Basın meslek örgütleri: Gazetecilik suç değildir!

Basın meslek örgütleri, gözaltında bulunan 7 gazetecinin serbest bırakılması için ortak açıklama yaptı.

30 Aralık 2016 07:16
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Disk Basın-İş ve Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti (ÇGD), Diken Yazarı Gazeteci Tunca Öğreten, Dihaber Haber Ajansı Diyarbakır Haber Şefi Ömer Çelik, Dihaber Muhabiri Metin Yoksu, BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat ve Gazeteci Ahmet Şık’ın gözaltına alınmasına ilişkin TGC binasında ortak basın açıklaması yaptı.

‘SADECE GAZETECİ DEĞİL, HABER DE TUTUKLANIYOR’

TGS Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda son aylarda karanlık günlerden geçtiğini ifade etti. Önceki gün tahliye edilen Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay ve Zana Kaya’yı hatırlatan Durmuş, aynı gün Ahmet Şık’ın gözaltına alındığını vurgulayarak “bir sevinç haberi aldığımızda yeni gözaltılarla karşılaşıyoruz” dedi.

650 gazeteciye daha soruşturma açılacağı yönünde bir söylentinin dolaştığını aktaran Durmuş, artık sadece gazetecilerin değil haberlerin tutuklandığını belirtti. TGS olarak basın ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunacaklarını vurgulayan Durmuş, gözaltına alınan 7 gazetecinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti.

‘YALANLAR HAKİKATİN SESİNİ KISMAZ’

DİSK Basın-İş Genel Sekreteri Özge Yurttaş ise iktidarın Ortadoğu’da bir bataklığa saplandığını belirterek bunu yazan gazetecilerin tutuklandığını söyledi. Ahmet Şık’ın geçmişte Gülen Cemaatiyle ilgili yazdığı kitaplardan dolayı bugün de yine gerçekleri söylediği için gözaltına alındığını ifade eden Yurttaş, “Birilerinin söylediği yalanlar hakikatin sesini kısamayacak. Bu ağır sansür duvarından geçmek hepimizin görevidir” dedi.

‘GAZETECİLERİN KARŞISINDA DİKİLEN BİR İKTİDAR VAR’

ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, “Gazeteciliğin karşısında dikilmiş bir iktidar var” diyerek, gerçeklerin yazılmasının engellenmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un ‘Gazeteciler ayağını denk alsın’ sözünü hatırlatan Güç, “Gazetecilerin ayaklarını denk almasına gerek yok” dedi. Gerçeklerin yazan insanların hapsedilmeyi göze alan gazeteciler olduğunu belirten Güç, “İçerideki ve dışarıdaki gazeteciler diye ayrım yapmak zorunda kalıyoruz. Gazetecilik ve haber yapmak suç değildir” diyerek sözlerini noktaladı.

‘YAPILAN HABERLERİN ARKASINDAYIZ’

Açıklamaların ardından bazı kurum temsilcileri de söz aldı. ETHA Haber Müdürü Önder Öner, son operasyonlarla gözaltına alınan gazetecilerin beş gündür yaşadıkları sorunlardan endişe duyduklarını ifade etti. İşkencenin ve ‘Ayağınızı denk alın’ sözlerinin suç olduğunu belirten Önder, “Arkadaşlarımızın yaptığı haberlerin arkasındayız” dedi.

Kapatılan DİHA İstanbul Büro Şefi Zühal Atlan da, biten beş günlük gözaltı süresinin uzatılmasından endişe duyduklarını aktararak, “gerçekleri yazmanın sorumluluğu ile gazeteci olduk” dedi.

Öte yandan Gazeteci Tunca Öğreten, Dihaber Haber Ajansı Diyarbakır Haber Şefi Ömer Çelik, Dihaber Muhabiri Metin Yoksu, BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat hakkındaki gözaltı kararı 30 gün uzatıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

AÇIKLAMA SONRASINDA YAPTIĞIMIZ RÖPORTAJ:

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İndi bindi ücreti yargıya taşınıyor 

SONRAKİ HABER

Maraş ve Roboski’de hayatını kaybedenler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...