal yardımlar geliştirilmeli. Sözleşmede bunlar kesinlikle olmalı” diye konuştu.

Sendikanın yıl sonu tatilini fırsat olarak kullanabileceği uyarısında bulunan işçiler, “İşçilerin tepkisi olmasın diyerek, işçilerin olmadığı bir zaman da sözleşmeye oturabilirler. İki yıl önce yapmışlardı. Yine yapabilirler, dikkatli olmalıyız. Hiç olmazsa sürekli aramak, rahatsız etmek bile önemli” dedi.

BODAK HOLDİNG’DE HANGİ SENDİKALAR ÖRGÜTLÜ

Boydak Holding’e bağlı Boyçelik’te Hak-İş’e bağlı Çelik-İş, Boytaş’ta Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş, Boyteks ve Form Sünger’de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikaları örgütlü.

ÖNCEKİ HABER

Lavrov'dan 35 ABD'li diplomatı sınır dışı etme önerisi

SONRAKİ HABER

Tutuklu HDP'li kadınların cezaevi fotoğrafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...