04 Haziran 2012 09:22

Roboskililer: Tehdit ediliyoruz

Roboski’de yakınlarını kaybeden ailelerin olay yerinde başlatmaları beklenen süresiz oturma eylemi, bir yakınlarının kömür ocağı göletine düşmesi sonucu ertelendi. Katliamda kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden Ferhat Encü, önümüzdeki günlerde yapılması beklenen eyleme ilişkin baskı ve tehdit aldıklarını fakat

Roboskililer: Tehdit ediliyoruz
Paylaş
Mehmet Zeki Çiçek

Şırnak’ın Uludere (Qilaban) İlçesi Ortasu (Roboski) Köyü’nde 28 Aralık 2011 tarihinde çoğunluğu çocuk 34 sivil yurttaşın savaş uçakları tarafından katledilmesi olayı üzerinden 5 ayı aşkın süre geçmesine rağmen yürütülen soruşturmada sorumluların açığa çıkarılmaması ve hükümet kanadından yapılan açıklamaları protesto etmek amacıyla Roboskili aileler katliam yerinde süresiz oturma eylemi düzenleyeceklerini açıklamıştı. Fakat eylemin gerçekleşeceği gün (2 Haziran) Kömür Ocağı’nda çalışan 19 yaşındaki Abdullah Encü’nün ocağa ait gölete düşerek yaşamını yitirmesi üzerine aileler eylemlerini ertelemek zorunda kaldı. Aileler önümüzdeki günlerde olay yerinde süresiz oturma eylemi yapmakta kararlı olduklarını açıkladı.

‘HÜKÜMET ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR’

Katliamda kardeşi Serhat Encü’yü kaybeden Ferhat Encü, eylem ile olaya arkasını dönen devlet yetkilileri ile tüm demokratik kamuoyuna yaşananların takipçisi olmaları mesajını vermek istediklerini kaydetti. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar ile katliamın üstünün örtülmeye çalışıldığına dikkat çeken Encü, eylem ile Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın zihniyetine tepki göstereceklerini kaydetti. Katledilenler hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmamasına rağmen hükümet yetkililerinin, “Bunlar dolap beygiridir, figürandır” sözleri sarf etmesine tepki gösteren Encü, kendilerine aynı zamanda bu sözlerin hakaret niteliği taşıdığını ifade etti. Türk adaletinden bir beklentilerinin olmadığını söyleyen Encü, “Yapmayı planladığımız eylem olayın sorumlularından hesap sorulması içindir. Biz 32 aile bir araya gelerek bu kararı verdik. Bu eylemden vazgeçmemiz için baskı ve tehdit de aldık. Tüm baskı ve tehditlere rağmen bu kararımızdan vazgeçmedik. Eylemin gerçekleşeceği gün bir yakınımızı kaybedince eylemi ileri bir tarihe erteledik. Fakat eylemi kesinlikle gerçekleştireceğiz. Sadece Roboskili aileler değil, Kürdistan ve Türkiye kamuoyunu, siyasi partiler ve STK’lara da eylemimize destek olmaları için çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Başbakan’ın Roboski ile ilgili sözlerini “Suçluluk psikolojisi” olarak değerlendiren Encü, konuyu başka tartışmalar ile örtmeye çalıştığını düşündüklerini söyledi. Her defasında “tazminatın” gündeme gelmesi ve Başbakan Erdoğan’ın da “Biz fazlası ile ödedik” sözlerine değinen Encü, “Kimsenin gücü bizi satın almaya yetmeyecek. Yeri ve makamı hiç fark etmez; katliamın sorumluları hesap verinceye dek, Roboski direnişe devam edecek. Halen Başbakan Erdoğan katliamda yakınlarını kaybedenleri ziyaret etmedi. Ama AKP Amed İl Kongresi’ne katılıyor. 34 kişiye verdiği değer bu” dedi.

Gerçekleştireceği eyleme ilişkin bilgi veren Abdulcebbar Uysal ise, süresiz oturup, olayın faillerinden hesap soruluncaya kadar da eyleme devam etme kararlılığı içinde olduklarını vurguladı.

DESTEK BEKLİYORLAR

Katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma’nın ağabeyi Hikmet Alma da hükümet tarafından yapılan açıklamalar ile her gün acılarının tazelendiğini ifade etti. Alman şunları kaydetti: “Olayın hemen ardından Genelkurmayı tebrik eden Başbakan, sarf ettiği sözlerle aslında her gün bizi katlediyor. Hükümet yetkilileri de benzer açıklamalar yapıyor. Biz eylemimize başladığımızda sonuç alıncaya dek devam edeceğiz. Başta tüm Kürt halkı olmak üzere tüm duyarlı çevreleri tarihini daha sonra açıklayacağımız eylemimize destek olmaya çağırıyoruz.” (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu, İzmir’den AKP’ye yüklendi

SONRAKİ HABER

Polis, tatlı paketi ve iş vaadiyle ifadeye çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...