Sepetler dolmuyor, esnaf gülmüyor

Kocaeli’de kurulan halk pazarında halka ve esnafa ekonominin durumunu sorduk.

30 Aralık 2016 00:40
Paylaş

Mert ŞAHİN
Elif YETİŞ
Kocaeli

Yıl sonu geliyor. Hükümet ve ekonominin başındakiler ekonomide sorun yok dese de halkın görüşü bu yönde değil. Ekonomik göstergelerdeki kötü gidiş halka zam olarak yansıyor. Yeni yıla sayılı günler kala Derince’nin Yenikent Mahallesi’nde kurulan halk pazarında halka ve esnafa ekonominin durumunu sorduk, bir dokunduk bin ah işittik. Zamlar, dolmayan alışveriş arabaları, artık iki haftada bir gelinen pazar... 

Gülistan Akdeniz pazarın pahalılığından şikayetçi. 3 çocuğu olduğunu aktaran Akdeniz, “Artık pazara 2 haftada bir geliyorum. Evde 3 tane öğrenci çocuğum var, yetişemiyorum” dedi. Pazar fiyatlarının darbe girişiminden sonra daha çok arttığını belirten Akdeniz, “25 yıldır evlilik hayatımda bir gün olsun tatile gitmedim, üstüme doğru düzgün kıyafet alamadım. Halk, kuru ekmeğe muhtaç durumda. Odunu kömürü olmayan insanlar var. Darbe girişiminden sonra ekonomi daha da kötüye gitti zaten ama ben bu sorunların sebebinin hükümetin yapmış olduğu politikalar olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

PAZAR ARABASININ YARISI DOLUYOR

İsminin Nisa olduğunu söyleyen vatandaş ise, pazar fiyatlarının son 1 aydır sürekli arttığını, dövizin artışı ile birlikte 1 liraya aldığı şeyi 3 liraya almaya başladığını ve daha önce pazar arabasının tamamını doldururken şimdilerde yarısını zor doldurduğunu ifade etti. Marketlerin yanından bile geçemediklerini aktaran Nisa, “Pazar böyleyken marketlerin yanından bile geçemiyorum. 2016 yılı ekonomik açıdan böyle geçtiyse, 2017’yi düşünemiyorum bile. 2017 yılı daha kötü olacak gibi, artık bir beklentim yok benim”diye yakındı. 

VATANDAŞ 5 KİLO ALIRKEN ŞİMDİ 2 KİLO ALIYOR

25 yıldır pazarcılık yapan Hikmet Acar,temel tüketim maddelerini sattığını belirterek “Bizi etkileyen çok bir şey olmadı. Fakat alışveriş yapan vatandaşın aldığı kilo oranında azalmalar oldu, mesela 5 kilo alan vatandaş, bir süredir 2 kilo ürün almaya başladı” diye konuştu. Bir pazar esnafı, “Vatandaşları market belasından kurtarmak, kaliteli ürünleri ucuza yedirmek için buradayız. Zaten pazara gelen vatandaşların geneli dar gelirli. Bu yüzden pahalı olan ürünleri ucuza vermeye çalışıyoruz” dedi. 


Aysel Karakuş, pazara sürekli gelmediğini ancak her geldiğinde fiyatların daha da arttığını gördüğünü söyledi. Dövizin yükselmesinin kendi ceplerini etkilediğini belirten Karakuş, aldıkları ücretlerin ise değişmediğini, bu yüzden zamlarla birlikte çok zor geçindiklerini ifade etti. Mutfak masraflarına bile yetemediklerini belirten Karakuş, savaşların olmadığı, insanların ölmediği bir yıl istediğini ifade etti.

Yeni yıldan beklentisinin “zamsız bir yıl” olduğunu belirten ev kadını Sabriye, pazar fiyatlarının pahalı olduğunu, dövizin yükselmesinde bunun bir etkisi olabileceğini söyledi. Yeni yılda kendilerini zamların beklediğini söyleyen Sabriye, “Pazar fiyatları her zaman pahalı oluyor, o yüzden fazla masrafa kaçmıyoruz. Yeni yılda da zamlar hazır. Benim yeni yıldan beklentilerim sağlık, mutluluk, huzur ve zamsız bir yıl” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifinin 19. maddesi de kabul edildi

SONRAKİ HABER

Sydney'de saldırı hazırladığı düşünülen 1 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...