29 Aralık 2016 22:41

'2017 ülkeyi ateşe atan zihniyetin yenilgisi olacak'

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 2016 yılının yaşanılanlar açısından bir “utanç yılı” olarak ifade etti.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, 2016 yılının yaşanılanlar açısından bir “utanç yılı” olarak ifade ederek, “Bizler bütün Türkiye halkları olarak, sadece askeri değil, sivil diktanın da başarıya ulaşamayacağını bir kez daha vurguluyor, 2017’nin kendi çıkarları için bütün ülkeyi ateşe atan bu zihniyetin yenilgisi olacağına güçlü şekilde ifade ediyoruz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Meclis’te 2016’nın son basın toplantısında yıl içerisinde yaşanılanları değerlendirdi. 

Kerestecioğlu, “Siyasetçiler, 2016 yılında bir utanç duymadılar ama. Tek bir siyasetçi bile istifa etmedi” diyerek, siyaseten yaşanan başarısızlıklara dikkat çekti. 

‘ANAYASAYI MİLLETVEKİLLERİNDEN BİLE KAÇIRIYORLAR’

Meclis Anayasa Komisyonu’ndaki Anayasa değişikliği teklifine işaret eden Kerestecioğlu, “2017’ye girmeden, adına başkanlık sistemi demenin mümkün olmadığı Erdoğan tipi bir mutlaki sistemi, yani tüm yetkinin tek bir kişinin elinde toplandığı bir sistemi hayata geçirmeye çalışılıyorlar. Bırakınız Anayasayı halkın müzakeresinden kaçırmayı, komisyonda vekillerden kaçırıyorlar” dedi. 

15 Temmuz darbe girişiminin atlatıldığını ancak “sivil dikta”nın derinleştiğini vurgulayan Kerestecioğlu, şöyle devam etti: “2016’da OHAL rejimiyle, AKP-Saray darbesi sivil bir diktaya evrildi.15 Temmuz aslında 2 yol çizmişti; biri uzlaşmayla özgürlükleri genişletmek, diğeri Saray darbesinin sivil bir diktaya dönüşmesiydi. İkinci yol seçildi. Erdoğan, kendisi için olanı seçti.” 

Kerestecioğlu, “Erdoğan darbeyi ve darbenin başarısızlığını, Allah’ın kendisi için bir lütfu olarak gördü. Bir yanı ile toplum için demokrasinin ve özgürlüklerin geliştirilmesi için bir olanak yaratan bu süreç, diğer taraftan da Erdoğan’ın kişisel hırslarının, başkanlık sevdasının bir imkanı teşkil ediyordu” dedi. 

‘BAŞARILI SİYASETÇİLER CEZALANDIRILDI’

Temmuz 2015’ten bugüne kadarki operasyonların HDP ve DBP’ye dönük operasyonlarda en 8 bin 685 kişi gözaltına alındığını aktaran Kerestecioğlu, “Bu operasyonlarla başka bir parti karşı karşıya olsa ayakta duramaz. Bizler, haklılığın verdiği güçle dimdik ayaktayız. 2015 yılı yıla damgasını vuran HDP ile anılırken, 2016 öyle olmasın diye iktidar her türlü hukuksuzluğu yaptı.2016, başarılı siyasetçilerin cezalandırıldığı, başarısız siyasetçilerin kendileri için savaşı ve adaletsizliği derinleştirdikleri bir yıl oldu” diye belirtti. 

‘AKP’NİN YERLEŞTİRDİĞİ SAVCILAR TERÖRİST OLDU’

Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hükümet OHAL’i, partimize yönelik bir tasfiye aracına dönüştürdü. Meclis’teki 2 parti de partimize yönelik uygulamalar karşısında sessiz kaldı. 2016’i yargının da ayakları altına alındığı bir yıl oldu. 3 bin 456 hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı. AKP’nin cemaatle ortaklaşarak yerleştirdiği hakim ve savcılar ‘terörist’ oldu.” 

2017’de toplumun tüm kesimlerinin büyük bir saldırı ve baskı politikası altında kaldığını ifade eden Kerestecioğlu, “Bugün partimiz mensupları da, gazeteciler de, akademisyenler de, gençler de, kadınlar da, hep bütün bu gerçekleri ifşa ettikleri için susturulmak isteniyor. Ama dün de susmadılar, bugün de susmayacaklar” diye kaydetti.

Kerestecioğlu, şöyle konuştu: “Bizler bütün Türkiye halkları olarak, sadece askeri değil, sivil diktanın da başarıya ulaşamayacağını bir kez daha vurguluyor, 2017’nin kendi çıkarları için bütün ülkeyi ateşe atan bu zihniyetin yenilgisi olacağına güçlü şekilde ifade ediyoruz. Türkiye’deki bütün halklar bu ateşi söndürecek, koruyan, topraklar, yeniden gürül gürül akan derelerle yaşam bulacak ve ülkemiz, halklarımız mutlu, umutlu günlere yeniden uyanacaktır.”

Kerestecioğlu, açıklamalarının ardından basın mensuplarının yeni yılını kutlayarak, çikolata ikram etti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da deprem

SONRAKİ HABER

Nazi geçit töreni yapılan lisenin müdürü istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa